Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Skal Danmark klippe forbindelsen til ulovlige sites?

Udenlandske sites bliver i stigende grad fjernet fra det danske internet, fordi de kommer på kollisionskurs med den danske lovgivning. Nu skal Folketinget diskutere, om det er fair.

Læs også:
Blog: Politiske problemer forsøges løst med internetcensur

Wikileaks-spærring vil kræve fogedretskendelse

Vi så for første gang spærring af udenlandske hjemmesider med blokeringen af det russiske musiksite, Allofmp3. 
 
Dernæst var The Pirate Bay det store diskussionsemne, da de svenske pirater fik kappet forbindelsen til det danske internet i 2008 og i 2009, efter Østre Landsret stadfæstede lukningen af det kontroversielle fildelingssite. 
 
Senest har udenlandske spillesites og online-salget af ulovlige lægemidler været igennem særlovgivninger for at blokere for disse udenlandske sites, der er på kant med lovgivningen i Danmark.
 
Men hvor går grænsen egentlig for teleselskabernes pålagte og ufrivillige opgave med at spærre for udenlandske sites med lyssky forretningsmotiver? 
 
Politikerne trommet sammen i dag
Svaret på det spørgsmål blæser stadig i vinden over Christiansborg, men i dag var folketingspolitikerne i Videnskabs- og Retsudvalget trommet sammen med justistsminister Lars Barfod (K) og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) for at blive klogere på spærringssagerne.
 
Det skyldes, at en lang række kommercielle og offentlige parter lagde vejen forbi landets lovgivere og gav deres syn på den hastigt voksende internet-blokering. De 12 parter mener i bund og grund, at Danmark trænger til en principiel politisk debat af blokering af hjemmesider frem for knopskydningen af særlove til spærring af udenlanske sites.
 
"Hvis vi spærrer for adgangen til internettet, så begynder vi at pille ved helt grundlæggende spørgsmål om ytringsfrihed og informationsfrihed - især efter, at internettet får en større og større betydning for, hvor vi henter vores informationer," forklarer jura-professor og næstformand i Dansk IT, Henrik Udsen, til Computerworld, efter han selv havde fremlagt Dansk IT's syn på blokeringsproblematikken på Christiansborg.
 
En principiel helikoptertur
Han forklarer, at de 12 parter ikke nødvendigvis er helt enige om, hvordan diskussionen om spærringen af udenlandske site skal skæres, fordi initiativ-organisationerne har mange forskellige holdninger og interesser til blokeringerne.
 
Men de 12 organisationer taler dog med én mund, når det drejer sig om, at blokeringsdiskussionen er presserende for at udstyre landets politikere med en samlet ramme og et overblik over spærringer af udenlandske sites.
 
"Først og fremmest handler diskussionen om, hvorvidt vi skal spærre eller ej. Derudover handler debatten om, hvilke regler, der skal være gældende, hvis vi spærrer for adgangen til en hjemmeside herunder sikringen af retssikkerheden," fortæller Henrik Udsen.
 
"Vi har et behov for at flyve op i helikopteren til en principiel diskussion og prøve at få et samlet overblik over, i hvilket omfang vi spærrer, og hvorfor det er, at vi blokerer for hjemmesider," fortsætter han.
 
Udover Henrik Udsen fra Dansk IT, var der oplæg fra CEPOS-chefjurist Jacob Mchangama, forbrugerombudsmand Henrik Øe, PROSA-formand Niels Bertelsen, justitsminister Lars Barfoed og videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen.
 
Derudover deltog en lang række politikere fra Borgen samt delegerede fra Danske Advokater, Dansk Energi, Dansk Metal, Dansk Industri/ITEK, Foreningen af Danske Interaktive Medier, IT-Branchen, Foreningen for Distance- og Internethandel, Telekommunikationsindustrien i Danmark  og Advokatsamfundet.
Læs også:
Blog: Politiske problemer forsøges løst med internetcensur
Wikileaks-spærring vil kræve fogedretskendelse
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.