Artikel top billede

Nye tider: Derfor er en pc ikke længere en pc

ComputerViews: 30 år efter pc'ens mainstream-gennembrud er vi nødt til at gøre op med, hvad en pc egentlig er for en størrelse. Det er bare ikke gået op for alle endnu.

Læs også:

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

Derfor vil tablet-pc'en ændre alt ved dit it-forbrug

ComputerViews: Det er i år 30 år siden, at IBM introducerede computeren 5150. Selvom termen personlig computer ikke blev født med den computer, regnes IBM 5150 som den, der for alvor sparkede gang i udbredelsen af pc'en til masserne.

Her får uger før 2012 indtager vores kalender, er pc'en som begreb for alvor ved at blive redefineret.

Det blev tydeliggjort i denne uge, da analysefirmaet Canalys kom med budskabet, at Apple nu snart er verdens største pc-leverandør - hvis man vel at mærke tæller iPad-salgstallene med.

"Det kan man da ikke..." vil mange måske sige.

Jo, det både kan og bør man - og hvorfor egentlig stoppe der? Hvorfor ikke også tælle Apples smartphone-sællert iPhone (eller en hvilken som helst anden smartphone) med som en pc?

Hvordan definerer man en pc?

Slår man op i en dansk ordbog under "pc - personlig computer," får man denne definition:

"Mindre computer, som enten kan være stationær eller bærbar, og som er beregnet til anvendelse af en enkelt bruger."

Jeg er årgang 1980 og dermed stort set på alder med de første kommercielle personlige computere. Min første pc var en Commodore 64, for sådan en brødkasse skulle enhver frisk dreng have dengang.

Senere blev pc'en i vores husholdning noget, der kørte først Windows 3.1, senere Windows 95, 98, ME og XP.

Her i 2011 tæller pc'erne i vores hjem både en Vista-maskine, en OS X Lion-maskine og et par iPhones. Ja, faktisk er familiens yngste medlem på tre år sågar udstyret med en ældre, lettere defekt smartphone.

Den bruges udelukkende til spil - men er ikke desto mindre hendes første pc.

Og mens vi nu er ved det: Jo, en Mac er også en pc! Idéen om, at en pc og en Macintosh er to vidt forskellige ting, stammer fra en anden tid og giver ingen mening i 2011.

Derfor er en smartphone også en pc

Læs også:

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

Derfor vil tablet-pc'en ændre alt ved dit it-forbrug

Der er en del, der mener, at der fortsat er markante forskellige på det, vi traditionelt har kaldt pc'er, og de mange nye smartphones og tablets.

Det er helt korrekt, at der kan nævnes en række forskelle, og at der er fordele og ulemper ved begge grupper af produkter.

Det ændrer imidlertid ikke ved, at der er tale om computere, der er udviklet og prissat, så de retter sig mod helt almindelige mennesker - og ikke som en anden mainframe kræver en pengepung og it-viden i sværvægterklassen.

Tag et kig på din smartphone: Den indeholder en mail-klient, kalender og webbrowser, ligesom den lader dig se og redigere dokumenter, regneark og præsentationer med den rette software.

Den har en anden størrelse og form end IBM's 5150 fra 1981, Commodore 64'eren og alle de mange stationære og bærbare Windows-computere, vi har ejet gennem årene.

Den er anderledes, men den er en pc, for som det fremgår af ordbogen, så er pc'en som bekendt en "mindre computer, som enten kan være stationær eller bærbar, og som er beregnet til anvendelse af en enkelt bruger."

Molbo-skat på smartphones

Uanset om man kan lide det eller ej, så er det i dag i stigende grad de "nye pc'er," der langes over diskene, mens de "gamle pc'er" kæmper en hård kamp med nedadgående salgstal.

Alligevel har Computerworld i de seneste uger kunne beskrive den nye smartphone-skat, der afløser den forhadte multimedie-skat, og betyder, at det fremover er smartphones, der beskattes, mens de traditionelle pc'er går fri.

Enten er tre årtiers teknologiske fremskridt ikke nået ind på Christiansborg, eller også vælger man bevidst at lukke øjnene for, at en pc ikke længere er en pc, sådan som den var, da statsministeren hed Anker Jørgensen - ikke Helle Thorning-Schmidt.

Læs også:

Pc'en er på vej til at uddø: Her er dens afløsere

Derfor vil tablet-pc'en ændre alt ved dit it-forbrug
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere