Tegning: Lene Sekjær.

Er du klar: Nu kommer krigen mellem ODF og OOXML

Et ekspertudvalg gør klar til igen at kigge på åbne dokumentstandarder i det offentlige Danmark. Skal vi have ODF eller OOXML?

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os

Dette er ikke en tidlig aprilsnar.
 
Men den 1. april i år skal det offentlige Danmark oprette en liste over godkendte obligatoriske, åbne standarder for redigerbare dokumentformater.
 
Med andre ord:
 
Krigen mellem ODF og OOXML er klar til at blive kørt i stilling igen, når standard-listen bliver skrevet, efter it-ordførerne på Christiansborg 29. januar 2010 blev enig om en køreplan for dokument-striden
 
"Statslige myndigheder vil herefter være forpligtede til at afsende og kunne modtage dokumenter i formater omfattet af listen - herunder ODF."

"For at sikre at alle, uanset platform, har adgang til redigerbare dokumenter, skal statslige myndigheder, såfremt de publicerer redigerbare dokumenter på deres hjemmesider, gøre dette i ODF og andre dokumentformater, som er optaget på listen," lyder det blandt andet i oplægget til ekspertudvalget om de åbne standarder. 

Giganternes kamp på skrivebordet
Det fem mand store ekspertudvalg mødes tirsdag for at diskutere fem konkrete punkter omkring dokumentstandarderne og vurdere mulige kandidater til format-listen.
 
Og udover ODF så vil bogstavskombinationen OOXML (Office Open XML) uden tvivl også blive nævnt.
 
For debatten om dokumentstandarderne har i allerhøjeste grad handlet om ODF, som får opbakning af blandt andre it-giganter som Oracle med sin OpenOffice-pakke og IBM med selskabets Lotus Symphony-kontorpakken på den ene side af bordet.
 
Modsat sidder Microsoft, der har kæmpet en benhård kamp for at få OOXML godkendt af standardorganisationen ISO, hvilket til sidst lykkedes. Dermed fik Microsoft skabt en international anerkendt åben standard til sin yderst populære Office-kontorpakke.
 
Kæmpediskussion på Borgen
Faktisk udbrød krigen mellem de to dokumentformater allerede, efter beslutningsforslag B103 fremført af tidligere medlem af Folketinget fra De Radikale, Morten Helveg Petersen. Det blev vedtaget i Folketinget i forsommeren 2006.
 
Seks ud af i alt syv standarder kom ellers hurtigt på plads. 
 
Dokumentformaterne har dog længe været en helt anden historie og er i dag den længstvarende debat på Christiansborg, efter forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V) i flere omgange har skudt beslutningen til hjørne
 
På Christiansborg har OOXML ellers været i et mindretal, da it-ordførerne fra regeringspartierne traditionelt har peget på OOXML, mens oppositionen inklusiv regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, har hældt mod ODF som den standard, statslige myndigheder skal kunne modtage fra den 1. april i år.
 
Analysehuset IDC har tidligere vurderet, at hele standarddiskussionen for længst er løbet af sporet, og man nu er tilbage til start, fordi standarddiskussionen fra starten aldrig burde have været en politisk debat. 

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Computerworld A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?