Artikel top billede

Sådan fjerner du crapware-dyngerne fra din nye pc

Er du træt af, at din nyindkøbte pc er fyldt med ubrugelig software, som fylder på harddisken og gør maskinen langsom? Se her, hvordan du fjerner crapwaren.

Læs også:

Betal ekstra og få en pc uden ubrugeligt crapware

En 30 dages prøveversion af et antivirus-program. Et læs mere eller mindre ubrugelige spil.

Medie-afspillere og andet "godt" fra rodekassen, du aldrig kommer til at bruge til noget som helst. 

Det er det syn, der ofte møder brugerne, når deres spritnye pc er pakket ud af æsken og bootet op for første gang.

Som Computerworld skrev tidligere på ugen, så er crapware-problematikken blevet tydeligtgjort af, at man nu i mange tilfælde skal betale ekstra for at få en pc, der ikke er fyldt med uønsket software fra fødslen af.

Forklaringen er, at pc-producenterne ved hjælp af aftaler med tredjeparts-leverandører er i stand til at holde prisen på pc'en nede.

Det har blot en konsekvens - og at dømme ud fra de mange debatindlæg på artiklen Betal ekstra og få en pc uden ubrugeligt crapware, er det ikke en konsekvens, der falder i god jord hos ret mange brugere.

Heldigvis er flere debattører kommet med gode forslag til, hvordan crapwaren kan fjernes.

Sådan kan du helt undgå crapware

En løsning på problemet er naturligvis, at man køber en pc, der slet ikke indeholder crapware. For folk med den rette pengepung er det måske den letteste vej ud af software-suppedasen.

De fleste pc-producenter og også Microsoft selv har løsninger, hvor man mod en højere pris på pc'en slipper for den overflødige software.

Selvom crapware teoretisk er et fænomen, der kan forekomme på alle operativsystemer, er de praktiske erfaringer, at det primært er en Windows-problemstilling.

Hverken Linux-styresystemer eller Mac OS X er ramt i samme grad. Til gengæld risikerer ikke it-kyndige at komme på overarbejde med førstnævnte, mens Mac OS X-maskinerne som udgangspunkt koster mere end Windows-maskinerne.

Baseret på salgstallene er det mest sandsynlige da også, at størsteparten af pc-brugerne ender med at købe en almindelige Windows-maskine i Fona eller Elgiganten - og desuden ikke ønsker at betale mere end højst nødvendigt for på den måde at slippe for crapwaren.

Heldigvis findes der en række værktøjer, der kan hjælpe dig med at gøre din maskine ren.

Sådan fjerner du crapwaren

Læs også:

Betal ekstra og få en pc uden ubrugeligt crapware

Herunder er overblikket over de forskellige kure mod crapware-befængte pc'er. Føj gerne forslag til listen.

Fjern programmerne manuelt: Gå ind under "Start - Instillinger - Kontrolpanel" og vælg "Tilføj/fjern programmer."

Det er en langsommelig proces, der kræver, at du ved, hvad du vil fjerne, og det langt fra altid tilstrækkeligt. Ikke desto mindre er det et oplagt sted at starte rengøringen.

PC Decrapifier: Det måske mest kendte program til at fjerne crapware med.

Det er gratis og findes til XP, Vista og Windows 7. Programmet baserer rengøringen på en liste over kendt crapware-software - den indeholder blandt andet diverse værktøjslinjer til browsere, back-up og sikkerhedssoftware og forskellige spil. Se listen her.

Revo uninstaller: Denne løsning findes både i en gratis og betalings-version. Den gratis indeholder kun basale funktioner - men man kan også hente en 30 dages prøveversion af den fulde version.

Blandt funktionerne er, at man kan fjerne efterladenskaber fra allerede slettede programmer samt filer, der ikke tjener noget formål.

Fjern Windows-software: Vi skal ikke gøre os til dommer over, hvorvidt dette falder ind under kategorien crapware, men blot oplyse, at Microsofts egne applikationer kan fjernes, hvis brugeren ønsker det.

Om ikke andet er det en fremgangsmåde, der giver dig mere plads på harddisken. 

Gå ind i Kontrolpanel og vælg Programmer og Funktioner - derefter "Slå Windows-funktioner til eller fra." Du skal genstarte din pc, før ændringerne træder i kraft.

Andre værktøjer: For dem, der har fået blod på tanden, findes der applikationer som CCleaner, der kan gør rent i din historik, men ikke er en decideret crapwarefjerner, og Spybot - Search and Destroy, der fjerner spyware og uønskede værktøjslinjer etc.

Der findes et hav af denne slags værktøjer - ikke alle er lige effektive, og enkelte installerer sågar ny crapware, selvom det var det modsatte, der var hensigten. Tjek andres erfaringer på nettet, inden du går i gang.

Formatér din pc: Denne løsning er ikke den mindst tidskrævende, men den er effektiv, hvis man ellers ved, hvad man har med at gøre.

Processen er forskellig fra styresystem til styresystem, og ofte skal du gøre brug af en såkaldt "restore disk" for at foretage en formatering, ligesom al den software, man rent faktisk bruger, også skal geninstalleres efterfølgende.

Men effektivt, det er det.

Læs også:

Betal ekstra og få en pc uden ubrugeligt crapware




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere