Artikel top billede

Søren Abildgaard har været øverste mand i Telia siden januar.

Telia-direktør massefyrer: Intet er helligt for os

Risikoen for fyring svæver over alle ansatte i Telias mobilforretning. Hele 20 procent af medarbejderne skal fyres.

Kundeafgangen hos Telia får nu konsekvenser for de ansatte.
 
I hele 2011 har Danmarks tredjestørste teleselskab tabt kunder, og det får nu selskabets topchef, Søren Abildgaard, til at gennemføre en større fyringsrunde.
 
170 risikerer at blive afskediget, hvilket svarer til en femtedel af de ansatte i Telias mobildivision. Dermed træder loven om massefyring (Lov om varsling m.v. i forbindelse med afskedigelser af større omfang, §1, stk. 1) i kraft, da der er tale om langt over 10 procent af medarbejderstaben.
 
Endnu ligger det dog ikke fast hvilke områder, der rammes hårdest.
 
"Der er som udgangspunkt ikke noget, der er helligt, og som vi ikke vil ramme," siger Søren Abildgaard.

Der skal nu forhandles internt i Telia om fyringerne, der træder i kraft tirsdag den 22. november. 

"Så længe de her forhandlinger pågår, så ved jeg ret beset ikke, hvad der bliver ramt hårdt og mindre hårdt."

Årsagen til fyringerne er, at omkostningerne ikke har fulgt udviklingen i omsætningen.
 
"Vores omkostninger styrer vi selv, mens markedet sætter prisen. Vi bliver nødt til at sikre, at vores omkostninger er i tråd med vores omsætning, så vores indtjening er på niveau med det, som vores ejere ønsker, at den skal være, og som vi lover, at den skal være," fortæller Søren Abildgaard.
 
Han har siden januar været administrerende direktør i Telia, efter at den daværende topchef Jesper Brøckner blev afskediget som en konsekvens af kundeafgangen hos mobilselskabet.
 
Ny plan er klar
Søren Abildgaard har igennem længere tid arbejdet på en plan, som skal være teleselskabets rettesnor de kommende år. Fyringsrunden er en del af denne plan.
 
"Det er led i en større plan, som omfatter besparelser, men vækst i vores forretningsområder. Det er klart, at det er denne her del (fyringerne, red.), der tiltrækker sig opmærksomhed, og det er den del, jeg skal varsle," siger Søren Abildgaard.
 
I årets tredje kvartal mistede Telia 1.000 mobilkunder, og dermed er kundeafgangen taget noget af, men det var alligevel sjette kvartal i træk, at teleselskabet tabte mobilkunder. I alt har Telia 1,42 million mobilkunder i Danmark.
 
"Jeg har lagt en plan fra og med 2012 til 2016, hvor vi skal ud og have vækst i kundebasen og gjort op med nogle af de omkostninger, som vi har haft det sidste stykke tid. Det indbefatter desværre, at vi er nødt til aktivt at afskedige medarbejdere i den størrelsesorden, som vi har meldt ud her til morgen," forklarer Telias topdirektør.
 
Samtidig med kundeafgangen er omsætningen per kunde også faldet. Faktisk er omsætningen per kunde faldet ni kvartaler i træk. Et fald på 22 procent.
 
I har tabt kunder i et stykke tid, hvorfor sker det netop nu?
 
"Det er på grund af, at vi nu har lagt en plan frem til 2016, og vi står lige på tærsklen til 2012, og så er det vigtigt, at vi får eksekveret planen, så vi kan komme rent ind i 2012."
 
Netværksfusion uden betydning 
Allerede tidligere på året tog Telia et drastisk skridt, da selskabet besluttede at fusionere sit mobilnet med Telenors. På den måde kan de to selskaber nedbringe deres udgifter i forbindelse med udrulning af mobilnet.
 
Spiller netværksfusionen med Telenor ind på omkostningsreduktionen?
 
"Nej, det gør det ikke. Det er en del af den overordnede plan, men der er ikke noget link mellem den varsling, jeg er kommet med i dag, og netværkssamarbejdet med Telenor," siger Søren Abildgaard.

Telenor gennemførte en mindre fyringsrunde ved udgangen af oktober.

Rettelse: Afskedigelserne gennemføres 22. november, ikke 21. november som tidligere skrevet.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Når AI sætter sig ved rattet: Sådan passer infrastrukturen på sig selv
Selvkørende IT-infrastruktur styrker skaleringsmuligheder og ressourceudnyttelse. Dette whitepaper giver overblik over proces og muligheder.