Artikel top billede

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Implementering af sundheds-it kan spare milliarder. Gevinsterne bliver dog næppe høstet uden faglige omkostninger for plejepersonalet.

Læs også:
Her er den nye regerings it-planer med Danmark

Regeringen barsler med stor it-reform af velfærden

I det nye regeringsgrundlag barsler Helle Thorning-Schmidt & Co. med en storstilet indsats på selvbetjeningsløsninger, hvor der kan hentes besparelser på milliardvis af kroner. 
 
Men de helt store og sandsynligvis to-cifrede milliardbesparelser findes i it-effektiviseringer i det danske sundhedsvæsen, der i 2008 kostede 125 milliarder skattekroner, og som den nye regering også har i tankerne med sin "'Et Danmark, der står sammen'-plan.
   
KMD-direktør Lars Monrad-Gylling holdt for nylig et oplæg på kommunernes Digitaliseringsmesse '11 i Odense Congress Center, hvor han fortalte, at på omsorgs- og kroniker-området er der omkring 5 til 10 milliarder kroner at hente på blandt andet telemedicin, video-konsultationer og omlægning af kontrolbesøg. 

Pengene bliver ifølge Lars Monrad-Gylling hovedsageligt sparet på reduceringer i antallet af udkørsler, konsultationer og genindlæggelser.
 
Mere velfærd - færre penge
Tallene er hentet fra KMD Analyse, hvor selskabet blandt andre arbejder med Center for Digital Forvaltning (CEDI) om udvikling af analyserne for den privatejede koncern, der er en af de suverænt største it-leverandører til den offentlige sektor.
 
Lars Monrad-Gylling underspillede da heller ikke sin egen rolle, da han i forbindelse med tallene selv fremhævede, at han og KMD selv er en part i løsninger til den offentlige sundhedssektor.
 
"Det store spørgsmål er dog, hvordan vi sikrer mere velfærd for færre ressourcer," slog KMD-direktøren fast.
 
Støvsuger besparelser til sig
Det er dog ganske vist, at der er store besparelser at hente på it-understøttet arbejdsgange i sundhedsvæsenet, hvilket blandt andet den afgående regering også påpegede i sin fællesoffentlige digitaliseringsstrategi.
 
Servicestyrelsen barsler med en rapport, der viser, at robotstøvsugere i et forsøg på ni plejecentre fordelt på fire kommuner i gennemsnit kan halvere tiden på støvsugning.

Fjern sår og spar to milliarder kroner

Andre forsøg viser, at sengelifte kan håndteres af én plejer frem for, at der skal afsættes to plejere til at bugsere rundt med ældre og syge.

Tiltag som installation af toiletter med indbygget bidet og automatisk tørrefunktion kan ligeledes give besparelser på brugen af de såkaldte 'varme hænder' og ikke mindst højne de ældres følelse af intimitet og værdighed på det lille hus.
 
Forebyggelse til to milliarder
Et igangværende forskningsprojekt på Skejby Sygehus viser, at en forebyggelse af liggesår kan spare samfundet for omkring 1,9 milliarder kroner, da omkring en fjerdel af alle sengeliggende patienter udvikler mere eller mindre kritiske liggesår med efterfølgende krav til behandling.
 
Forebyggelsen starter med at uddanne plejepersonale, portører og fysioterapeuter i at screene samtlige indlagte patienters risiko for at udvikle liggesår - eller tryksår, som det rettelig hedder.
 
Når de er screenet, indgår patienterne i en lang række forebyggende behandlinger såsom udlevering af korrekt madras, hyppige stillingsændringer og inspektion af huden på hver vagt. Patienter med høj risiko for udvikling af tryksår placeredes på sensorlagener. 
 
Sensorerne måler patientens tryk på sengen og kan via en visualisering på en monitor sammenkoblet med et alarmsystem indikere, hvor længe en patient kan blive liggende i en given stilling, før de skal vendes for at forebygge tryksårene.
 
"Patienterne har vist sig at være meget interesserede i at kunne følge med på en skærm og derved hjælpe sig selv. Sygeplejerskerne er derimod dem, der har følt sig overvågede, fordi sensorteknologien afslører på skærmen, når de ikke er gode nok til at passe deres job," fortæller ph.d-studerende Anne-Birgitte Vogelsang, der ud over sit studie har 25 års erfaring som sygeplejerske.
 
Teknologi ændrer vanerne
Forskningsprojektet på Skejby Sygehus har været i gang i ni måneder og er dermed halvvejs i sit halvandet årige liv.
 
Besparelsespotentialet er fundet ved, at forskerne har kigget på hvor lang tid, det tager at screene patienterne og iværksætte forebyggende behandlinger sammenholdt med, hvor meget det offentlige betaler for behandlingen af liggesår efterfølgende.
 
Med i beregningen er der ikke taget højde for eventuelt tabt arbejdsfortjeneste, transporttid og -omkostninger samt, hvordan sygeliggende i egen seng kunne kobles op til systemet og dermed være i forbindelse med alarmsystemet hos det lokale hospital, hvis de skal vendes om natten.
 
Om sparepotentialet på knap to milliarder kan kan indfries, er til diskussion, da det kræver, at sygeplejesker, portører, sosu-assistenter og fysioterapeuter bliver bedre til at screene og opdele patienter i risikogrupper.
 
"Det kan jo være svært at få folk til at ændre deres holdninger, og det gælder nok ikke kun i plejesektoren," forklarer Anne-Birgitte Vogelsang og tilføjer:
 
"Men der er ingen tvivl om, at forebyggelse også vil give bedre livskvalitet til danskerne. Og det er ikke noget, vi har taget med i vores regnskab."
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Sådan: Sæt din fakturahåndtering på autopilot
Accounts payable automation frigør ressourcer i bogholderiet og minimerer risikoen for fejl, men hvordan kommer du i gang? Læs med her og få bud på, hvordan du opnår ”touchless flow.”