Bornholmske betjente: Nu vil vi gerne have en it-pause

Betatestningen af Polsag har givet de bornholmske betjente kam til deres hår. Men der er også grund til jubel.

Langsomme svartider, dårlig integration og enkelte lykkelige stunder.

Politiet på Bornholm har nu i to måneder været prøvekaniner for det omfattende og hidtil kontroversielle sagsbehandlingssystem Polsag, der bliver forsinket og dyrere end oprindeligt forventet.

Den 15. december sidste år måtte de cirka 80 betjente på øen i Østersøen ikke længere oprette sager i det aldrende system, Polsas. Lovens lange arm på Bornholm skal i stedet prøvekøre det nye Polsag og finde alle børnesygdommene, så introduktionen på resten af landets politigårde bliver så let som muligt.

Og bornholmerne har fundet deres andel af børnesygdommene.
 

Manglende autorisation

Snestormen, der fastfrøs Bornholm i december og januar, betød, at betjentene havde mere travlt i marken end foran computeren. Men betjentene har alligevel gjort sig nogle erfaringer med det nye system.

”Selve oprettelsen af sager fungerer fint. Men der er to deciderede fejl. Det er integrationen med Word og vores register index2000. Det er her, man henter oplysninger om en person og fører dem over i sin nye sag. Det er for så vidt smart, men det tager for lang tid. Der sker det, at man bliver logget ud af systemerne, fordi de ikke kan validere, at det er den samme person, der logger ind de to steder,” fortæller politiassistent Henrik Wraae Schwarz til ComON.

Men selv om it-systemet i sig selv er årsag til frustrationer, skal kilden til de største frustrationer findes et andet sted.

”Der er fejl i systemet, men den væsentlige ændring er, at vi skal arbejde med sagerne papirløst. Det er altså noget, man som menneske skal vænne sig til. Hvis en kollega har siddet med efterforskning i 25 år, så er han vant til at have sin sagsmappe og efterforskningrapporter liggende foran sig, og det gav ham over blik. Nu ligger det hele på computeren,” siger Henrik Wraae Schwarz.

”Det er det samme i vagtcentralen. Her plejede vi at have en fysisk bakke, hvor sager blev ”visiteret” af vagthavende, inden de blev sendt videre til færdigbehandling i form af en fordelingsliste på papir. Nu ligger fordelingslisten på computer, og det er altså meget svært at forholde sig til. Det er den allerstørste udfordring,” mener Henrik Wraae Schwarz.

Politiets nye Polsag er browserbaseret og bygget på ScanJours system til elektronisk sagsbehandling, Captia. Og selv om svartiderne ifølge betjenten nogle gange hænger, så er der øjeblikke, hvor systemet udfolder sit potentiale til at effektivisere arbejdsgange.

"Førhen, når vi lavede fotomapper til især færdselsuheld, så skulle vi scanne billederne ind, sætte dem i charteks og sende tre farvekopier til retten. En meget omstændig proces. Nu sætter vi et galleri op i Powerpoint. Peger på de billeder, vi vil have, og så tager det et klik at hente hele gøjemøget ind på sagen. Det er smart," mener politiassistent Henrik Wraae Schwarz.

Men på trods af enkelte lykkelige stunder, hvor fordelene ved det nye system, står lysende klart, så er det for tidligt at juble over Polsag.

"Vi kan generelt ikke sige, om der er processer, der er blevet lettere med Polsag. Så trygge er vi slet ikke ved systemet endnu. Men det er klart, at vi med Polsag har fået nogle efterforskningsredskaber, som vi ikke har haft før, og dem har vi slet ikke det fulde potentiale af endnu," siger Henrik Wraae Schwarz. 


Kan vi ikke slippe for at være prøvekaniner?

Det er langt fra første gang, at den bornholmske politikreds' ansatte har været prøvekaniner for resten af landets politibetjente.

”Vi var første kreds, der implementerede SINE (fælles radiosystem til beredskabet, red.), og det gik 95 procent efter planen. Alt klappede med implementering og undervisning. Men det kan ikke sammenlignes. Men vi var også testkreds for tjenesteplanlægningssystemet Polvagt, så der er flere kollegaer, som siger, at: ”vil vi gerne have en puster nu”,” siger politiassistent Henrik Wraae Schwarz til ComON.
Men som den lille kreds vi er, så er det jo oplagt at teste tingene her, så det slipper vi nok ikke for, men så må vi til gengæld forvente, at der bliver gearet op for løsninger på de problemer vi finder,” siger politiassistenten.

Til sommer bliver politikredsen i Midt- og Vestjylland den næste betakreds.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere