Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Foto: Forsvarets Efterretningstjenste.

Forsvaret lukker muligt hjemsted for super-computer

Forsvarets Efterretningstjeneste skrotter bornholmer-base med stort køleanlæg. Kan dette være stedet, hvor Forsvarets super-computer har stået?

Forsvarets Efterretningstjeneste lukker nu den bornholmske lyttestation ved Dueodde, der muligvis indeholder en hemmelig supercomputer, som myndigheden aldrig har erkendt eksistensen af.

Dermed når Forsvarets Efterretningstjeneste kun at få glæde af et nybygget køleanlæg med kapacitet nok til at afkøle en supercomputer i Top 100 i få måneder.

Det spritnye køleanlæg stod ellers færdigt i august 2011, hvor der var investeret et flercifret millionbeløb i en modernisering af lyttestationen.

Har ikke spildt penge

Men det betyder dog ikke, at pengene er spildt, fortæller pressemedarbejder, Anna Prai, fra Forsvarets Efterretningstjeneste. 

"Dele af køleanlægget samt andet materiel og udstyr forventer vi at kunne bruge på nogle af vores andre lokaliteter," siger hun.  

Hvad er "andet udstyr?"

"Der er en masse forskelligt udstyr, som gennem årene er blevet indkøbt. Og det forventer vi at kunne bruge noget af," siger hun.

Kan du afsløre, om det drejer sig om computere?

"Jeg kan ikke komme ind på, hvad det er for en form for materiel og udstyr. Det er et spørgsmål til vores kapaciteter, og vi udtaler os ikke om, hvad vi har," siger Anna Prai, der dermed intet afslører om en mulig supercomputer.

Mulig auktion

Bliver der afholdt en auktion?, forsøger Computerworld sig

"Det ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Nu må vi se hen over de næste par måneder, hvad der er muligt, og hvad der kan sælges og genanvendes. Det har vi ikke fuldt overblik over endnu," siger Anna Prai.

Vil Computerworlds læsere kunne få en auktionsplan, hvis en sådan bliver udarbejdet?

"Ja, det vi jeg gå ud fra, hvis der kommer en form for auktion," siger hun.

Hun fortæller, at det er Forsvarets Bygningsetablissement, som tager sig af bygningerne, når Forsvarets Efterretningstjeneste har rømmet lyttestationen og taget alt klassificeret indbo med sig.

Så hurtigt lukker stationen

Ifølge pressemedarbejderen forventer Forsvarets Efterretningstjeneste snarligt at have sidste arbejdsdag på stedet, der har beskæftiget 17 personer.

"Vi forventer, at stationen lukker inden for et par måneder," siger hun.

Forsvarets Efterretningstjeneste ønsker ikke at fortælle Computerworld, hvad de 17 ansatte har foretaget sig, eller hvad stationen er blevet brugt til, selvom den altså nu bliver nedlagt.

"Det er nødvendigt med en vis lukkethed omkring vores kapaciteter, kilder og samarbejdspartnere," siger Anna Prai.

Museum for krigen mod terror

Hvorfor ikke lade det stå og lave et museum. Der er jo masser af koldkrigsmusser eksempelvis på Stevns og på Langeland, men der findes vel ikke noget museum for indsatsen i Krigen mod Terror?
 

"Planen er at overgive bygningerne til Forsvarets Bygningsetablissement, og så må vi finde ud af derefter, hvad planen med stationen er, " siger Anna Prai.

"Får det konsekvenser at have investeret millioner i udstyr, der nu skal pilles ned?

"Vi udtaler os ikke om det beløb, vi måtte have brugt på en investering. Og vi vil forsøge at genanvende så meget som mulig af det materiel, udstyr og køleanlæg, som er på Bornholm."
 
I mange private virksomheder ville man måske ikke have investeret i et dyrt køleanlæg et halvt år før, man lukkede biksen. Hvad er din kommentar til det?

"Som vores chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (Thomas Ahrenkiel, red.) også udtalte i går, så er det selvfølgelig ærgerligt, at der er blevet brugt penge og investeret i stationen, men situationen er en anden nu, end da man traf den beslutning. Et sparekrav er et sparekrav, og derfor har man været nødt til at træffe denne beslutning," siger hun. 

Ministeren ærgrer sig

Mens Forsvarets Efterretningstjeneste altså ærgrer sig, kan forsvarsminister Nick Hækkerup (S) ifølge TV2-Bornholm godt se, at det virker hovedløst at lukke lyttecentralen kort efter en modernisering.

"Det er svært ikke at føle sig besnæret sig af den tanke," siger han til tv-kanalen, men støtter i øvrigt beslutningen. 

Til DR på Bornholm siger han "[...]det er rigtigt, at der er brugt nogle penge, som jeg godt kunne have tænkt mig ikke var brugt."

Pressemedarbejder Anna Prai fra Forsvarets Efterretningstjeneste er mere fåmælt end sin minister.

Senest åbnede I og fortalte, at der faktisk befinder sig en supercomputer et sted i verden med jeres ejerskab.Det er ikke sådan, at I tænker, nu kan vi lige så godt afsløre, at vi også havde en der, som nu bliver pillet ned, fordi den er for gammel?

"Jeg kan ikke forholde mig til spekulationer omkring køleanlægget på Bornholm. Vi har oplyst, at vi har en HPC" siger Anna Prai.

Findes "et sted på Sjælland"

Afsløringen af tjenstestens supercomputer, der befinder sig "et sted på Sjælland", skete i forbindelse med et jobopslag, hvor efterretningstjenesten søgte personale til at passe netop en supercomputer.

Samtidig har tjenesten tidligere søgt medarbejdere med kompetencer, der ikke er langt fra professionelle it-kriminelles.

Og det passer vel godt sammen med Forsvarets Efterretningstjenestes begrundelse for at lukke lyttestationen ved Dueodde. 

"Årsagen til disse omprioriteringer er behovet for at tilpasse Forsvarets Efterretningstjeneste til den teknologiske udvikling kombineret med udviklingen i det samlede trusselsbillede, holdt op imod de samlede økonomiske rammer," skriver tjenesten således på sin hjemmeside.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.