Artikel top billede

Danmark sidder på milliardpotentiale i offentlige data

Store beløb er på spil, hvis offentlige data hos danske myndigheder kan komme ud og arbejde på applikationsudviklernes editorer. Mange myndigheder aner dog intet om milliard-potentialet.

Danske myndigheder ligger inde med en sand guldgrube af offentlige data, som applikationsudviklere og siden pc- og mobilbrugere - det vil sige almindelige danskere - kan få glæde af.

It-analysehuset Gartner har estimeret, at værdien af at få sparket disse offentlige data ud til udviklerne ligger et sted mellem 100 millioner og en rund milliard kroner.

IT- og Telestyrelsen anslår over for Computerworld på baggrund af Gartner-analysen, at potentialet "nok" ligger på 600 millioner kroner, selvom ingen reelt kender det præcise potentiale.

I EU-regi regner man med, at alle EU-landenes samlede offentlige data udgør udviklingsmuligheder for 27 milliarder euro, uden der foreligger detaljerede regnskaber for, hvordan EU har udregnet dette beløb.

Det er dog ret sikkert, at applikationsudviklerne kan opfinde applikationer på baggrund af de offentlige data med store kundegrupper til følge, som det blandt andet er set i USA.

I Guds eget land er der i regeringsbyen, Washington, blandt andet udviklet en iPhone-app på baggrund af data om kriminalitetsudviklingen i byen, der siden er visualiseret på et kort. På kortet, som er bygget med offentlige data om kriminaliteten, kan borgerne således se, hvor det historisk er sikrest af færdes i Washington.

Ministerens prestigeprojekt

På grund af det enorme vækstpotentiale har videnskabsminister Charlotte Sahl-Madsen (K) i dag skudt gang i Data Camp 2010 på IT-Universitetet som et af sine prestigeprojekter.

"Meningen er at skabe vækst, nye digitale løsninger til borgerne og de offentlige myndigheder. Danmark er et land uden mange af de traditionelle råstoffer, men vi kan finde råstofferne i data og bygge applikationer på data," sagde Charlotte Sahl-Madsen, da hun torsdag formiddag skød gang i konferencen.

Her deltager crka 70 personer, hvoraf omkring 40 er håndplukkede udviklere med stor kontaktflade til offentlige myndigheder, mens resten af konference-deltagerne repræsenterer blandt andre offentlige myndigheder, data-journalister og dataanalytikere.

Derudover stiller IT- og Telestyrelsen med et lille hold af embedsmænd, som arbejder med, hvordan offentlige myndigheder og udviklere henholdsvis kan uddele og indsamle de mange offentlige data, der oftest lever en henslumrende tilværelse på offentlige servere eller i databaser hos it-leverandørerne.

Mød en datajæger

"Vi skal hjælpe med at afklare de juridiske og tekniske problemstillinger med udleveringen og brugen af offentlige data," forklarer fuldmægtig fra IT- og Telestyrelsen, Per de Place Bjørn, som i projektet med offentlige data går under titlen "datajæger".

Få hjælp til udleveringen af data

Jobbet som datajæger har Per de Place Bjørn bestredet i et halvt års tid, hvor han mestendels har pløjet nettet igennem for at lede efter brugbare data i det offentlige.

Derudover har han været i kontakt med mange offentlige myndigheder for at forhøre sig om, hvilke data den pågældende myndighed uden problemer kan udlevere til applikationsudvikling. 

"De fleste myndigheder ved ikke, at de ligger inde med ikke-personhenførbare data, der uden problemer kan udleveres. Eller de ved ikke, at de rent faktisk både har pligt til at udlever dataene, og at det også er ret simpelt at udlevere dem," siger Per de Place Bjørn. 

Stedet, hvor IT- og Telestyrelsen samler de offentlige data, er i Datakataloget på portalen Digitaliser.dk, hvor der på nuværende tidspunkt ligger omkring 900 mere eller mindre ustrukturerede datasæt til fri afbenyttelse af applikationsudviklerne. 

Ikke alle data er gratis
Det er dog ikke alle offentlige datasæt, der er gratis. 

Typisk koster det eksempelvis penge at benytte data fra Kort- og Matrikelstyrelsen samt fra Bygnings- og Boligregistret, fordi disse myndigheder er indtægstbaserede.

Det er blandt andet årsagen til, at Kort- og Matrikelstyrelsens data om højdemålinger i Danmark kun må benyttes af udviklerne på selve konferencen. 

"Mange andre myndigheder har ellers chancen for at profilere deres data og få udviklet applikationer, hvor disse data rent faktisk bliver brugt til noget fornuftigt," siger Per de Place Bjørn, som blandt andet selv stiller data omkring mobilmaster i Danmark og dagligt opdaterede lister over landets mobilpriser til rådighed på konferencen. 

For at få flere datasæt fra offentlige myndigheder i samlingen, har styrelsen sammen med Kammeradvokaten også udarbejdet guiden "Sådan udstiller du dine data", der punkt for punkt angiver, hvordan offentlige myndigheder teknisk og juridisk kan udlevere deres data.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere