Artikel top billede

Nyt it-monopol: Både Kombit og KMD får drøje hug

Landets to store it-brancheforeninger er på kollisionkurs, når det gælder udviklingen på det kommunale marked.

Læs også:

Kombit om monopol-kritik: Det er sludder og spin!

Brancheforeningerne IT-Branchen og ITEK under Dansk Industri er lodret uenige om, hvordan udviklingen egentlig er inden for det milliardstore kommunale marked.

Således undrer direktør Tom Togsverd fra ITEK sig over den bekymring, som administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen har luftet angående et nyt kommunalt it-monopol, der er på vej.

Læs mere om det her.

Dermed afviser Tom Togsverd, at kommunernes it-selskab, Kombit, er på vej til at blive en ny monopolist.

"Det er KMD og ikke Kombit, der er problemet," fortæller Tom Togsverd.

Andre kan ikke komme ind

Han forklarer, at ITEK ved mange lejligheder har påpeget "det uheldige i, at KMD indtager en så dominerende stilling på det kommunale it-marked, som tilfældet er." 

"Det er meget svært for andre aktører at komme ind på dette marked," siger Tom Togsverd.

Og for dem, der har tilkæmpet sig en plads - fordi de var gode til én bestemt ting, det være sig løn, økonomistyring, uddannelse eller beskæftigelse - har KMD "gjort livet svært for," mener ITEK.

Disse virksomheder, som lider under manglende snitflader til KMD's øvrige systemer eller udsættes for prispres, fordi KMD bundler deres konkurrerende produkt med andre ydelser, har det altså svært, vurderer Tom Togsverd.

"Hertil kommer, at KMD har de facto monopol på en del systemer på det sociale område, hvorfor man i forbindelse med KL's salg af KMD indgik en såkaldt transitionsaftale, der skulle begrænse KMD's mulighed for at udnytte sin monopolstilling efter salget til to kapitalfonde," påpeger Tom Togsverd.

Han peger også i den forbindelse på, at KMD har sat priserne op for sine monopolydelser, mens priserne er sat ned for de ydelser, der er i konkurrence med andre systemer.

"Hvilket vi i DI ITEK har udtrykt stor betænkelighed overfor," siger Tom Togsverd.

Kombit skal holde KMD i ørerne

Bundlinjen er derfor også, at i forbindelse med salget af KMD stiftede KL en såkaldt opdragsgiverorganisation, Kombit, som på kommunernes vegne skulle bestille udvikling af produkter, der kunne skabe konkurrence over for KMD.

"DI ITEK har lige fra starten støttet etableringen af Kombit for at sikre, at der skabes konkurrence til KMD."

"Hvis ikke den kommunale sektor selv skaber kritisk masse til udvikling af konkurrerende løsninger, kan det tage mange år, førend KMD's dominerende stilling bliver brudt," vurderer Tom Togsverd.

Han pointerer, at det selvfølgelig skal gøres klogt, således at der ikke skabes nye monopoler.

"Omvendt vil kravet om en vis kritisk masse for et lille land som Danmark betyde, at antallet af udbydere for hver delopgave bør være begrænset," siger Tom Togsverd.

Fuld tillid til Kombit

I ITEK har man "fuld tillid" til, at Kombit kan håndtere denne opgave, og ITEK har en løbende konstruktiv dialog med Kombit, forklarer Tom Togsverd.

"Vi har absolut ingen bekymringer over DUBU, som mig bekendt gik til IBM, og Umbrella, som leveres af Netcompany."

"Indtil videre er Kombits bud gået til 4-5 forskellige leverandører, hvilket netop giver den mangfoldighed, som vi alle i branchen har efterlyst," fortæller konstaterer Tom Togsverd.

Samtidig afviser ITEK, at Kombits involvering afskærer leverandørerne fra at gå udenlands.

"Det er der mange eksempler på, at man har kunnet gøre alligevel, ligesom leverandører har kunnet bruge løsninger fra alle lande som led i deres Kombit tilbud," siger han.

Konklusionen er derfor hos denne brancheforening:

"Vi opfatter ikke Kombit som it-leverandør, men som en indkøbsforening for kommunale it-løsninger."

"Den reelle monopolist på det kommunale marked er KMD, mens Kombits fornemste opgave er at indskrænke dette monopol," slutter han.

Læs også:

Kombit om monopol-kritik: Det er sludder og spin!
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere