Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Er du klar: Nu kommer krigen mellem ODF og OOXML

Et ekspertudvalg gør klar til igen at kigge på åbne dokumentstandarder i det offentlige Danmark. Skal vi have ODF eller OOXML?

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os

Dette er ikke en tidlig aprilsnar.
 
Men den 1. april i år skal det offentlige Danmark oprette en liste over godkendte obligatoriske, åbne standarder for redigerbare dokumentformater.
 
Med andre ord:
 
Krigen mellem ODF og OOXML er klar til at blive kørt i stilling igen, når standard-listen bliver skrevet, efter it-ordførerne på Christiansborg 29. januar 2010 blev enig om en køreplan for dokument-striden
 
"Statslige myndigheder vil herefter være forpligtede til at afsende og kunne modtage dokumenter i formater omfattet af listen - herunder ODF."

"For at sikre at alle, uanset platform, har adgang til redigerbare dokumenter, skal statslige myndigheder, såfremt de publicerer redigerbare dokumenter på deres hjemmesider, gøre dette i ODF og andre dokumentformater, som er optaget på listen," lyder det blandt andet i oplægget til ekspertudvalget om de åbne standarder. 

Giganternes kamp på skrivebordet

Det fem mand store ekspertudvalg mødes tirsdag for at diskutere fem konkrete punkter omkring dokumentstandarderne og vurdere mulige kandidater til format-listen.
 
Og udover ODF så vil bogstavskombinationen OOXML (Office Open XML) uden tvivl også blive nævnt.
 
For debatten om dokumentstandarderne har i allerhøjeste grad handlet om ODF, som får opbakning af blandt andre it-giganter som Oracle med sin OpenOffice-pakke og IBM med selskabets Lotus Symphony-kontorpakken på den ene side af bordet.
 
Modsat sidder Microsoft, der har kæmpet en benhård kamp for at få OOXML godkendt af standardorganisationen ISO, hvilket til sidst lykkedes. Dermed fik Microsoft skabt en international anerkendt åben standard til sin yderst populære Office-kontorpakke.
 
Kæmpediskussion på Borgen
Faktisk udbrød krigen mellem de to dokumentformater allerede, efter beslutningsforslag B103 fremført af tidligere medlem af Folketinget fra De Radikale, Morten Helveg Petersen. Det blev vedtaget i Folketinget i forsommeren 2006.
 
Seks ud af i alt syv standarder kom ellers hurtigt på plads. 
 
Dokumentformaterne har dog længe været en helt anden historie og er i dag den længstvarende debat på Christiansborg, efter forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V) i flere omgange har skudt beslutningen til hjørne
 
På Christiansborg har OOXML ellers været i et mindretal, da it-ordførerne fra regeringspartierne traditionelt har peget på OOXML, mens oppositionen inklusiv regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, har hældt mod ODF som den standard, statslige myndigheder skal kunne modtage fra den 1. april i år.
 
Analysehuset IDC har tidligere vurderet, at hele standarddiskussionen for længst er løbet af sporet, og man nu er tilbage til start, fordi standarddiskussionen fra starten aldrig burde have været en politisk debat. 

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere