Artikel top billede

BaneDanmark kaster milliarder efter omstridt it-firma

Leverandøren af Rejsekortet er udvalgt til også at levere dele af signalsystemet i et kæmpe offentligt it-projekt, der løber op i små 10 milliarder kroner.

Læs også:
Dansk it-projekt til 18 milliarder kører på skinner i år

Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 millarder

Det statsejede selskab Banedanmark har udvalgt sig tre leverandører til et kæmpe moderniseringsprojekt af signalsystemet til godt 3.000 kilometer dansk jernbane-net.

Leverandørvalget til jernbanesignalsystem på Fjernbane Øst og Fjernbane Vest, der løber op i mellem syv milliarder og 9,5 milliarder kroner, er faldet på Alstom, Balfour Beatty og Thales.

Sidstnævnte Thales står også for 80 procent af leverancerne til det skandaleramte Rejsekort-system.

Ikke samme afdeling

BaneDanmarks programdirektør, Morten Søndergaard, har dog tidligere overfor Computerworld understreget, at det er en anden del af Thales, der står for signalsystemerne, end den afdeling, som har stået bag forsinkelserne af det danske Rejsekort.

Han fortalte samtidig, at Thales' signalsystem-division er et af de selskaber, der har leveret flest signal-anlæg (CBTC) til metroer i verden.

"Hvis du tager til England, så har der været problemer med nogle andre leverandører, og i Tyskland har der været problemer med et helt tredje sæt leverandører. Alle lande har en dårlig historie med en af leverandørerne, så på mange måder er de lige gode og lige dårlige," sagde Morten Østergaard for et års tid siden omkring prækvalifikationen.

I dette projekt skal Thales sammen med Balfour Beatty levere udstyr og viden til Fjernbane Vest, mens Alstom leverer til Fjernbane Øst.

It bliver hjørnesten

De tre udvalgte leverandører skal levere signal-grej, it-hardware og software til kontrol af det kommende jernbane-signalsystem i Danmark, hvor Morten Søndergaard har fremhævet, at it bliver en af de vigtigste hjørnesten i projektet.

Inden prækvalifikationen har BaneDanmark brugt fem år på forundersøgelser, og må derfor forventes at være godt rustet til at håndtere de næste små 10 års udrulning af projektet.  

Hele moderniseringsprojektet forventes at koste omkring 18 milliarder kroner og køre på skinner i 2021.

Du kan læse mere om projektet her.

Læs også:
Dansk it-projekt til 18 milliarder kører på skinner i år

Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 millarder
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere


Microsoft 365: Gør klar til store prisstigninger

For første gang i mange år hæver Microsoft til foråret priserne på enterprise-udgaverne af Microsoft 365, som er meget udbredte i danske organisationer. Hør om mulighederne i Microsoft 365-pakkerne. Og hør, hvordan du med god license management har mulighed for at trimme dit setup, inden prisstigningerne på op til 25 procent træder i kraft 1. marts 2022.

19. november 2021 | Læs mere