Artikel top billede

Kan WiFi erstatte dine kabler? Få svaret her

Mens nogle virksomheder vil kunne lade et trådløst WiFi-netværk erstatte kablerne, kan det hurtigt give problemer i andre virksomheder. Her får du gode råd til at træffe den rette beslutning.

Læs også:

Nu er det tid til at sende dine kabler på pension

WiFi kvæler hastigheden på dit bredbånd

Drømmen om den trådløse arbejdsplads, hvor kablerne er sendt på pension, og medarbejdere og maskiner frit kan flyttes rundt i kontorlandskaberne, kan hurtigt krakelere og ende som lidt af et mareridt.

Det mener Torben Rune, direktør i Netplan, der rådgiver om både trådløse og kablede netværksløsinger.

"Der er mange virksomheder, der snildt kan klare sig med et WiFi-net som det eneste, men der er også - og måske endda flere - som slet ikke kan klare sig med et WiFi-net som det eneste, " siger han.

Så sent som i denne uge siger en Gartner-analytiker ellers til Computerworld Norge, at kablet nu bør være alternativet til WiFi - ikke omvendt.

I sidste uge konkluderede en rapport fra analysefirmaet In-Stat, at WiFi nu ændrer sig fra udelukkende at handle om at få indhold fra et netværk til en enhed til at dele indhold mellem enheder, efterhånden som WiFi går fra at være en netværks-centreret teknologistandard til en, der muliggør peer-to-peer.

Her kan ren WiFi give problemer

Alt sammen er for så vidt rigtigt nok, forklarer Torben Rune, der ser mange positive ting i WiFi-netværk. Problemet er, at det i mange virksomheder kan give problemer at skrotte kablerne til fordel for et WiFi-netværk.

"Det handler ikke bare om, hvad virksomheden laver, men i høj grad også om, hvad det er for noget udstyr man har. Bruger man scannere, farveprintere og højopløsnings-grafik og sådan noget, så kan man simpelthen ikke nøjes med et WiFi-net. Der er ikke kapacitet nok."

"Det viser sig simpelthen på svartiderne. Den tid, det tager at printe et højopløseligt grafik-billede, stiger og bliver måske fem eller 10 gange langsommere, end hvis du havde et kabel."

De vigtigste WiFi-overvejelser

Læs også:

Nu er det tid til at sende dine kabler på pension

WiFi kvæler hastigheden på dit bredbånd

Torben Rune fra Netplan vurderer dog samtidig, at der er en hel del virksomheder i Danmark, hvor det kan give god mening at satse på et trådløst netværk frem for kablerne.

"I rigtig mange virksomheder er det, der foregår på printerne, at skrive nogle almindelige breve ud, og det kører snildt på et trådløst net."

Torben Runes erfaring er, at de fleste virksomheder endnu er noget tilbageholdende med at gå den trådløse vej. Det er der en god forklaring på:

"Vi bruger jo stadig mere båndbredde ud til vores pc'er. Det er helt almindelig praksis i dag, at man streamer undervisningsmaterialer og videomøder med videre ud gennem de netværk, der er i virksomheden, og hvis man går over på et trådløst net, kan man risikere, at man simpelthen ikke kan følge med på båndbredden."

"Det ser ikke ud som om, behovet for båndbredde bliver mindre. Tværtimod så er de applikationer, der i dag bruges i virksomheder, meget båndbredde-krævende - og meget tyder på, at det bliver endnu mere krævende, når vi taler om sky-applikationer."

Hvad gør din nabo?

Han forklarer, at man selvfølgelig kan øge den trådløse kapacitet ved eksempelvis at installere flere access points, så der er færre brugere på det enkelte hotspot.

"Problemet ved det er, at så er der ikke nogen idé i at lave et trådløst net ud fra en økonomisk synsvinkel. Det er både billigere og hurtigere at lave et kablet net."

"Det trådløse net bliver indført mere på grund af bekvemmelighed end på grund af hastighed, og det er klart, at bekvemmeligheden i en lang række virksomheder kommer før hastigheden."

En konkret udfordring er også, at der opstår trådløse forstyrrelser, når der kommer stadig flere access points internt i virksomheden og i de bygninger, der grænser op til.

"Hvis man går rent trådløst er man både afhængig af, at man får dimensioneret sit eget net fornuftigt, og af at naboerne ikke begynder at gøre noget, der ligner."

"Jeg har flere kunder, hvor der er forstyrrelser fra både naboer og alt muligt andet udstyr, der bruger frekvensen til noget andet end WiFi," lyder det fra Netplan-direktør Torben Rune.

Læs også:

Nu er det tid til at sende dine kabler på pension

WiFi kvæler hastigheden på dit bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere