Topnyhed:Ingrid Mjøen stopper som dansk landechef i Oracle: Skifter til international toppost

Artikel top billede

Vrede kommuner: KMD holder sine priser skjult for os

Rasende kommuner har fået nok. KMD skal stoppe med at holde sine priser skjult, lyder kravet.

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser.

Nu har kommunerne fået nok.

Sådan lyder budskabet fra KL-formand Jan Trøjborg (S) til it-leverandøren KMD, der ikke vil udlevere de prisdata, som kommunerne skal bruge til at overvåge udviklingen på monopol-området. 

Oplysninger er ifølge KL særligt afgørende i forbindelse med oprettelsen af Udbetaling Danmark, der fra i år skal stå for udbetaling af 180 milliarder kroner og dertil skal bruge op imod 14 af KMD´s monopol-systemer.

"Det bekymrer os, at KMD ikke vil udlevere priserne for ydelser, der er knyttet til Udbetaling Danmark," siger Jan Trøjborg til Computerworld.

Netop disse oplysninger er "afgørende for vores vurdering af hele det regnestykke, der ligger bag opgaveflytningen fra kommunerne til Udbetaling Danmark".

"Derfor skal vi have de tal på bordet nu," lyder kravet fra Jan Trøjborg.

KMD afviser

Ifølge et brev, som Jan Trøjborg har sendt ud til samtlige kommunaldirektører, fremgår det, at KMD har afvist at udlevere oplysningerne med henvisning til, at det vil være på kant med konkurrenceloven.

Læs mere om det her.

Men den argumentation giver KL-formanden åbenlyst ikke meget for.

"Det er også helt uacceptabelt, at KMD taler om kartel-dannelse, hvis Kombit og KMD udveksler prisoplysninger, for KMD kan jo - helt på linje med alle andre leverandører - byde ind på alle Kombit's udbud," understreger Jan Trøjborg.

Kombit sælger således ikke it-løsninger, men fungerer som en indkøbscentral, der hjælper kommunerne med at varetage udbud, så de får de billigste priser på it-systemer, forklarer formanden.

KMD skaber mistanke om misbrug

"KMD's undskyldning for ikke at udlevere priserne på ydelser vedrørende Udbetaling Danmark skaber mistanke om, at KMD kan misbruge sin monopolstilling på det offentlige marked."

"Den mistanke bør KMD straks mane i jorden ved at udlevere priserne, for hverken staten eller kommunerne kan naturligvis leve med, at KMD øger priserne på monopolområderne for at styrke sin position på de konkurrenceudsatte områder," fortsætter Jan Trøjborg.

KL-formanden understeger, at KMD i kraft af sin særstilling har "et helt særligt ansvar for at bidrage til gennemsigtighed."

Fuldmagter indsamlet

Udbetaling Danmark, der altså skal gå i luften i løbet af i år og fremover skal udbetale offentlige ydelser for op imod 180 milliarder kroner til danskerne, håndteres af ATP.

De 14 it-monopol-systemer fra KMD, der altså skal bruges af Udbetaling Danmark, løber tilsammen op i en værdi af en lille milliard kroner.

Kombit har været på banen netop op til oprettelsen af Udbetaling Danmark og bedt om fuldmagt fra kommunerne til at indhente de ønskede oplysninger.

Du kan læse mere om her, hvor det også beskrives hvilke oplysninger man ønsker indsigt i.
 
I sin tid tvang en folketingslov kommunerne til at sælge KMD, der altså tidligere var ejet af kommunerne selv via KL.
 
Salget fandt sted i slutningen af 2008, hvor de nyere ejere blev en kapitalfond og ATP.

Læs reaktionen fra KMD på KL-kritikken senere her på Computerworld.dk.

Læs brevet fra KL-boss: Vi forlanger gennemskuelige priser.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


Premium
LogPoint-topchef Jesper Zerlang indsætter tidligere Superliga-spiller som ny dansk landechef
Jesper Zerlang overlader pladsen som landechef for det danske marked hos it-sikkerhedsselskabet LogPoint. I stedet skal han fokusere på jobbet som topchef for hele koncernen, der er til stede i ni lande.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.