Hvad bruger Facebook dine data til?

Facebook har fået seks måneder til at forbedre en række privatindstillinger samt sitets oplysninger til brugerne om, hvad deres personlige data bruges til.

Læs også:

Ved du, hvad Facebook bruger dine oplysninger til?

Sådan udnytter Facebook dine personlige oplysninger

Nu går den ikke længere.

Danske og europæiske Facebook-brugere skal fremover have langt bedre information om, hvad Facebook bruger deres oplysninger til.

Det kræver det irske datatilsyn efter at have undersøgt Facebooks praksis gennem længere tid.

Vi har brug for irernes hjælp
Facebook har længe været under luppen hos flere europæiske datatilsyn heriblandt det danske. Det skyldes, at mange borgere har klaget over, at Facebooks behandling af personlige oplysninger er uigennemskuelig.

Nok har du accepteret en lang række betingelser og vilkår, når du har trykket på tests, spil, quizzer og familieforespørgsler. Alligevel er visse anvendelser af dine personlige oplysninger kommet bag på dig i din tid på Facebook.

Du har ikke været klar over, hvad du gav din accept til.

Det skal nu være slut. Det irske datatilsyn forlanger nu, at Facebooks datapolitik skal være langt mere gennemsigtig. Det skal være lettere at være bruger og have styr på sine personlige data.

De irske krav møder stor begejstring i Europa, hvor flere nationale datatilsyn længe har ønsket en større viden om, hvordan Facebook behandler brugernes private oplysninger.

Blandt andet forsøgte de nordiske datatilsyn i sommermånederne i en samlet henvendelse til Facebook at blive klogere på sitets persondatapolitik. I den forbindelse besvarede Facebooks europæiske hovedkvarter en lang række spørgsmål, dog uden at den almene Facebook-bruger blev meget klogere.

Svarene fik da heller ikke konsekvenser for Facebook, da firmaets europæiske hovedkvarter ligger i Irland. Altså er Facebook underlagt irsk lovgivning, og de udenlandske datatilsyn kan derfor ikke gøre mere.

Heldigvis for alle de forvirrede Facebook-brugere gik det irske datatilsyn ind i sagen i efteråret.

Mere egenkontrol og gennemsigtighed
Den øgede interesse for Facebooks ageren fik irerne til at kigge Facebook efter i krogene. Kort før jul fremlagde de så resultatet af deres tre måneder lange undersøgelse.

Den 150 sider lange rapport afrundes med en liste over steder, hvor der er plads til markant forbedring. Det drejer sig blandt andet ansigtsgenkendelse, sociale plug-ins og opbevaring af data.

Irerne mener for eksempel, at det skal være muligt at deaktivere ansigtsgenkendelse på billeder. De synes også, at det skal være nemmere at slette oplysninger, Facebook har indsamlet via synes godt om-funktionen. Desuden skal det være lettere at downloade al den information, Facebook har samlet om dig.

Og vigtigst af alt, du skal have langt nemmere ved at gennemskue, hvilke oplysninger Facebook indsamler om dig, hvad de bruger dem til, og hvilke data tredje parter får adgang til.

Det irske datatilsyn har givet Facebook frem til juli 2012 til at udbedre disse ting, før myndigheden igen tjekker Facebooks praksis.

Altså skulle du inden for de næste seks måneder gerne opleve, at du får bedre kontrol med og mere viden om dine informationer på det sociale site.

Du kan læse de specifikke krav til Facebook i rapporten her.

Læs også:

Ved du, hvad Facebook bruger dine oplysninger til?

Sådan udnytter Facebook dine personlige oplysninger
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CIO 2020

Siden 2006 har vi hvert år kåret Årets CIO - en pris der kaster lys over det fantastiske arbejde, der bliver gjort rundt omkring i de danske organisationer for at høste det store forretnings-potentiale, der kan drives ud af it og digitalisering.

01. december 2020 | Læs mere


Customer Experience 2021 - fokus på CX-strategi og teknologi til at forankre kundeoplevelsen

De gode kundeoplevelser er altafgørende for virksomheden, og netop derfor er det nødvendigt at have fokus på CX-strategi og teknologi, der kan være med til at forbedre kundeoplevelsen endnu mere. Det kræver tid og ressourcer, men det gavner hele virksomheden på lang sigt.

03. december 2020 | Læs mere


Træf det rigtige cloud-valg: Hør om mulighederne med hybrid- og multi-cloud

Vi kan ikke komme udenom, at cloud-teknologien bare vokser og vokser. Den giver adgang til store fordele for din virksomhed, men det kræver at virksomheden træffer strategiske, arkitektoniske og teknologiske vælg. Få indblik i, hvordan ud kan få sikkerhed, release cycles og andet til at gå op i en højere enhed.

09. december 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Her er Microsofts planer med Windows for 2021: Pønser på fire nye versioner
Windows 10 vil udkomme i et væld af nye afskygninger i det kommende år. Få overblikket her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.