Artikel top billede

Slut med at sælge "åbne" routere i Danmark

En del af Kulturministeriets plan mod piratkopiering betyder, at teleselskaberne skal hæve sikkerheden på de routere, de sælger til danskere.

Teleselskaberne slipper for den kritiserede brevmodel i kulturminister Uffe Elbæks nye plan for at styrke de kreative branchers indtjening på nettet.

Men i stedet skal telebranchen og internetleverandørerne bidrage til piratbekæmpelse på andre måder.

I kulturministerens udspil kan man læse, at telebranchens parter for eksempel skal udarbejde retningslinjer for branchen, så nye routere bliver mere sikre. Helt konkret skal ny hardware til trådløse internetforbindelser som udgangspunkt leveres med unikke passwords eller anden form for kryptering, så internetforbindelser ikke umiddelbart kan benyttes af uvedkommende.

Der har i de seneste år været retssager, hvor sagsøgte borgere har klaret frisag i sager om piratkopiering, fordi det ikke kunne udelukkes, at downloads var lavet af andre.

Ved at gøre teleselskaberne medansvarlige for at styrke sikkerheden håber ministeren, at "ansvarsfri" piratkopiering på nettet bliver mindsket.
 
Tre millioner til oplysningskampagne
Ud over at styrke sikkerheden på nye routere skal telebranchen også bidrage økonomisk til en oplysningskampagne.

Teleselskaberne, rettighedshaverne og Kulturministeriet bidrager med hver en million kroner. De tre millioner er et engangsbeløb til oplysningskampagner om lovlige alternativer til piratkopiering.

Der bliver altså tale om en bred oplysningskampagne og ikke en brevmodel, der kun er henvendt til dem, som formodes at have piratkopieret på nettet. Oplysningskampagnerne kommer blandt andet til at bruge teleselskabernes eksisterende kanaler, så man skal forvente oplysninger om lovlige underholdningstjenester på sine fakturaer fra selskaberne.

"Vi gør det for at få sat fokus på, at det handler om at give noget positiv information til brugerne om lovlige alternativer, og så synes vi, at det er en god måde at få afsluttet det arbejde, der har været de sidste år," siger Jakob Willer, direktør i Telekommunikationsindustrien.

Hurtigere blokeringer

Telebranchen og rettighedshaverne har også indgået en aftale om sagsgangen i blokering af ulovlige tjenester på internettet. For eksempel Pirate Bay og Grooveshark, som tidligere er blevet blokeret i Danmark. I fremtiden vil teleselskaberne love at formalisere sagerne, så rettighedshavere blot skal nedlægge fogedforbud mod et teleselskab, så skal resten nok følge trop.

Så I lover at være lidt mere medgørlige i fremtiden?

"Det kan du godt sige, men det er også lidt den praksis, der allerede har været på området. At et selskab får en dom, så følger de andre med. Vi er jo heller ikke interesseret i, at alle teleselskaberne skal trækkes for retten. Så længe vi ved, at et selskab kommer for en dommer, så har vi den sikkerhed, at vi har en dommers ord for, at der skal spærres," siger Jakob Willer.

Telebossen kan stadig pege på mangler i udspillet fra kulturministeren. For eksempel er der ikke ændret på, at fogedretssager om blokeringer stadig er et spørgsmål mellem teleselskaber og rettighedshavere. De blokerede parter finder ikke nødvendigvis ud af, at de er blevet blokeret i Danmark.

Men generelt er udspillet godt.

"Det er virkelig glædeligt, at man nu får sat kursen i retning af at fremme lovligt indhold meget klart. Det er vores opfattelse, at den eneste løsning, der kan hindre piratkopiering, er fremkomsten af lovlige alternativer," siger Jakob Willer.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere