Artikel top billede

Venstre-topfolk rygende uenige om KMD's monopol

To markante Ventre-profiler er røget i totterne på hinanden i sagen om KMD og kommunernes nye it-selskab, Kombit.

Konflikten om gennemsigtighed i forhold til KMD's priser og beskyldninger om, at kommunerne er begyndt at opbygge et nyt monopol, når nu nye højder.

Tidligere har KL's formand, Jan Trøjborg (S), talt med store bogstaver overfor KMD, der blev fulgt op af S-ordfører Trine Bramsen, der i meget hårde vendinger kaldte opførslen fra salgsklare KMD for helt uacceptabel.

Til gengæld var reaktionen fra V-ordfører Michael Aastrup-Jensen, at han var lidt usikker på, om KMD egentlig var skurken.

Han henviste til en pointe, som IT-Branchen har bragt på banen i den ophedede debat, hvor kommunernes it-selskab, Kombit, beskyldes for at ville blive et nyt monopol.

Venstres holdning?

Men nu har Venstre-borgmester fra Rudersdal Kommune, Erik Fabrin, der også er bestyrelsesformand i Kombit og næstformand i KL, fået nok. 

"Jeg håber ikke, at det er Venstres officielle holdning, som Michael Aastrup-Jensen her giver udtryk for, udtaler Erik Fabrin til Computerworld.

Erik Fabrin er "direkte uenig i hans synspunkter i denne sag" og får den tanke, at Michael Aastrup-Jensen "enten ikke har sat sig ind i Kombits rolle eller blot ikke ønsker at kende til den." 

Kombit er en indkøbsorganisation, som indkøber it-løsninger på vegne af landets kommuner, slår Erik Fabrin fast.

"KMD er en it-leverandør, som har monopol på en lang række samfundskritiske it-systemer og som p.t. nægter at give kommunerne, KL og Kombit indsigt i omkostninger for over en milliard kroner," udtaler Erik Fabrin.

Udbetaling Danmark er VK-opfindelse

For uenighederne er for alvor kommet frem i lyset, efter Udbetaling Danmark under ATP pludselig skulle ind over 14 ud af 17 monopol-systemer fra KMD. 

Faktisk brude Venstre have en helt selvstændig interesse i fuld gennemsigtighed i denne sag, mener Erik Fabrin.

"Netop fordi Udbetaling Danmark-konstruktionen er en VK-opfindelse. Det må derfor være helt afgørende for VK, at kommunerne ikke bliver dobbelt faktureret i forbindelse med de ydelser, de ved lov er pålagt at købe fra Udbetaling Danmark," lyder det fra Erik Fabrin.

Absurd og meget uheldigt

Afslutningsvis kalder han Michael Aastrup-Jensens snak om skurkerolle og Kombit for "absurd." 

"At tale kommunernes it-indkøbsfællesskab ind i en skurkerolle her er jo absurd og meget uheldigt," siger Erik Fabrin.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.