Artikel top billede

Foto: Mikael Rieck. (Foto: Mikael Rieck freelance)

2.500 danske læger har fået nok af idiotisk it-brug

Unødvendig dataindsamling og dårlige it-systemer giver danske hospitalslæger daglige hovedpiner. Nu har over 2.500 danske læger fået nok og kræver forandring.

Læs også: Læge: Så slemt står det til med it i vores hverdag.

Tillid er godt, men kontrol er bedre. 

Det lader ifølge flere danske læger til at være mantraet på landets hospitaler. 

For her skal læge- og plejestaben hver dag gennemregistrere patienternes sygdomsudvikling med spørgsmål, hvor svardata i mange tilfælde aldrig bliver brugt til andet end at udfylde skemaer med. 

Har fået nok

Nu har flere tusinde læger fået nok af at skulle gennemregistrere patienterne på en computerskærm frem for at behandle dem. 

"Efterhånden eksisterer patienten kun på computerskærme og i afkrydsningsskemaer. Den fysiske udgave er der kun meget begrænset tid til," skriver børnelæge Morten Staberg fra Herlev Hospital i en underskriftsindsamling på nettet.

Her har mere end 2.500 læger skrevet under med navns nævnelse i protest mod dataindsamlings-bureaukratiet. 

"Vi er ikke imod den teknologiske udvikling. På sigt vil eksempelvis digital forvaltning øge sikkerheden og spare ressourcer på afdelingerne. Men det er bydende nødvendigt at acceptere, at nye it-systemer ikke reducerer omkostninger eller arbejdsbyrden, før de er på plads, gennemtestede og velfungerende. Med den hastighed vi har i øjeblikket, kan det tage mange år endnu," lyder den nedslående melding fra Morten Staberg. 

Han har også sat problemstillingen på spidsen i et debatindlæg i Politiken, hvor børnelægen klør sig i hovedbunden over den firkantede fremgangsmåde med spørgsmål til patienterne. 

"Først skal vi nemlig have afklaret rygevaner og alkoholvaner. Ryger du cigaretter eller pibe? Får du drukket nogle Bjørnebryg? Ingen svar. Patienten er i gang med sin modermælkserstatning - som dog er på flaske." 

Se her, hvordan læge Josephine Obel oplever hverdagen i en it-sammenhæng.

Læs også:
Her er Danmarks blodigste it-skandale

Fremtidens læger undersøger dig hjemme i stuen




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere