Artikel top billede

Danske it-firmaer kan tjene fedt på ny klima-aftale

Den danske it-branche jubler over de nye forretnings-muligheder, man får serveret med Folketingets store klima-aftale.

Læs også: 

Derfor holder solenergi til datacentre slet ikke

Disse it-kunder er ret så ligeglade med miljø

10 måder du kan spare penge på med grøn it

Den danske it-branche er i godt og grønt humør i dag.

Smilene skyldes, at et samlet Folketing, på nær Liberal Alliance, i går indgik en stor klima-aftale til 3,5 milliarder kroner frem mod 2020.

Den skal blandt andet skal sikre, at halvdelen af vores el-forsyning kommer fra vindenergi.

"It-industrien skal være meget glad over aftalen. Dels slipper virksomhederne billigere end forventet, dels er der masser af innovationsmuligheder i aftalen," forklarer direktør Tom Togsverd fra ITEK, Dansk Industris it-brancheorganisation.

Billigere end forventet

Han forklarer, at Dansk Industri har udregnet, at danske virksomheder i gennemsnit kommer til at betale 200 kroner mere per ansat i 2020.

Det tal er lavere end forventet, da den tidligere VK-regering barslede med en regning på 600 kroner, mens SRSF-regeringens oprindelige udspil lød på 800 kroner.

Samtidig bliver regningen for en gennemsnitlig hustand 1.300 kroner om året i 2020. 

"De private husholdninger holder for, og det kan virksomhederne glæde sig over. Selvfølgelig havde det været bedst, hvis industrien helt slap for ekstra omkostninger, men hvis vi skal være uafhængige af fossile brændstoffer i 2050, så skal der en vis omstillingsparathed til," siger Tom Togsverd.

Mulighedernes holdeplads

ITEK-direktøren forklarer, at "regnvejr i Sverige og uroligheder i Mellemøsten kan påvirke el-priserne," og derfor har it-industrien en gylden mulighed for at byde ind med værktøjer til intelligent strømstyring.

"Smart grid og intelligent energistyring bliver jo helt centralt i klimaaftalen, og her bliver Danmark foregangsland med alle de eksportmuligheder, som det giver," forklarer Tom Togsverd.

Også direktør i brancheforeningen IT-Branchen, Morten Bangsgaard, er en glad mand over klimaaftalens mange vækstmuligheder for den danske it-industri.

Mangler konkrete produkter

"Jeg vil meget forsigtigt vurdere, at der ligger trecifrede millionbeløb og venter på de danske it-virksomheder i aftalen, selv om der allerede findes produkter til intelligent strømstyring på markedet," siger Morten Bangsgaard.

Han forklarer, at politikerne stadig mangler at udforme en strategi for konkrete løsninger til det danske smart grid, men IT-Branchen lover at holde sig ved de politiske forhandlinger om smart strømstyring.

"Vi er allerede kommet ud af starthullerne for at få politisk indflydelse, der kan komme vores medlemmer til gode, og det vil vi selvfølgelig fortsætte med," lyder det fra Morten Bangsgaard.

Efterlyser incitamenter

Alt er der ikke fryd og lysegrøn lykke i klimaaftalen set gennem Morten Bangsgaards øjne.

"Vi mangler stadig økonomiske incitamenter for at forbruge strømmen for den almindelige dansker. Det kunne eksempelvis være, at strømmen koster mindre at bruge om natten," siger han.

Alt i alt er IT-Branchen dog yderst tilfreds med aftalen, fordi den blev billigere end forventet og giver it-virksomhederne et "betydeligt forretningspotentiale." 

Læs også: 

Derfor holder solenergi til datacentre slet ikke

Disse it-kunder er ret så ligeglade med miljø

10 måder du kan spare penge på med grøn it
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere