Artikel top billede

Her er smuthullet i den nye persondata-lov

Det er fint at tvinge virksomheder til at fortælle om databrud. Det stopper bare ikke problemet med manglende sikkerhed, mener Dansk Industri.

Læs også:

Du skal tvinges til at fortælle om dit firmas databrud

Millioner af patient-data forsvundet med bærbar pc

Et udmærket tiltag - men det stopper ikke problemet og rammer skævt.

Det er reaktionen fra Dansk Industri, efter at EU's Viviane Reding har annonceret, at hun vil ændre datalovgivningen, så alle virksomheder fremover er forpligtiget til at oplyse om databrud.

Ændringen ligger fint i tråd med DI's egne anbefalinger, fortæller sikkerhedskonsulent Henning Mortensen fra Itek.

"Men man skal ikke tro, at det her initiativ er banebrydende godt. De virksomheder, der har enormt godt styr på sikkerheden, er dem, der opdager, at de har tabt kundedata og derfor er nødt til at offentliggøre det."

"Alle de virksomheder og myndigheder, der ikke har styr på noget som helst, mister mindst ligeså mange data - de finder bare ikke ud af det."

Skal gælde alt og alle

Alligevel bakker Dansk Industri op om EU-tiltaget - forudsat at det bliver hele EU, der skal leve op til de nye krav, og at de også gælder offentlige myndigheder.

"Myndighederne kan tabe langt mere personfølsomme oplysninger om borgerne," lyder det fra Henning Mortensen. 

Han fortæller, at Dansk Industri tidligere på året var med til at afholde en workshop, hvor en af anbefalinger til EU netop blev, at man skulle kigge på offentliggørelse af tab af kundedata.

Sikkerhedskonsulenten har også et bud på, hvordan man hindrer, at det kun er de virksomheder, der har mest styr på tingene, der havner i gabestokken.

"Man kan stille nogle krav til, at data beskyttes bedre, end de gør i dag, sådan at de her tab ikke sker. Sådan et krav skal ramme både dem, der har styr på det, og dem, der ikke har," lyder det Henning Mortensen.

Han foreslår at konkrete krav kan gå på kryptering af data og på, at kundens identitet skal skille fra indholds-dataene, så de er anonyme.

Får særlig betydning for danske virksomheder

Viviane Reding, der er EU's kommissær for retlige anliggender, kom med budskabet i anledning af, at EU er i gang med en omfattende revidering af persondata-direktivet.

"Det er min hensigt at introducere et krav om at oplyse om databrud," sagde hun blandt andet i talen i London.

"... jeg mener, at en pligt oplyse om alvorlige databrud er ganske rimelig og vil forbedre forbrugernes tillid til data-sikkerhed og opsyns-mekanismer," forklarede hun blandt andet.

Her i Danmark har der hidtil ikke været så specifikke krav om, at man skal oplyse om datatab - noget sikkerhedseksperter tidligere har kritiseret, fordi kravene blandt andet findes i England og USA.

Læs også:

Du skal tvinges til at fortælle om dit firmas databrud

Millioner af patient-data forsvundet med bærbar pc




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere