Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Her er den nye regerings it-planer med Danmark

Den nye S-R-SF-regering har flere satsninger på it-området, hvor både borgere og virksomheder vil komme til at mærke øget digitalisering i de kommende år.

Læs også:
It-branchen efter ny regering: Er vi købt eller solgt?

It hives helt ud af Videnskabsministeriet

Leder: Tung minister er gylden mulighed for dansk it

Storsatsning på velfærdsteknologi, oprustning af cyber-forsvaret og brug af alternative energi-kilder er nogle af de mest markante teknologipunkter i S-R-SF's regeringsgrundlag

Især brug af velfærdsteknologi, som eksempelvis telemedicin og videosamtaler til erstatning af hjemmebesøg, står meget centralt i regeringsgrundlaget, der har titlen 'Et Danmark, der står sammen'.

"Velfærdsteknologi vil kunne gøre mange ældre mere selvhjulpne og samtidig bidrage til at dæmpe manglen på arbejdskraft. Regeringen vil undersøge muligheden for at give ældre ret til digitale løsninger som et led i deres velfærd," står der at læse i regeringsgrundlaget på side 49.

Telemedicin skal være en valgmulighed

Den nye regering skriver desuden på side 44, at den vil "arbejde for en mere sammenhængende satsning på telemedicin og vil opstille ambitiøse og bindende målsætninger, som forpligter regioner og sygehuse til at tage velfærdsteknologien til sig i stor skala".

Det skal ske ved at tænke nye telemedicinske behandlingsformer og deciderede telemedicinske afdelinger ind i opbygningen af nye supersygehuse.

Eksempelvis skal relativt dyre patientgrupper som kronikere fremover have rettigheden til at vælge telemedicinske løsninger som en del af deres behandling.

Derudover skal der nedsættes arbejdsgrupper, der sammen med kommunerne skal undersøge mulighederne for at øge udbredelsen af velfærdsteknologi inden for ældreområdet, herunder afdække om manglende lånemuligheder står i vejen for indførelsen af ny teknologi.

Styrket cyber-forsvar

På forsvarsområdet gør regeringen også klar til oprustning, efter den nye forsvarsminister Nick Hækkerup (S) får flere it-opgaver end forgængeren Gitte Lillelund Bech (V).

"Regeringen vil med respekt for retssikkerheden og den personlige frihed styrke beskyttelsen mod cyberangreb. En robust infrastruktur for informations- og kommunikationsteknologi er vigtig for landets økonomi og sikkerhed," skriver regeringen i grundlag.
 
Mere konkret samler regeringen de forskellige myndigheders indsats i et it-sikkerhedscenter hos Forsvarsministeriet, der skal varetage opgaven som den nationale it-sikkerhedsmyndighed med blandt andet Gov-CERT (Governmental Computer Emergency Response Team) som omdrejningspunktet.

På energiområdet satser den nye regering på, at opprioritere forsknings- og udviklingsmidlerne til klima- og grønne energiteknologier.

Øget konkurrence på velfærdsteknologi

Konkret vil S-R-SF-regeringen arbejde hen imod, at halvdelen af Danmarks traditionelle el-forbrug skal komme fra vind i 2020. Samtidig skal der arbejdes en ny samlet strategi for etablering af smarte elnet i Danmark.

I 2035 skal al strømmen til danske serverrum komme fra vedvarende energikilder.   

Ny digitaliseringsstrategi

Også den tidligere regerings fællesoffentlige digitaliseringsstrategi skal revideres i samarbejde med kommuner og regioner, så den i den nye regerings optik passer både til borgernes og den stramme økonomiske virkelighed.

"Nye digitale løsninger på for eksempel undervisningsområdet, sundhedsområdet og handicapområdet kan øge kvaliteten og reducere omkostningerne," begrunder regeringen sin kommende digitaliseringsstrategi med på side 64.

Den nye regering har blandt andet som sin målsætning, at al kommunikation mellem borgere, virksomheder og det offentlige skal foregå digitalt inden udgangen af 2015, hvilket til forveksling minder en del om Løkke-regeringens digitaliseringsstrategi.

Mere teknologikonkurrence

For at lægge finanskrisen bag sig og øge konkurrencen stiler regeringen i sit grundlag også efter at styrke innovative løsninger på store udfordringer såsom stigende oliepriser, vandmangel og ressourceknaphed.

"Regeringen ønsker at bruge den offentlige sektors efterspørgsel aktivt til at fremme innovation og problemløsning, så de private virksomheder bliver mere konkurrencedygtige, og den offentlige sektor kan levere bedre service til borgerne. For eksempel, når det gælder udvikling og udnyttelse af moderne velfærdsteknologi," skriver regeringen på side 14 i 'Et Danmark, der står sammen".

I kulturlivet vil regeringen også forsøge at få drejet fokus over på de digitale muligheder.

"De digitale platforme giver helt nye muligheder for deltagelse inden for såvel brugergenererede aktiviteter som mere traditionelle kulturaktiviteter. Endvidere vil regeringen fremme digitalisering af den danske kulturarv," skriver regeringen på side 71 i sit regeringsgrundlag.

Derudover forsvinder multimedieskatten givetvis allerede fra 2012 eller i 2013.

Læs også:
It-branchen efter ny regering: Er vi købt eller solgt?

It hives helt ud af Videnskabsministeriet

Leder: Tung minister er gylden mulighed for dansk it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere