TDC til Skat: Nej, I får ikke kundernes teleoplysninger

Landets største teleselskab nægter at give Skat detaljerede oplysninger om kunders telefoni uden dommerkendelser. "Vi tager meddelelseshemmeligheden alvorligt," siger TDC.

Læs også:
Skat: Derfor kigger vi dine teledata igennem
 
Opråb: Skats tele-snageri bør stoppes omgående


"Nej, nej og atter nej."
 
Sådan siger Danmarks største teleselskab, TDC, til Skat, når myndigheden i breve forlanger at få udleveret oplysninger om konkrete borgeres kommunikation uden at fremvise en dommerkendelse.  
  
TDC har nemlig - ligesom et ikke-navngivet teleselskab - modtaget et antal breve, hvor Skat med henvisning til Skattekontrolloven kræver at få udleveret detaljerede oplysninger om blandt andet, hvem kunderne har ringet til og hvor fra. 
 
"Skat beder ofte om oplysninger, som vi ikke mener, de har hjemmel til at få udleveret."
 
Det fortæller Jesper Gronenberg, som er Public Affairs chef hos TDC og næstformand i telebranchens interesseorganisation, Telekommunikationsindustrien, i Danmark.
 
Dermed har firmaet både erfaring med henvendelserne fra Skat og lagt specifikke retningslinjer for, at Skat skal afvises, når myndigheden fremsender denne type breve.   
 
Vi tager meddelelseshemmeligheden alvorlig
Han peger på, at nogle af de oplysninger, som Skat beder om, er af en karakter, som betyder, at det kræver både dommerkendelse og en mistanke om en forbrydelse med en straframme på mere end seks år, hvis politiet skulle have dem udleveret.
 
Det kan ifølge afdelingschefen eksempel være konkrete oplysninger, om hvem folk har ringet til, oplysninger om hvorfra og hvortil opkaldet er foretaget, eller hvor folk har befundet sig, da de telefonerede.
 
"Hos os tager vi faktisk meddelelseshemmeligheden temmelig alvorligt. Derfor afviser vi dem med henvisning til meddelelseshemmeligheden, hvis Skat henvender sig til os og spørger om at få disse oplysninger," Jesper Gronenberg. 
  
Får dagbøder
Han fortæller, at TDC er klar over, at Skat i brevene henviser til, at det er ensbetydende med dagbøder, hvis teleselskabet ikke udleverer oplysningerne.

Alligevel vælger teleselskabet altså at afvise kravet fra Skat.
 
"Der er jo forskel på, hvilken karakter disse oplysninger har. Hvis det er generelle oplysninger om, hvor stort vedkommendes forbrug har været i en periode, så er oplysningerne ikke af så følsom en karakter. Og så kan vi godt give oplysningerne videre," siger han til Computerworld.    
 
Siger nej og nej
Til gengæld er Skat inde at berøre væsentlige dele af meddelelseshemmeligheden, hvis de kræver at få oplysninger om, hvor kunden har opholdt sig, da der blev ringet, eller hvem der blev ringet til, mener han. 
 
"Og så giver vi simpelthen ikke Skat oplysningerne. Vi siger nej, hvis de beder om at få de meget personfølsomme oplysninger. For dem mener vi simpelthen ikke, at de har hjemmel til at bede om," siger han.
 
Computerworld har tidligere fortalt, at Skat i en række breve til et teleselskab har krævet at få udleveret oplysninger om, "hvilke telefonnumre konkrete kunde har ringet til og oplysninger om, hvorfra opkaldet er foretaget."
 
Og hvis det samme krav havner hos TDC, falder svaret ifølge Jesper Gronenberg prompte overfor Skat:

"Det ville vi ikke udlevere," siger Jesper Gronenberg. 
 
Heller ingen specifikationer
I et andet eksempel har Skat bedt teleselskabet udlevere "en detaljeret regningsspecifikation i videst mulig omfang vedrørende følgende telefonnummer."

Også her er svaret fra TDC klart:  
 
"Hvis det er deciderede specifikationsoplysninger, så mener vi simpelthen ikke, at de har hjemmel til at få dem," siger han, og slår dermed fast at Skat bliver afvist, hvis TDC får et lignede brev fra Skat.
 
Jesper Gronenberg fortæller, at selskabet ganske enkelt ikke mener, at Skattekontrolloven giver Skat lov til at afkræve teleselskaberne specifikationslister og andre detaljerede oplysninger om kunderne.
 
"Det er jo paradoksalt, hvis Skat skulle have bedre adgang til at få den slags oplysninger end Politi og anklagemyndigheden har," siger Jesper Gronenberg.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler - sådan beskytter du din virksomhed

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Business Tech Event: Kunstig intelligens som konkurrenceparameter - fra teknologi til etik

Kunstig intelligens og machine learning åbner op for utallige nye muligheder for virksomheder, borgere og samfund – men hvordan udnytter man teknologien til at skabe konkurrence fordele, og hvordan sikrer man sig, at teknologien udnyttes etisk ansvarligt? Hør blandt andet hvordan Vestas arbejder med kunstig intelligence.

25. august 2020 | Læs mere


Introduktion til AI – kom rigtigt fra start og drag fordel af kunstig intelligens

På dette digitale HowTo seminar får du en stribe eksempler på, hvordan AI kan hjælpe dig med at løse opgaver og skabe indsigt i din forretning. Tilmeld dig og få inspiration til at komme i gang med AI baseret på konkrete input og erfaringer.

27. august 2020 | Læs mere


Premium
Vodafone gennemfører et af verdens største S/4HANA-projekter på blot en weekend: Sådan er opgaven blevet grebet an
Over en lang weekend gennemførte Vodafone en enorm ERP-migration til SAP’s nyeste kerne S/4HANA. Det skete efter et års forberedelse. Arbejdet med data var nøglen til success, lyder budskabet.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Hvad skal der til for at opgradere fra Dynamics AX til 365?
En del virksomheder står - eller vil snart stå - over for et vigtigt valg. Skal vi opgradere fra Microsoft Dynamics AX til 365? I denne folder kan du se, hvordan du får det bedste beslutningsgrundlag med en struktureret proces for at analysere, klassificere og afveje alle de vigtige aspekter. DU FÅR BLANDT ANDET SVAR PÅ DISSE SPØRGSMÅL: • Hvorfor er forarbejdet vigtigt? • Hvilke områder skal afdækkes? • Hvordan kommer jeg i gang?