Tegning: Lene Sekjær.

Er du klar: Nu kommer krigen mellem ODF og OOXML

Et ekspertudvalg gør klar til igen at kigge på åbne dokumentstandarder i det offentlige Danmark. Skal vi have ODF eller OOXML?

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os

Dette er ikke en tidlig aprilsnar.
 
Men den 1. april i år skal det offentlige Danmark oprette en liste over godkendte obligatoriske, åbne standarder for redigerbare dokumentformater.
 
Med andre ord:
 
Krigen mellem ODF og OOXML er klar til at blive kørt i stilling igen, når standard-listen bliver skrevet, efter it-ordførerne på Christiansborg 29. januar 2010 blev enig om en køreplan for dokument-striden
 
"Statslige myndigheder vil herefter være forpligtede til at afsende og kunne modtage dokumenter i formater omfattet af listen - herunder ODF."

"For at sikre at alle, uanset platform, har adgang til redigerbare dokumenter, skal statslige myndigheder, såfremt de publicerer redigerbare dokumenter på deres hjemmesider, gøre dette i ODF og andre dokumentformater, som er optaget på listen," lyder det blandt andet i oplægget til ekspertudvalget om de åbne standarder. 

Giganternes kamp på skrivebordet
Det fem mand store ekspertudvalg mødes tirsdag for at diskutere fem konkrete punkter omkring dokumentstandarderne og vurdere mulige kandidater til format-listen.
 
Og udover ODF så vil bogstavskombinationen OOXML (Office Open XML) uden tvivl også blive nævnt.
 
For debatten om dokumentstandarderne har i allerhøjeste grad handlet om ODF, som får opbakning af blandt andre it-giganter som Oracle med sin OpenOffice-pakke og IBM med selskabets Lotus Symphony-kontorpakken på den ene side af bordet.
 
Modsat sidder Microsoft, der har kæmpet en benhård kamp for at få OOXML godkendt af standardorganisationen ISO, hvilket til sidst lykkedes. Dermed fik Microsoft skabt en international anerkendt åben standard til sin yderst populære Office-kontorpakke.
 
Kæmpediskussion på Borgen
Faktisk udbrød krigen mellem de to dokumentformater allerede, efter beslutningsforslag B103 fremført af tidligere medlem af Folketinget fra De Radikale, Morten Helveg Petersen. Det blev vedtaget i Folketinget i forsommeren 2006.
 
Seks ud af i alt syv standarder kom ellers hurtigt på plads. 
 
Dokumentformaterne har dog længe været en helt anden historie og er i dag den længstvarende debat på Christiansborg, efter forhenværende videnskabsminister Helge Sander (V) i flere omgange har skudt beslutningen til hjørne
 
På Christiansborg har OOXML ellers været i et mindretal, da it-ordførerne fra regeringspartierne traditionelt har peget på OOXML, mens oppositionen inklusiv regeringens parlamentariske grundlag, Dansk Folkeparti, har hældt mod ODF som den standard, statslige myndigheder skal kunne modtage fra den 1. april i år.
 
Analysehuset IDC har tidligere vurderet, at hele standarddiskussionen for længst er løbet af sporet, og man nu er tilbage til start, fordi standarddiskussionen fra starten aldrig burde have været en politisk debat. 

Læs også: Leder: Religionskrige slutter aldrig

Læs også: Microsoft-chef: Der bliver kørt politisk hetz mod os
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hybrid infrastruktur giver Jutlander Banks medarbejdere mere tid til kunderne
Hos Jutlander Bank sørger den nye, hybride infrastruktur fra HPE for, at bankens kunderådgivere i dag kan bruge væsentlig mere tid hos den enkelte kunde. I denne kundecase kan du få indsigt i hvordan IT-chef Kim Meling Christensen har oplevet samarbejdet med Atea og HPE – samt hvilke kundevendte fordele og muligheder for automatisering som det har givet.