Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck

Jesper Britze: Derfor tør jeg ikke anke min sag

Interview: Tidligere it-chef i Forsvarskommandoen Jesper Britze fortæller, hvorfor han ikke vil anke Jægerbogs-sagen til Højesteret.

Læs også:

Forsvarets it-chef dropper højesteretssag om jægerbog

Forsvarets it-chef idømt 30 dages fængsel

Jesper Britze havde 24 års års pletfri fortid i Forsvaret 

"Jeg har valgt ikke at gå videre med det. For det billede, der tegner sig, er utåleligt."

Sådan siger tidligere it-chef i Forsvarskommandoen, Jesper Britze, om årsagen til, at han i weekenden valgte at droppe ankesagen ved Højesteret.

Ankesagen kunne ellers muligvis have renset ham for dommen på 30 dages betinget fængsel for at lyve for en overordnet om tilblivelsen af den falske arabiske oversættelse af Thomas Rathsacks bog Jæger - i krig med eliten. 

Han har ikke tidligere snakket med offentligheden i de to et halvt år, der er gået siden Jægerbog-sagen kulminerede i september 2009. 

Han forklarer, at han ikke har truffet beslutningen om at droppe anken, fordi han accepterer dommen på 30 dages betinget fængsel, men fordi han ikke vil udsætte sig selv eller sin familie for en tredje omgang i et større spil, som han ser sig selv som en lille brik i.

"Det er meget ubehageligt at blive mistænkeliggjort i den grad, når man har arbejdet i 34 år det samme sted. Det har været en belastning. Og valgte jeg ret hurtigt at sige: Jeg ikke ville lade mig køre i sænk af det her."

"Jeg tager min tilværelse i egen hånd. Og det er lykkedes rigtigt godt, jeg har et fremragende job nu, og familien har det godt. Og så ønsker jeg ikke at udsætte min familie for det her en gang til. Det er det der er baggrunden for beslutningen," siger den tidligere it-chef i Forsvarskommandoen.

Trussel fra Forsvaret

Samtidig er det truslen fra Forsvaret i form af en såkaldt modanke, der har virket, siger han. Taber han i Højesteret, kan han blive idømt en hårdere straf end den oprindelige på 30 dages betinget fængsel.

"Først fik vi ret. Så fik Forsvaret ret. Da vi så fik mulighed for at anke, så laver Forsvaret en modanke. Det vil sige, at de truer med en stærkere straf. Det er dette billede, der gør, at jeg valgte at sige, at jeg dropper at anke," siger Jesper Britze til Computerworld.

"Efterfølgende er jeg ked af, at når byretten siger: 'Okay, de har ikke gjort noget galt', og Forsvaret så anker, altså, så går Forsvaret jo efter hævn. Hvad er det Forsvaret vil med at modanke? De har jo fået ret? Det er jo at true. Og den trussel er så lykkedes, for jeg tør simpelthen ikke (at gå i Højesteret, red.),"siger Jesper Britze.

Han fortæller, at ingen af de råd, han har fået hen af vejen i det juridiske efterspil til sagen om den falske oversættelse af Jægerbogen, har vist sig at holde stik.

"De råd, jeg har fået, om at Forsvaret ikke anlægger sag, holdt ikke stik. For det gjorde de. 'Jamen, hvis I vinder i byretten, så anker Forsvaret ikke.' Jo, det gjorde de. 'Nå, men hvis I så kommer til Østre Landsret, så vinder I.' Nej, det gjorde vi ikke," siger Jesper Britze.

"Der er ikke nogen af de råd, jeg har fået, som har holdt. Derfor har jeg valgt, nu da min tilværelse er faldet på plads igen, ikke at udsætte mig selv og navnlig min familie for flere ubehageligheder. Det er årsagen til, at jeg har valgt at trække anken," siger han.

Så det er faktisk advokaterne, du skælder ud?

"Nej. Men jeg ked at, at en ikke-sag blev til en sag, der skulle behandles i retten," siger han.

Blæst op til noget stort

Han peger på, at han tidligt i forløbet blev suspenderet og derfor i meget lang tid ikke havde lejlighed til at tale med de mennesker, der er parter i Jægerbog-sagen.

Men det havde sagens andre parter til gengæld, mener Jesper Britze.

"Tim Sloth Jørgensen (daværende forsvarschef, red.) reagerede meget heftigt ved at suspendere mig uden at have sat sig ind i, hvad det her drejede sig om. Og efterfølgende ved at holde pressekonference og blæse det her op til noget rigtigt stort, som det så efterfølgende viste sig, at der ikke var noget i," siger Jesper Britze til Computerworld.

Computerworld har spurgt Forsvarskommandoen om en kommentar til Jesper Britzes beslutning om at droppe sagen ved Højesteret. Men det har tjenesten ingen kommentarer ti. I stedet henviser de til Forsvarsministeriets Depardement.

Her har man heller ikke nogen kommentarer til sagen.

Læs også:

Portræt: it-Kommandøren bag bog-skandalen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere