Artikel top billede

Forsvarets it-chef, Jesper Britze, er blevet sendt ud i kulden efter skandalen omkring jæger-bogen. Foto: Mikael Rieck

Portræt: It-kommandøren bag bogskandalen

Forsvarets øverste it-ansvarlige, kommandør Jesper Britze, har styret gennem lumske it-farvande, men ser nu ud til at være en færdig mand i dansk forsvar.

En trofast soldat - sådan kan man betegne Forsvarets øverste it-ansvarlige, Jesper Britze, som i dag er blevet bortvist fra sit arbejde, fordi han har indrømmet at have oversat bogen "Jæger - I krig med eliten" til arabisk og sagt, at den kom fra internettet.

Jesper Britze har været ansat i forsvaret siden 1985.

Han betegnes af kollegaer andre steder i det offentlige som en meget korrekt militærmand, som ofte mødte op til møder iført uniform.

Kommandøren, der formelt er chef for Forsvarets IKT- og Procesafdeling, har i årevis været en del af det offentlige Danmarks it-top.

Han sidder med ved bordet i Statens It-råd sammen med de øverste it-ansvarlige fra ministerierne, men har oftest sendt en repræsentant i stedet for at deltage personligt i møderne.

Cyberkriger

Han har igennem de seneste år især markeret sig i forhold til diskussionen om Danmarks forsvars-evne i cyber-space, hvor han med det seneste forsvarsforlig fik nogle af de midler, Forsvaret gerne ville have.

Jesper Britze har blandt andet argumenteret for, at Danmark skal have en offensiv kapacitet i cyberspace.

"I stedet for bare at forsvare sig, kunne det jo være interessant at gå i sulet på dem," sagde Jesper Britze i den forbindelse.

Den kapacitet gav politikerne på Christiansborg efterfølgende grønt lys til at opbygge.

Jesper Britze er selv gået i sulet på it-leverandørerne, en offensiv som blandt andre CSC har fået at føle, da kommandøren gav CSC en offentlig irettesættelse.

Læs også: Har Forsvaret styr på it-håndteringen?

Specialist i omlægninger - og ridder af Dannebrogsordenen

Jesper Britze, som altså er bortvist på grund af sagen om den falske arabiske oversættelse af "Jæger - I krig med eliten", har været en del af Forsvarets
it-stab i mere end 10 år.

Han har stået i spidsen for enorme it-omlægninger i Forsvaret og desuden stået i spidsen for blandt andet det store DeMars-projekt.

Jesper Britze har forsvaret implementeringen og udgifterne til det store projekt, og samtidig har han stået i spidsen for en stor omlægning af Forsvarets ESDH-system.

Jesper Britze var, før han skiftede til it-funktionen, tilknyttet søværnet.

"Jeg er en søofficer af hjerte, og jeg har været skipper på flere krigsskibe. Men jeg har også lavet taktiske datasystemer. Jeg er gået ind til opgaven som edb-chef, fordi jeg brænder for det. Jeg har godt nok fået mange gode tilbud fra erhvervslivet, men svaret er nej tak," sagde Jesper Britze til Computerworld for mere end 10 år siden.

Den lange karriere i Forsvaret har blandt andet indbragt Jesper Britze ordenen ridder af 1. grad af Dannebrogordenen tilbage i 2007.

Læs også: Har Forsvaret styr på it-håndteringen?
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


AI & machine learning i praksis: Sådan får du gevinst i din dagligdag

Kunstig intelligens, machine learning og algoritmer er i fuld gang med at forandre måden, vi arbejder og driver virksomhed på. På seminaret kan du møde førende eksperter på området, leverandører, beslutningstagere og praktikere, der fokuserer på best practise på området.

02. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?