Artikel top billede

Arkivfoto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

Lægerne banker i bordet: Her er vores it-krav

Lægerne frygter dyre og dumme it-løsninger på hospitalerne, som alle ender med at tabe på. Men de har en løsning på problemet.

Læs også: 
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Det går den rigtige retning med at inddrage lægerne i udviklingen af sundheds-it-systemer, men det kan godt gøres bedre, hvis vi skal undgå dumme, dyre og ligegyldige it-systemer på hospitalerne.

Det mener formand for Lægeforeningens it-udvalg, Lars Riber.

"I dag bliver vi hørt mere og mere i regionerne, men vi og regionerne skal være bedre til at koordinere vores viden på tværs af regionsgrænserne til glæde for alle læger, der så kan bruge mindre tid foran skærmen og mere tid sammen med patienterne," siger Lars Riber til Computerworld.

Han har i to år siddet som formand for Lægeforeningens it-udvalg, og i løbet af de to år er lægernes samarbejde med NSI (statens nationale sundheds-it) og RSI (regionernes sundheds-it) blevet kraftigt forbedret med kvartalsmæssige møder.

Den forbedring er nu blevet formaliseret i publikationen "It på sundhedsvæsenets betingelser".

Politisk påmindelse om lægerne

Alligevel fortæller Lars Riber, at samarbejdet mellem læger og de offentlige myndigheder snildt kan optimeres en tak eller to.

"Brugerinddragelsen skal ind i alle led af udviklingsarbejdet, men sådan er det ikke i dag. Hvis ikke lægerne som brugere er med til at bestemme funktionalitet, så får vi bare ringere systemer, som spilder vores tid," forklarer han.

'It på sundhedsvæsenets betingelser indeholder således derfor også lægernes bud på, hvordan sundheds-it kan blive bedre ved inddragelse af lægerne, og ved at it-systemerne tager udgangspunkt i patientforløbet.

Lars Riber indskyder samtidig, at lokal- og folketingspolitikere også meget gerne må skænke lægerne en tanke, hvis der påtænkes at investere i store, medicinske it-løsninger.

"Når man kommer ud på de enkelte hospitaler, så skal it-ensretningen jo gerne slå igennem med lægelige input til at sikre den optimale, kliniske arbejdsplads med velfungerende it-systemer," siger han og fortsætter:

"En rigtig god ide er at kontakte Lægeforeningen, inden projekterne skydes i gang, for vi sidder med et stort fagligt it-netværk, og så skal vi nok få sendt de rigtige folk i byen til at hjælpe med bruger-input til systemerne."

Private er velkomne
Lægernes villighed til at indgå som sparringspartnere og kompetente forsøgskaniner i it-udviklingen stopper ikke kun ved statslige eller regionale it-projekter.

Også private virksomheder bør ifølge Lars Riber kigge mod den kittelklædte verden, når der fortsat skal udvikles et stigende antal it-løsninger til sundhedssektoren.

"Hvis private virksomheder ønsker at tjene penge på sundheds-it, så gør de nok klogt i at kontakte lægerne," siger formanden for Lægeforeningens it-udvalg.

Læs også: 
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere