Artikel top billede

Sådan får smarte gadgets dig til at spare på energien

Smarte gadgets fortæller dig præcis, hvad du bruger af energi, og hvordan du nedbringer forbruget. Se dem her.

Dublin: Intel åbner internationalt 'energy and sustainability lab' med europæisk hovedkvarter.

Laboratoriet fokuserer på at få almindelige mennesker til at reducere deres energiforbrug og lancerer forskellige gadgets, som på enkel og overbevisende vis demonstrerer, hvor meget energi, der forbruges.

Den nye energispare-institution blev annonceret af intels tekniske direktør, Justin Rattner, på selskabets European Research and innovation Conference (ERiC).

"Hvis du fortæller eller viser folk, hvor meget energi, de bruger, så vil de helt naturligt blive mere energibevidste. Hvis du samtidig tilsætter lidt konkurrence, så man kan se ens forbrug i forhold til venner, familie og arbejdskolleger, så falder energiforbruget endnu mere," siger Justin Rattner.


En af de gadgets, Intel viste frem på konferencen, var en lille boks til at sætte i stikkontakten. Ved hjælp af sensorer og IP-adresser viser den ethvert energiforbrugende apparat i huset på en skærm.

Strutter af sundhed

Ud over gadgets til den enkelte forbruger har Intel også gang i et erhvervsrettet energispareprojekt kendt under akronymet POEM (Personal Office Energy Management).

I POEM, som stadig er i en testfase, ser den ansvarlige for bygningens energiforbrug en blomst, som enten strutter af sundhed eller visner alt efter det aktuelle forbrug. Om bygningens energiforbrug netop nu hjælper eller skader miljøet.

Ifølge Rattner gavner den slags små ændringer kun miljøet i ubetydelig grad, når enkelte bruger teknologien, men hvis millioner af forbrugere går i gang, så kan der hentes seriøse besparelser.

"De individuelle bidrag er meget små, men når det er bidrag i millionvis, så bliver effekten bemærkelsesværdig. Vi kan reducere energiforbruget i en gennemsnitlig amerikansk husholdning med 15-31 procent, hvilket svarer til en besparelse på 2.500 kroner om året," siger Rattner.

Svarer til 535.000 biler

Hvis bare én procent af de amerikanske husstande brugte POEM, ville det spare USA 371.000 tons kul om året og eliminere behovet for to kulfyrede kraftværker i 675 Megawatt-klassen.

"Sagt på en anden måde så svarer besparelsen til at fjerne 535.000 biler fra vejene og reducere CO2-udslip med 2,4 millioner ton om året," forklarer Justin Rattner.

En del af det nye energy and sustainability lab kommer til at ligge i USA, men hovedkvarteret bliver i Europa, hvilket Justin Rattner retfærdiggør således:

"Vi mener, at Europa er foran alle andre, når det gælder forskning i vedvarende energi. I USA er fokus mere rettet mod produktionssiden som at gøre kraftværker og distribution mere effektiv, mens europæerne har en stærkere interesse i at gøre sine borgere mere energibevidste."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere