Artikel top billede

Her ligger der enorm it-formue og venter på dig

Der ligger en gigantisk formue og venter på at blive samlet op i særligt data-område.

Læs også:
Sådan tjener du millioner på offentlige data

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

1.000.000.000.000 kroner.

Eller slet og ret: En billion kroner.

Så stort er omsætningspotentialet i EU's offentlige data, der kan benyttes til at bygge velfungerende og ikke mindst velsælgende applikationer.

Det vurderer EU-Kommissionen oven på, at Danmark under sit EU-formandsskab med Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF) i spidsen har presset på for at gøre offentlige data tilgængelige, ligesom det har været tilfældet med den foregående regering.

Offentlige data har så store værdier, fordi de kan bruges til at udvikle applikationer med. Det kan du læse mere om her

Arbejder på at løse knuder

Ole Sohn fortæller til Computerworld, at EU-tallet er bygget på Kommissionens konsekvensberegninger i forbindelse med udarbejdelsen af det såkaldte PSI-direktiv.

Kommissionens konsekvensberegninger betyder altså, at de astronomiske beløb kun kommer ud at arbejde for den hårdt trængte europæiske økonomi, hvis det fulde potentiale bliver udnyttet.

I Danmark ligger potentialet på omkring 600 millioner, forklarer Ole Sohn.

"Offentlige data er en vækststang, og jeg synes, at sidste uges møde med at få løst knuderne i Telekommunikationsrådet med arbejdet om offentlige data gik rigtig godt. Men det kan godt være svært at få vedtaget et EU-direktiv med 27 lande," erkender erhvervs- og vækstministeren om det forestående arbejde med at færdiggøre direktivet.

Det forventes, at det nye PSI-direktiv bliver endelig færdigbehandlet inden for de næste seks måneder, når Cypern har overtaget EU-formandsskabet fra Danmark.

Derefter kan der med Ole Sohns ord godt gå "en rum tid", før direktivet bliver indfaset i den danske lovgivning.

PSI-direktivet har som formål at skabe større åbning af offentlige data i hele Europa, og det stammer helt tilbage fra november 2003 og implementeret i Danmark i maj 2009.

Flere lande kræver penge

Ole Sohn forklarer, at i forbindelse med forhandlingerne om at få det endelige PSI-direktiv kørt på plads, så kæmper de europæiske politikere stadig på en række områder.

Først og fremmest drejer kampen sig om, hvorvidt offentlige data skal være gratis.

"Realiteten er jo bare, at der er forskellige opfattelser i de enkelte lande alt afhængig af landenes økonomi," siger Ole Sohn og svarer samtidig på, hvorfor Danmark tager sig godt betalt for eksempelvis data fra virksomhedsregistreret, CVR.

"Vi skal herhjemme også have fastlagt forretningsmodellerne for de enkelte myndigheder, og her er øvelsen hele tiden at få økonomien til at hænge sammen på den ene side, mens vi på den anden side skal indfri det reelle vækstpotentiale," forklarer Ole Sohn.

En anden væsentlig arbejdsopgave er ifølge ministeren, at offentlige datasæt skal ensartes, så de kan bruges på tværs af både myndigheder og i forhold til udviklernes ønsker.

Læs også: 
Sådan tjener du millioner på offentlige data

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
17 punkter med plads til forbedring: Sådan øger du din lønsomhed
Mange projektorienterede virksomheder hæmmes af ikke-optimale løsninger og besværlige, manuelle processer, som forringer effektivitet, overblik og lønsomhed. Her præsenterer vi 17 typiske udfordringer – og bud på, hvordan du kan afhjælpe situationen.