Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os

Rasende kommuner har fået nok. KMD skal stoppe med at holde sine priser skjult, lyder kravet.

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser.

Nu har kommunerne fået nok.

Sådan lyder budskabet fra KL-formand Jan Trøjborg (S) til it-leverandøren KMD, der ikke vil udlevere de prisdata, som kommunerne skal bruge til at overvåge udviklingen på monopol-området. 

Oplysninger er ifølge KL særligt afgørende i forbindelse med oprettelsen af Udbetaling Danmark, der fra i år skal stå for udbetaling af 180 milliarder kroner og dertil skal bruge op imod 14 af KMD´s monopol-systemer.

"Det bekymrer os, at KMD ikke vil udlevere priserne for ydelser, der er knyttet til Udbetaling Danmark," siger Jan Trøjborg til Computerworld.

Netop disse oplysninger er "afgørende for vores vurdering af hele det regnestykke, der ligger bag opgaveflytningen fra kommunerne til Udbetaling Danmark".

"Derfor skal vi have de tal på bordet nu," lyder kravet fra Jan Trøjborg.

KMD afviser

Ifølge et brev, som Jan Trøjborg har sendt ud til samtlige kommunaldirektører, fremgår det, at KMD har afvist at udlevere oplysningerne med henvisning til, at det vil være på kant med konkurrenceloven.

Læs mere om det her.

Men den argumentation giver KL-formanden åbenlyst ikke meget for.

"Det er også helt uacceptabelt, at KMD taler om kartel-dannelse, hvis Kombit og KMD udveksler prisoplysninger, for KMD kan jo - helt på linje med alle andre leverandører - byde ind på alle Kombit's udbud," understreger Jan Trøjborg.

Kombit sælger således ikke it-løsninger, men fungerer som en indkøbscentral, der hjælper kommunerne med at varetage udbud, så de får de billigste priser på it-systemer, forklarer formanden.

KMD skaber mistanke om misbrug

"KMD's undskyldning for ikke at udlevere priserne på ydelser vedrørende Udbetaling Danmark skaber mistanke om, at KMD kan misbruge sin monopolstilling på det offentlige marked."

"Den mistanke bør KMD straks mane i jorden ved at udlevere priserne, for hverken staten eller kommunerne kan naturligvis leve med, at KMD øger priserne på monopolområderne for at styrke sin position på de konkurrenceudsatte områder," fortsætter Jan Trøjborg.

KL-formanden understeger, at KMD i kraft af sin særstilling har "et helt særligt ansvar for at bidrage til gennemsigtighed."

Fuldmagter indsamlet

Udbetaling Danmark, der altså skal gå i luften i løbet af i år og fremover skal udbetale offentlige ydelser for op imod 180 milliarder kroner til danskerne, håndteres af ATP.

De 14 it-monopol-systemer fra KMD, der altså skal bruges af Udbetaling Danmark, løber tilsammen op i en værdi af en lille milliard kroner.

Kombit har været på banen netop op til oprettelsen af Udbetaling Danmark og bedt om fuldmagt fra kommunerne til at indhente de ønskede oplysninger.

Du kan læse mere om her, hvor det også beskrives hvilke oplysninger man ønsker indsigt i.
 
I sin tid tvang en folketingslov kommunerne til at sælge KMD, der altså tidligere var ejet af kommunerne selv via KL.
 
Salget fandt sted i slutningen af 2008, hvor de nyere ejere blev en kapitalfond og ATP.

Læs reaktionen fra KMD på KL-kritikken senere her på Computerworld.dk.

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?