Artikel top billede

Derfor er flash-disken dødsdømt

Fremtiden ser sort ud for flash-diske. Jo mere kapacitet, jo langsommere bliver de.

Mange forventer at mekaniske harddiske forsvinder og bliver erstattet af NAND Flash-baserede SSD'er (Solid State Drives). Men ny forskning peger på en række grundlæggende problemer med NAND Flash-teknologien.

"The Bleak Future of NAND Flash Memory" lyder overskriften på et forskningspapir, der er skrevet af forskere fra University of California i San Diego og Microsoft Research i Mountain View.

De tegner et meget sort billede af SSD'ens fremtid. Efterhånden som strukturbredden bliver reduceret og datatætheden stiger - altså med andre ord, at man kan pakke flere data ned på de små chips - stiger latenstiderne og fejlprocenten dramatisk.

I dag bruges der NAND Flash med en strukturbredde ned til 25 nanometer, men forskerne forventer at det bliver reduceret til 6,5 nm frem mod 2024. Det burde være en god nyhed; det vil betyde at kapaciteten stiger betydeligt.

Men forskerne forudsiger, at latenstiderne bliver fordoblet i MLC (Multi Level Cell) Flash og næsten tredoblet i TLC (Triple Level Cell) hukommelse. Samtidig stiger bitfejlene med en faktor tre.

Her er der tale om et meget grundlæggende problem i NAND Flash-teknologien, som ikke uden videre kan løses.

"Vi kan enten have kapacitet eller ydelse," siger forskeren Laura Grupp til det amerikanske Computerworld.

Ingen mekaniske dele

Nu har SSD'er som bekendt ingen bevægelige mekaniske dele og derfor kan data som udgangspunkt skrives og læses meget hurtigere end i en harddisk, hvor læse/skrive-hovedet skal flyttes rundt for at finde data på en roterende disk.

Men denne forskel i ydelsen bliver mindre, efterhånden som lagerpladsen i NAND Flash-chippen vokser.

I 2024 kan man formentlig købe en 16 TB SSD med TLC Flash og en 4 TB SSD med MLC Flash, men de vil altså været meget langsommere end de nuværende SSD'er, mener forskeren.

Det markerer samtidig teknologiens grænse - man kan ikke bygge SSD'er med større kapacitet uden at tabe for meget ydelse, lyder konklusionen.

"Det kan ikke betale sig at gå længere end 6,5 nm - 2024 er enden," siger Grupp.

I de sidste seks år er strukturbredden i NAND Flash-chips faldet fra 72 til 25 nanometer.

De første SSD'er gemte kun 1 bit per Flash-celle, også kaldet SLC. Det næste var MLC med to bit per celle, og nu bruger man TLC med tre bit per celle.

Men samtidig falder levetiden.

I en SLC kan man typisk skrive og slette en celle 50-100.000 gange, men i TLC er det reduceret til mellem 500 og 1.000 gange.

"Det er et dramatisk fald. Folk er vant til at arbejde med teknologi som bare bliver bedre og bedre, men med NAND Flash bliver vi mødt med problemer efterhånden som det udvikler sig," siger Grupp.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere