Artikel top billede

"De andre kan ikke noget, vi ikke kan. Vi skal bare blive dygtigere til det," mener Mads Tofte, rektor for IT-Universitetet i København.

It-rektor: Sådan forhindrer vi milliard-spild med it

Danskerne spilder tid og dermed milliarder af kroner i trafikken. Vi kan løse problemet med et slag, siger rektoren på IT-Universitetet. Se her hvordan.

"It er det eneste, der gennem de seneste år kontinuerligt har bidraget positivt til produktiviteten. It er et fantastisk effektiviseringsværktøj."

Sådan lyder meldingen fra IT-Universitetets rektor, Mads Tofte, og fra sit rektorkontor i Ørestaden i København ser han en klar sammenhæng mellem den større effektivitet, som it-løsninger bidrager med og skabelsen af ny forretning.

For eksempel, når visse politikere ønsker at lave betalingsringe omkring de store byer for at dæmpe de stigende mængder biltrafik. Her har beregninger vist, at der hvert år spildes op i mod 13 milliarder kroner i motorvejskøerne i tabt arbejdstid.

"Det undrer mig, at vi i København ikke sætter systematisk ind med udbredelse af hjemmearbejde. Det kan fjerne myldretidskøer, spare transporttid og skåne miljøet. Her vil it både kunne spare penge og skabe vækst."

Det skal vi eksportere

Og det er lige præcis den slags løsninger, som danskerne bør blive specialister i at udvikle og sælge til udlandet.

Mads Tofte erkender, at det en stor omstilling, når folk skal vænne sig til, at der er bestemte dage, man ikke tager bilen på arbejde, men skal blive derhjemme. Men det er kun et spørgsmål om logistik, organisering og et it-system, der kan håndtere det.

"I dag udnytter vi langt fra de muligheder, som it giver for at arbejde distribueret. Måske er det mest interessante valg ikke valget mellem bil og bus, men valget mellem biler og bit."

Ekspertise i at reducere myldretidstraffik gennem brug af distribueret, interaktivt arbejde ville være en eksportmulighed, men han. 

"Vi skal styrke vores evne til at klare os godt i globaliseringen. Det, der skal til, for virkelig at spare mange penge, kan også være det, der skaber vækst," siger Mads Tofte.

På tværs af tid og sted

Men hvem skal kode de løsninger, når det står klart, at ikke kun industriarbejdspladser, men også videnarbejdspladser forsvinder til udlandet i globaliseringens navn?

Der vil altid være brug for dygtige danske programmører, siger Mads Tofte.

"Fremover vil mange opgaver blive løst på en distribueret måde af dem, der er bedst til det. Nogle gange vil det være folk, som sidder i udlandet, andre gange vil de bedste folk være i Danmark," siger rektoren.

Vi kommer til at arbejde tæt sammen med programmører fra fjerne dele af verden. For samarbejde på tværs af tid og sted er en forudsætning for hele it-branchen. Og kravene til, at man selv er blandt de bedste, bliver hele tiden skærpet.

"Vi skal blive endnu dygtigere til at arbejde sammen med andre dygtige folk rundt omkring i verden. Kravene til vores faglige kunnen er stigende. Du skal kunne gøre stadigt vanskeligere ting stadigt mere interaktivt på kryds og tværs af jordkloden. Det er bare det, man skal kunne. Så skal det nok gå," griner Mads Tofte.

Store forandringer

Der vil ske store forandringer i Danmark i de kommende år på grund af globaliseringen. Det er blevet synligt for alle, at mange jobs fremover ligger i udlandet.

"Vi kan ligeså godt få det bedste ud af det, for det er en uafvendelig udvikling. På IT-Universitetet forsker vi i global interaktion og udvikler teknologier, der er velegnede til det. Det er først nu ved at gå op for it-Danmark, hvor seriøs en ting, globalisering er." 

Og Danmark kan sagtens hamle op med Kina og Indien, mener Tofte.

"Der er fundamentalt ikke noget, de kan, som vi ikke kan - og omvendt ganske vist. Men vi har indflydelse på vores egen fremtid, og der er masser af interesse for at samarbejde med danskere," siger Mads Tofte.

Læs også:
Nu skal du oppe dig, ellers taber du til udlandet

Middelmådige danske programmører er færdige




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere