Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Foto: Rune Pedersen

Ny stor fyring truer pressede CSC Danmark

Blækket på fyringssedler fra Rigspolitiet og telegiganten TDC er knap tørt, inden en ny storkunde truer med at forlade CSC.

Læs også:

CSC Danmark: Sådan bliver vi ramt af TDC-farvel

Blodpølen er knap størknet, efter justitsminister Morten Bødskov (S) gav politiets CSC-udviklede Polsag kniven, og flere oppositionspolitikere krævede muligheden for erstatning fra CSC undersøgt.

For nylig meddelte også en af landets største private virksomheder, TDC, at den har fravalgt CSC.

Nu truer så en ny fyring af de store hos endnu en offentlige storkunde.

For hos Skat er en stribe it-systemer afhængig af det såkaldte debitor-system udviklet af CSC, der skal bruges til betalinger og opkrævninger på en lang række tjenester overfor offentligheden.  

Men it-systemet er blevet mange måneder forsinket og bliver dyrere end beregnet - nøjagtig som Polsag.

Faktisk er CSC sat på en særlig prøveperiode hos Skat på tre måneder, hvorefter landets skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) vil tage stilling til, om leverandøren skal tilbage på normale betingelser eller ej.

"Samarbejdet med CSC fortsætter således, men på skærpede vilkår, der ud over en tæt kontrol, også indeholder en udvidet og forlænget mulighed for, at Skatteministeriet kan udtræde af samarbejdet," skrev ministeren omkring jul.

Kan uden videre ophæve kontrakten

Perioden udløber om en lille måneds tid sidst i marts.

Og her kan udfaldet, ifølge fagdirektør for it-projekter hos Skat, Kristian Vensgaard, i værste fald for CSC være, at samarbejdet helt ophører.

"Hvis vi ikke føler, at projektet har rettet sig op, så er vi i en situation, hvor de skærpede vilkår kan blive taget i anvendelse," siger han til Computerworld.

Han henviser til den konkrete ordlyd i en aftale blandt parterne fra jul.

Her fremgår det blandt andet, at Skatteministeriet uden videre kan ophæve kontrakten med CSC helt eller delvist, hvis ikke leverandøren opfylder et antal nærmere aftalte milepæle.

Samtidig fjerner Skat ikke i prøveperioden CSC's forpligtigelse til at betale bod af forsinkelser på Debitormotor.

Ifølge Kristian Vengsgaard er det andet oplagte scenarie, at Skat er tilfreds med fremdriften fra CSC. 

"Og så sker der egentlig bare det, at så går man tilbage på den egentlige kontrakt, hvad angår disse skærpede udtrædelsesvilkår," siger fagdirektøren.

Derfor skændes Skat og CSC

Forhistorien er den, at Skat undervejs i forløbet har beskyldt CSC for bevidst at have sløret status på projektet.

I en barsk mail-udveksling måtte daværende topchef hos CSC, Carsten Lind, forsvare sin chef for offentlige kunder, Jens Schmidt.

Skat endte dog med at udsende besked til offentligheden om at projektet igen er blevet forsinket grundet CSC.

Siden ryger Carsten Lind ud af CSC-selskaberne den 18. oktober og bliver i stedet erstattet af den selvudråbte problemknuser John Walsh, der ser udfordringerne i Danmark som en samlet pakke af alle de udfordringer, han tidligere har mødt i sin karriere. 

Ny chance efter topmøde

Den 23. november 2011 afholder John Walsh og den øvereste embedsmand hos Skat, Peter Loft, så et møde.

Præcis hvad, der blev besluttet på mødet, er ikke nedfældet i et referat.

Men faktum er, at skatteministeren altså omkring juletid fortæller, at man giver CSC endnu en chance og en prøveperiode på tre måneder.

En prøveperiode, der udløber om en lille måneds tid.

CSC har ikke på nuværende tidspunkt nogen kommentarer til historien. 

Læs også:

CSC Danmark: Sådan bliver vi ramt af TDC-farvel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Overvåg kritiske industrielle systemer og beskyt dem mod angreb
Industrial Control Systems (ICS) udgør hjertet i alle forsynings- og produktionsvirksomheder og kan være overraskende sårbare overfor cyberangreb. Dette whitepaper giver et godt overblik over problematikker og muligheder for at sikre jeres systemer.