Artikel top billede

Danske it-firmaer kan tjene fedt på ny klima-aftale

Den danske it-branche jubler over de nye forretnings-muligheder, man får serveret med Folketingets store klima-aftale.

Læs også: 

Derfor holder solenergi til datacentre slet ikke

Disse it-kunder er ret så ligeglade med miljø

10 måder du kan spare penge på med grøn it

Den danske it-branche er i godt og grønt humør i dag.

Smilene skyldes, at et samlet Folketing, på nær Liberal Alliance, i går indgik en stor klima-aftale til 3,5 milliarder kroner frem mod 2020.

Den skal blandt andet skal sikre, at halvdelen af vores el-forsyning kommer fra vindenergi.

"It-industrien skal være meget glad over aftalen. Dels slipper virksomhederne billigere end forventet, dels er der masser af innovationsmuligheder i aftalen," forklarer direktør Tom Togsverd fra ITEK, Dansk Industris it-brancheorganisation.

Billigere end forventet

Han forklarer, at Dansk Industri har udregnet, at danske virksomheder i gennemsnit kommer til at betale 200 kroner mere per ansat i 2020.

Det tal er lavere end forventet, da den tidligere VK-regering barslede med en regning på 600 kroner, mens SRSF-regeringens oprindelige udspil lød på 800 kroner.

Samtidig bliver regningen for en gennemsnitlig hustand 1.300 kroner om året i 2020. 

"De private husholdninger holder for, og det kan virksomhederne glæde sig over. Selvfølgelig havde det været bedst, hvis industrien helt slap for ekstra omkostninger, men hvis vi skal være uafhængige af fossile brændstoffer i 2050, så skal der en vis omstillingsparathed til," siger Tom Togsverd.

Mulighedernes holdeplads

ITEK-direktøren forklarer, at "regnvejr i Sverige og uroligheder i Mellemøsten kan påvirke el-priserne," og derfor har it-industrien en gylden mulighed for at byde ind med værktøjer til intelligent strømstyring.

"Smart grid og intelligent energistyring bliver jo helt centralt i klimaaftalen, og her bliver Danmark foregangsland med alle de eksportmuligheder, som det giver," forklarer Tom Togsverd.

Også direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, er en glad mand over klimaaftalens mange vækstmuligheder for den danske it-industri.

Mangler konkrete produkter

"Jeg vil meget forsigtigt vurdere, at der ligger trecifrede millionbeløb og venter på de danske it-virksomheder i aftalen, selv om der allerede findes produkter til intelligent strømstyring på markedet," siger Morten Bangsgaard.

Han forklarer, at politikerne stadig mangler at udforme en strategi for konkrete løsninger til det danske smart grid, men IT-Branchen lover at holde sig ved de politiske forhandlinger om smart strømstyring.

"Vi er allerede kommet ud af starthullerne for at få politisk indflydelse, der kan komme vores medlemmer til gode, og det vil vi selvfølgelig fortsætte med," lyder det fra Morten Bangsgaard.

Efterlyser incitamenter

Alt er der ikke fryd og lysegrøn lykke i klimaaftalen set gennem Morten Bangsgaards øjne.

"Vi mangler stadig økonomiske incitamenter for at forbruge strømmen for den almindelige dansker. Det kunne eksempelvis være, at strømmen koster mindre at bruge om natten," siger han.

Alt i alt er IT-Branchen dog yderst tilfreds med aftalen, fordi den blev billigere end forventet og giver it-virksomhederne et "betydeligt forretningspotentiale." 

Læs også: 

Derfor holder solenergi til datacentre slet ikke

Disse it-kunder er ret så ligeglade med miljø

10 måder du kan spare penge på med grøn it




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere