Artikel top billede

Arkivfoto: Mikael Rieck.

Lægerne banker i bordet: Her er vores it-krav

Lægerne frygter dyre og dumme it-løsninger på hospitalerne, som alle ender med at tabe på. Men de har en løsning på problemet.

Læs også: 
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne

Det går den rigtige retning med at inddrage lægerne i udviklingen af sundheds-it-systemer, men det kan godt gøres bedre, hvis vi skal undgå dumme, dyre og ligegyldige it-systemer på hospitalerne.

Det mener formand for Lægeforeningens it-udvalg, Lars Riber.

"I dag bliver vi hørt mere og mere i regionerne, men vi og regionerne skal være bedre til at koordinere vores viden på tværs af regionsgrænserne til glæde for alle læger, der så kan bruge mindre tid foran skærmen og mere tid sammen med patienterne," siger Lars Riber til Computerworld.

Han har i to år siddet som formand for Lægeforeningens it-udvalg, og i løbet af de to år er lægernes samarbejde med NSI (statens nationale sundheds-it) og RSI (regionernes sundheds-it) blevet kraftigt forbedret med kvartalsmæssige møder.

Den forbedring er nu blevet formaliseret i publikationen "It på sundhedsvæsenets betingelser".

Politisk påmindelse om lægerne

Alligevel fortæller Lars Riber, at samarbejdet mellem læger og de offentlige myndigheder snildt kan optimeres en tak eller to.

"Brugerinddragelsen skal ind i alle led af udviklingsarbejdet, men sådan er det ikke i dag. Hvis ikke lægerne som brugere er med til at bestemme funktionalitet, så får vi bare ringere systemer, som spilder vores tid," forklarer han.

'It på sundhedsvæsenets betingelser indeholder således derfor også lægernes bud på, hvordan sundheds-it kan blive bedre ved inddragelse af lægerne, og ved at it-systemerne tager udgangspunkt i patientforløbet.

Lars Riber indskyder samtidig, at lokal- og folketingspolitikere også meget gerne må skænke lægerne en tanke, hvis der påtænkes at investere i store, medicinske it-løsninger.

"Når man kommer ud på de enkelte hospitaler, så skal it-ensretningen jo gerne slå igennem med lægelige input til at sikre den optimale, kliniske arbejdsplads med velfungerende it-systemer," siger han og fortsætter:

"En rigtig god ide er at kontakte Lægeforeningen, inden projekterne skydes i gang, for vi sidder med et stort fagligt it-netværk, og så skal vi nok få sendt de rigtige folk i byen til at hjælpe med bruger-input til systemerne."

Private er velkomne
Lægernes villighed til at indgå som sparringspartnere og kompetente forsøgskaniner i it-udviklingen stopper ikke kun ved statslige eller regionale it-projekter.

Også private virksomheder bør ifølge Lars Riber kigge mod den kittelklædte verden, når der fortsat skal udvikles et stigende antal it-løsninger til sundhedssektoren.

"Hvis private virksomheder ønsker at tjene penge på sundheds-it, så gør de nok klogt i at kontakte lægerne," siger formanden for Lægeforeningens it-udvalg.

Læs også: 
2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

It-revolution i milliardklassen på vej til hospitalerne
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere