Tegning: Lene Sekjær.

Er du klar: Nu kommer krigen mellem ODF og OOXML

Et ekspertudvalg gør klar til igen at kigge på åbne dokumentstandarder i det offentlige Danmark. Skal vi have ODF eller OOXML?

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os

Dette er ikke en tidlig aprilsnar.
 
Men den 1. april i år skal det offentlige Danmark oprette en liste over godkendte obligatoriske, åbne standarder for redigerbare dokumentformater.
 
Med andre ord:
 
Krigen mellem ODF og OOXML er klar til at blive kørt i stilling igen, når standard-listen bliver skrevet, efter it-ordførerne på Christiansborg 29. januar 2010 blev enig om en køreplan for dokument-striden
 
"Statslige myndigheder vil herefter være forpligtede til at afsende og kunne modtage dokumenter i formater omfattet af listen - herunder ODF."

"For at sikre at alle, uanset platform, har adgang til redigerbare dokumenter, skal statslige myndigheder, såfremt de publicerer redigerbare dokumenter på deres hjemmesider, gøre dette i ODF og andre dokumentformater, som er optaget på listen," lyder det blandt andet i oplægget til ekspertudvalget om de åbne standarder. 

Giganternes kamp på skrivebordet
Det fem mand store ekspertudvalg mødes tirsdag for at diskutere fem konkrete punkter omkring dokumentstandarderne og vurdere mulige kandidater til format-listen.
 
Og udover ODF så vil bogstavskombinationen OOXML (Office Open XML) uden tvivl også blive nævnt.
 
For debatten om dokumentstandarderne har i allerhøjeste grad handlet om ODF, som får opbakning af blandt andre it-giganter som Oracle med sin OpenOffice-pakke og IBM med selskabets Lotus Symphony-kontorpakken på den ene side af bordet.
 
Modsat sidder Microsoft, der har kæmpet en benhård kamp for at få OOXML godkendt af standardorganisationen ISO, hvilket til sidst lykkedes. Dermed fik Microsoft skabt en international anerkendt åben standard til sin yderst populære Office-kontorpakke.
 
Kæmpediskussion på Borgen
Faktisk udbrød krigen mellem de to dokumentformater allerede, efter beslutningsforslag B103 fremført af tidligere medlem af Folketinget fra De Radikale, Morten Helveg Petersen. Det blev vedtaget i Folketinget i forsommeren 2006.
 
Seks ud af i alt syv standarder kom ellers hurtigt på plads. 
 
Dokumentformaterne har dog længe været en helt anden historie og er i dag den længstvarende debat på Christiansborg, efter forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V) i flere omgange har skudt beslutningen til hjørne
 
På Christiansborg har OOXML ellers været i et mindretal, da it-ordførerne fra regeringspartierne traditionelt har peget på OOXML, mens oppositionen inklusiv regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, har hældt mod ODF som den standard, statslige myndigheder skal kunne modtage fra den 1. april i år.
 
Analysehuset IDC har tidligere vurderet, at hele standarddiskussionen for længst er løbet af sporet, og man nu er tilbage til start, fordi standarddiskussionen fra starten aldrig burde have været en politisk debat. 

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere






Premium
Michael Meister fik et tilbud, han ikke kunne sige nej til: Her er hans plan som ny topchef for Cibicom
Interview:Michael Meister forlader snart IT Relation til fordel for rollen som topchef i danske Cibicom, hvor han skal være med til at sætte fart på væksten. Se hans plan for selskabet her.
Computerworld
Nokia tog afsked med tusindvis af ansatte efter kæmpe nedtur: Sådan går det for dem i dag
Mere end 21.000 forlod Nokia under selskabets nedtur, som også ramte hårdt i Danmark. Nu har forskere undersøgt, hvordan det er gået for de tidligere Nokia-folk.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Sådan outsourcer du effektivt – og undgår fælderne
Nogle outsourcer for at minimere omkostningsniveauet, andre for at skaffe ressourcer og spidskompetencer, der er svære at skaffe lokalt – eller af en helt tredje årsag. Der er dog talrige forhold, der er gode at afdække, før man overhovedet begynder at lede en outsourcingudbyder. Man skal klarlægge egne projektbehov samt de spørgsmål og krav, man vil stille samt indsamle viden og erfaringer om, hvordan samarbejdet indledes, drives og styres optimalt. Dertil skal man kende til de hyppigste faldgruber, der kan få et ellers lovende outsourcingsamarbejde til at køre i grøften.