Artikel top billede

Her ligger der enorm it-formue og venter på dig

Der ligger en gigantisk formue og venter på at blive samlet op i særligt data-område.

Læs også:
Sådan tjener du millioner på offentlige data

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data

1.000.000.000.000 kroner.

Eller slet og ret: En billion kroner.

Så stort er omsætningspotentialet i EU's offentlige data, der kan benyttes til at bygge velfungerende og ikke mindst velsælgende applikationer.

Det vurderer EU-Kommissionen oven på, at Danmark under sit EU-formandsskab med Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohn (SF) i spidsen har presset på for at gøre offentlige data tilgængelige, ligesom det har været tilfældet med den foregående regering.

Offentlige data har så store værdier, fordi de kan bruges til at udvikle applikationer med. Det kan du læse mere om her

Arbejder på at løse knuder

Ole Sohn fortæller til Computerworld, at EU-tallet er bygget på Kommissionens konsekvensberegninger i forbindelse med udarbejdelsen af det såkaldte PSI-direktiv.

Kommissionens konsekvensberegninger betyder altså, at de astronomiske beløb kun kommer ud at arbejde for den hårdt trængte europæiske økonomi, hvis det fulde potentiale bliver udnyttet.

I Danmark ligger potentialet på omkring 600 millioner, forklarer Ole Sohn.

"Offentlige data er en vækststang, og jeg synes, at sidste uges møde med at få løst knuderne i Telekommunikationsrådet med arbejdet om offentlige data gik rigtig godt. Men det kan godt være svært at få vedtaget et EU-direktiv med 27 lande," erkender erhvervs- og vækstministeren om det forestående arbejde med at færdiggøre direktivet.

Det forventes, at det nye PSI-direktiv bliver endelig færdigbehandlet inden for de næste seks måneder, når Cypern har overtaget EU-formandsskabet fra Danmark.

Derefter kan der med Ole Sohns ord godt gå "en rum tid", før direktivet bliver indfaset i den danske lovgivning.

PSI-direktivet har som formål at skabe større åbning af offentlige data i hele Europa, og det stammer helt tilbage fra november 2003 og implementeret i Danmark i maj 2009.

Flere lande kræver penge

Ole Sohn forklarer, at i forbindelse med forhandlingerne om at få det endelige PSI-direktiv kørt på plads, så kæmper de europæiske politikere stadig på en række områder.

Først og fremmest drejer kampen sig om, hvorvidt offentlige data skal være gratis.

"Realiteten er jo bare, at der er forskellige opfattelser i de enkelte lande alt afhængig af landenes økonomi," siger Ole Sohn og svarer samtidig på, hvorfor Danmark tager sig godt betalt for eksempelvis data fra virksomhedsregistreret, CVR.

"Vi skal herhjemme også have fastlagt forretningsmodellerne for de enkelte myndigheder, og her er øvelsen hele tiden at få økonomien til at hænge sammen på den ene side, mens vi på den anden side skal indfri det reelle vækstpotentiale," forklarer Ole Sohn.

En anden væsentlig arbejdsopgave er ifølge ministeren, at offentlige datasæt skal ensartes, så de kan bruges på tværs af både myndigheder og i forhold til udviklernes ønsker.

Læs også: 
Sådan tjener du millioner på offentlige data

Sådan kan Danmark tjene milliarder på ubrugte data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Ransomware-hackere krævede 15 millioner kroner: Betal og kom videre, lød det fra politiet
En fagforening med 1,3 millioner medlemmer blev i 2019 ramt af et ransomware-angreb, hvor hackerne krævede en løsesum på 15 millioner kroner. Myndighederne opfordrede dem til at betale løsesummen, men de valgte en helt anden løsning, og i stedet fandt de fysiske kopier frem og forsøgte at gendanne data.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Går du glip af fordelene ved at være på flere online markedspladser?
Der er store fordele ved at være på flere e-handelskanaler – men potentielt også mere besvær. I dette whitepaper kan du læse, hvordan du optimerer indsatsen og samler det hele i én platform.