Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Her står ATP i krigen mellem KMD og kommunerne

ATP er både medejer og kunde hos it-leverandøren KMD, der lige nu toppes med kommunerne.

Pensionskæmpen ATP er havnet midt i den højspændte konflikt mellem kommunerne, Kombit og KL på den ene side og it-leverandøren KMD på den anden side.

Striden handler om gennemsigtighed på priser på KMD's systemer og mulighederne for at sammenligne disse priser på tværs af kommuner.

Særligt i forbindelse med oprettelsen af Udbetaling Danmark i ATP-regi, der skal stå for udbetaling af 180 milliarder kroner, er opgøret spidset til.

Samtidig fyger beskyldninger frem og tilbage omkring Kombits rolle, hvor landets to it-brancheforeninger har kastet sig ud i en ordtvist.

Midt i hele det stærkt interesse-prægede farvand, hvor diskussionerne også har ramt Christiansborg, finder man altså ATP.

For ATP står bag Udbetaling Danmark, der skal anvende 14 ud af KMD´s 17 monopol-systemer, og er samtidig en af ejerne bag og investorerne i it-leverandøren KMD.

Derfor har Computerworld spurgt ATP, hvor de egentlig står i striden.

Viger uden om konkret sag

Underdirektør Hans Christian Jelstrup fra ATP med
programledelsesansvar for implementeringen af Udbetaling Danmark vil "ikke kommentere på den konkrete dialog mellem KMD og Kombit." 

"Men jeg vil gerne sige, at ATP - i forbindelse med Udbetaling Danmark - er meget tilfredse med at være beskyttet af transitionsaftalen (indgået mellem KL og KMD inden salget af KMD, red) som 99. kommune, og at vi dermed også er interesseret i gennemsigtighed, og i at alle parter overholder deres forpligtelser," udtaler underdirektøren.

Hvad ligger der i transparens? Oplysninger om priser?

"Vi er som sagt glade for at være er beskyttet af den her transitionsaftale, som Kombit har på vegne af KL overfor KMD."
 
Interesseret i Kombit´s indsats
"Det ligger i aftalen, at vi er beskyttet i forhold til blandt andet prisloft, og derfor er vi naturligvis også interesseret i den indsats, Kombit gør for at sikre oplysninger om KMD's priser." 

Han kan imidlertid ikke forholde sig til den juridiske del - om det er brud på konkurrenceloven eller ej, at KMD giver flere prisoplysninger.

"Det er et juridisk spørgsmål, som det er op til Kombit og KMD at få afgjort," udtaler underdirektøren.

Moralsk ansvar?

Der er også kommuner, som ikke kan vurdere direkte på juraen, men som mener, at KMD har et moralsk ansvar over for at skabe mere gennemsigtighed i forhold til dem, der er underlagt transitionsaftalen. Hvad mener du om det?

"De (KMD, red) har et ansvar som leverandør i forhold til at overholde de forpligtelser, der er i transitionsaftalen, som KL har overdraget til Kombit."

"Jeg kender ikke transitionsaftalen i den detalje. Det, vi forholder os til, er, at ATP med Udbetaling Danmark er beskyttet i forhold til forsyningssikkerhed, prisloft og en række andre forhold, der er afgørende for os."

"Aftalen giver os sikkerhed for, at den overordnede betaling fra kommunerne ikke må stige," lyder det fra ATP-direktøren.

KMD-salg lige om hjørnet?

Ud over at ATP via Udbetaling Danmark skal igang med at bruge 14 ud af 17 systemer fra KMD, så har ATP også en anden interesse i it-leverandøren.

For få måneder siden gik KMD ifølge dagbladet Børsen ind i en salgsproces, hvor bankerne Nordea og Morgan Stanley er blevet hyret.

Men investorerne bag, herunder ATP, er meget fåmælte, når det gælder den snak.

Hos KMD lyder det fra pressechef Christoffer Hellmann:

"Når man er en kapitalfondsejet virksomhed, er man principielt altid til salg, men det er et anliggende, som du skal tale med vores ejere om."

Hos ATP henviser presserådgiver Kristjan Jørgensen til EQT.

"Du skal tale med EQT..," skriver han i en mail.

Men hos EQT er snakkelysten dog heller ikke stor. 

"Vi kommenterar aldrig rykten om förvärv eller försäljningar," skriver pressechef Johan Hähnel fra EQT til Computerworld.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?