Artikel top billede

Stor aktion: Microsoft knalder botnet-bagmænd

Microsoft sagsøger 39 personer for at stå bag udspekuleret botnet, der har hærget i årevis på mange millioner computere.

Læs også:

Her er otte metoder til at bekæmpe botnet

Computerworld News Service: Microsoft oplyser, at selskabet sammen med flere samarbejdspartnere har forstyrret adskillige organiserede, kriminelle netværk, der har anvendt et stykke malware ved navn Zeus til at stjæle i omegnen af 562 millioner kroner i løbet de sidste fem år.

Selskabet oplyser, at de angiveligt ansvarlige for første gang er blevet sagsøgt med anvendelse af den amerikanske lov angående svindel og organiseret kriminalitet, Racketeer Influenced and Corrupt Organizations (RICO) Act.

Zeus har længe været en torn i siden på finansvirksomheder på grund af dens evne til at forblive skjult og dens meget avancerede evne til at stjæle brugeroplysninger inden for netbank og e-handel.

Det går anklagerne på

Microsoft anklager i et søgsmål indgivet 19. marts til USA's distriktsdomstol for det østlige distrikt i New York sagsøgte for i løbet af de sidste fem år at have inficeret mere end 13 millioner computere og stjålet mere end 100 millioner dollar (hvilket er knap 562 millioner kroner i dagens kurs).

I det civile søgsmål beskrives 39 sagsøgte, der alle henvises til som John Doe, da mange af dem udelukkende er identificeret ud fra internet-kaldenavne såsom Gribodemon og Harderman.

Dette er blot det seneste søgsmål i en række fra Microsoft mod operatører af botnet.

Selskabet har tidligere gået rettens vej for at få tilladelse til at tage kontrol over domænenavne associeret med command and control-infrastrukturerne fra botnets såsom Kelihos, Rustock og Waledac.

Selskabet har også tidligere indgivet civile søgsmål mod unavngivne operatører, hvilket dog på grund af problemer med juraen ikke har været nogen stor succes.

Microsoft oplyser desuden, at dette er første gang, at selskabet har medsagsøgere i en sag om botnets. Det drejer sig specifikt om Financial Services Information Sharing and Analysis Center, en nonprofit-sikkerhedsorganisation samt National Automated Clearing House Association.

NACHA fører tilsyn med Automated Clearing House-systemet (ACH), der er et meget udbredt men aldrende system, der anvendes af finansvirksomheder til transaktioner i forbindelse med betalingsservice og behandling af check og pengeoverførsler. Dette system har været ramt hårdt af Zeus.

Microsoft og selskabets partnere fik fredag lov til at beslaglægge servere placeret i Scranton i staten Pennsylvania og i Lombard i staten Illinois. Herudover har Microsoft taget kontrol over 800 domæner, der var del af Zeus' infrastruktur.

Microsoft hævder, at denne manøvre har resulteret i, at adskillige Zeus-botnet er blevet forstyrret eller lukket ned.

Selskabet vil nu arbejde på at identificere og informere folk, hvis computere er inficeret med den skadelige software. Den finske sikkerhedsleverandør F-Secure og sikkerhedsfirmaet Kyrus Tech har også bidraget til dette modangreb.

Oversat af Thomas Bøndergaard.

Læs også:

Her er otte metoder til at bekæmpe botnet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere