It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Implementering af sundheds-it kan spare milliarder. Gevinsterne bliver dog næppe høstet uden faglige omkostninger for plejepersonalet.

Læs også:
Her er den nye regerings it-planer med Danmark

Regeringen barsler med stor it-reform af velfærden


I det nye regeringsgrundlag barsler Helle Thorning-Schmidt & Co. med en storstilet indsats på selvbetjeningsløsninger, hvor der kan hentes besparelser på milliardvis af kroner. 
 
Men de helt store og sandsynligvis to-cifrede milliardbesparelser findes i it-effektiviseringer i det danske sundhedsvæsen, der i 2008 kostede 125 milliarder skattekroner, og som den nye regering også har i tankerne med sin "'Et Danmark, der står sammen'-plan.
   
KMD-direktør Lars Monrad-Gylling holdt for nylig et oplæg på kommunernes Digitaliseringsmesse '11 i Odense Congress Center, hvor han fortalte, at på omsorgs- og kroniker-området er der omkring 5 til 10 milliarder kroner at hente på blandt andet telemedicin, video-konsultationer og omlægning af kontrolbesøg. 

Pengene bliver ifølge Lars Monrad-Gylling hovedsageligt sparet på reduceringer i antallet af udkørsler, konsultationer og genindlæggelser.
 
Mere velfærd - færre penge
Tallene er hentet fra KMD Analyse, hvor selskabet blandt andre arbejder med Center for Digital Forvaltning (CEDI) om udvikling af analyserne for den privatejede koncern, der er en af de suverænt største it-leverandører til den offentlige sektor.
 
Lars Monrad-Gylling underspillede da heller ikke sin egen rolle, da han i forbindelse med tallene selv fremhævede, at han og KMD selv er en part i løsninger til den offentlige sundhedssektor.
 
"Det store spørgsmål er dog, hvordan vi sikrer mere velfærd for færre ressourcer," slog KMD-direktøren fast.
 
Støvsuger besparelser til sig
Det er dog ganske vist, at der er store besparelser at hente på it-understøttet arbejdsgange i sundhedsvæsenet, hvilket blandt andet den afgående regering også påpegede i sin fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.
 
Servicestyrelsen barsler med en rapport, der viser, at robotstøvsugere i et forsøg på ni plejecentre fordelt på fire kommuner i gennemsnit kan halvere tiden på støvsugning.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.