Artikel top billede

Mobilpriserne falder - og det er ikke så godt

Teleselskabernes priser presses i bund på taletid og data for at kapre nye kunder. Og det er ikke så godt. Se her hvorfor.

"Før 149 kroner - Nu 119 kroner" eller "Normalpris 199 kroner - Nu 99 kroner."

Sådanne tilbud kan du i øjeblikket finde hos en stribe af mobilselskaber som eksempelvis Oister, Bibob eller M1.

Priserne presses for at kapre nye abonnenter.

Men tilbudstilstanden er i følge Torben Rune, der er direktør i Netplan, der leverer rådgivning indenfor telekommunikation, efterhånden blevet permanent markedsføring.

"Der er næsten konstant priskrig på mobilmarkedet. Det skyldes, at de virtuelle operatører specialiserer sig ud i alle mulige og umulige produkter, der er målrettet alt fra pensionister til studerende," fortæller han til Computerworld.

De mange forskellige abonnementstyper får markedet til at være i en tilstand, der ligner en kontinuerlig priskrig, vurderer Torben Rune.

"Prisdannelsen på mobilmarkedet er konstant i udvikling," siger han.

Klar til sommerferien

Er der en grund til, at rigtig mange selskaber har taletid på tilbud netop nu?

"At det blusser op nu, kan skyldes, at vi er på vej ind i den periode, hvor folk skal planlægge rejseaktiviteter og ferie. Derved skal mange kunder finde et abonnement til den kommende sommerferie," siger Torben Rune.

Tjener selskaberne mange penge på roaming i forbindelse med opkald fra udlandet?

"Ifølge teleselskaberne selv ligger tallet på mellem fem og syv procent af den samlede omsætning. Min opfattelse er dog, at tallet er langt højere. Nok nærmere i mellem 30 og 50 procent. Men det er en svært størrelse at gøre op, for der er stor forskel på kundernes brug af telefonen i udlandet," siger Torben Rune.

Teleanalytikeren mener dog ikke, at udenlands-roaming spiller den store rolle hos eksempelvis Oister, Bibob eller M1, da disse firmaer primært henvender sig til private, der kun i begrænset omfang bruger mobilen i udlandet.

"Samtidig er der tale om en lavineeffekt, forstået på den måde, at hvis et selskab starter med tilbud, så følger de andre automatisk med," siger han.

Hos teleselskaberne er der ikke den store interesse i at kommentere prissætningen.

Her er resultatet af pris-pres

"Vi har ikke umiddelbart en priskrig i gang. Vi forsøger altid at give kunderne det bedste og billigste tilbud," lyder svaret fra Oisters presseafdeling.

Prispres giver mudrede abonnementer

Telemarkedet har altid haft ry for, at det er svært at gennemskue firmaernes abonnementsbetingelser. Vil de mange niche-abonnementer til eksempelvis pensionister eller studerende give bedre eller dårligere gennemsigtighed?

"Der er ingen tvivl om, at det bliver endnu mere grumset. Set i et internationalt lys har de danske abonnements-forhold været ganske overskuelige, men det vi er ved at få nu, er nogle af de 'opfindelser' på salgssiden, som man har set i Spanien, Italien eller uden for Europas grænser. Der er masser, masser af ting i vente," siger Torben Rune.

Han fortæller eksempelvis om abonnementer, hvor taletidskortet bliver fyldt med penge, når nogen fra et andet selskab ringer til dig.

"Det gør det rigtig svært at regne minutprisen ud," siger han.

I andre lande kan man anvende taletidsminutter som betaling for varer i butikker, hvilket ligeledes gør minutprisen meget ugennemsigtigt.

"Det er forhåbentlig ikke løsninger af denne type, vi kommer til at se i Danmark, men det illustrerer, at der er en enorm kreativitet i forbindelse med at sløre den egentlige pris. Og det kommer vi helt sikkert også til at se mere af i vores land," lyder hans analyse.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere