Artikel top billede

BaneDanmark kaster milliarder efter omstridt it-firma

Leverandøren af Rejsekortet er udvalgt til også at levere dele af signalsystemet i et kæmpe offentligt it-projekt, der løber op i små 10 milliarder kroner.

Læs også:
Dansk it-projekt til 18 milliarder kører på skinner i år

Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 millarder

Det statsejede selskab Banedanmark har udvalgt sig tre leverandører til et kæmpe moderniseringsprojekt af signalsystemet til godt 3.000 kilometer dansk jernbane-net.

Leverandørvalget til jernbanesignalsystem på Fjernbane Øst og Fjernbane Vest, der løber op i mellem syv milliarder og 9,5 milliarder kroner, er faldet på Alstom, Balfour Beatty og Thales.

Sidstnævnte Thales står også for 80 procent af leverancerne til det skandaleramte Rejsekort-system.

Ikke samme afdeling

BaneDanmarks programdirektør, Morten Søndergaard, har dog tidligere overfor Computerworld understreget, at det er en anden del af Thales, der står for signalsystemerne, end den afdeling, som har stået bag forsinkelserne af det danske Rejsekort.

Han fortalte samtidig, at Thales' signalsystem-division er et af de selskaber, der har leveret flest signal-anlæg (CBTC) til metroer i verden.

"Hvis du tager til England, så har der været problemer med nogle andre leverandører, og i Tyskland har der været problemer med et helt tredje sæt leverandører. Alle lande har en dårlig historie med en af leverandørerne, så på mange måder er de lige gode og lige dårlige," sagde Morten Østergaard for et års tid siden omkring prækvalifikationen.

I dette projekt skal Thales sammen med Balfour Beatty levere udstyr og viden til Fjernbane Vest, mens Alstom leverer til Fjernbane Øst.

It bliver hjørnesten

De tre udvalgte leverandører skal levere signal-grej, it-hardware og software til kontrol af det kommende jernbane-signalsystem i Danmark, hvor Morten Søndergaard har fremhævet, at it bliver en af de vigtigste hjørnesten i projektet.

Inden prækvalifikationen har BaneDanmark brugt fem år på forundersøgelser, og må derfor forventes at være godt rustet til at håndtere de næste små 10 års udrulning af projektet.  

Hele moderniseringsprojektet forventes at koste omkring 18 milliarder kroner og køre på skinner i 2021.

Du kan læse mere om projektet her.

Læs også:
Dansk it-projekt til 18 milliarder kører på skinner i år

Skandale-leverandører med i it-projekt til 18 millarder




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere