Artikel top billede

RettighedsAlliancen beskylder Forbrugerrådet for at lyve om brevmodel

De to interesseorganisationer sender modstridende oplysninger til folketingets kulturordførere.

Kulturminister Uffe Elbæk grubler i øjeblikket over, om den omdiskuterede brevmodel skal ligges i graven - eller om den kan holdes i live i en eller anden form.

Men det må være svært at beslutte sig, for ministerens eksperter siger modstridende ting.

Forbrugerrådet har sendt et brev til medlemmerne i kulturudvalget (pdf), hvor forbrugerorganisationen udbygger sine argumenter mod en brevmodel.
Brevet har fået RettighedsAlliancen, den tidligere Antipiratgruppe, til at fare i blækhuset, fordi RettighedsAlliancen mener, at Forbrugerrådet taler usandt.

Parternes debat kan få betydning for udfaldet af politikernes beslutning, fordi de er uenige om et punkt, der har fået flere politikere til at tøve med opbakningen til brevmodellen.

I lyver

Tidligere på måneden var både Forbrugerrådet og RettighedsAlliancen blandt de inviterede, da Kulturudvalget søgte hjælp og information ved en eksperthøring på Christiansborg.

En af de ting, som gjorde indtryk på flere politikere under mødet, var, at vores broderfolk i Sverige og Norge stiller sig tvivlende ved værdien af en brevmodel.
En påstand som Forbrugerrådet gentager og uddyber i sit efterfølgende brev til kulturudførerne:

"Forbrugerrådet er blevet opmærksom på - efter høringen om brevmodellen - at både Norge og Sverige har droppet en tilsvarende løsning og at musikindustrien i begge lande påpeger, at nye digitale tjenester er løsningen på ulovlig fildeling".

Men det passer ikke, skriver RettighedsAlliancens talsmand Maria Fredenslund i et efterfølgende brev til kulturudvalget, som fagmediet Bogmarkedet.dk har set.

"Det er ikke rigtigt. Hverken i Sverige eller Norge har man droppet en brevmodel. Forslaget har slet ikke været behandlet politisk," skriver hun.

Hun siger, at rettighedshaverne og internetudbyderne i Sverige ikke er blevet enige en frivillig brevmodel, og derfor er den heller ikke blevet behandlet politisk. I Norge har man valgt at vente med modellen og først se virkningerne af andre ændringer. For eksempel blokering af hjemmesider.
Hos Forbrugerrådet undrer man sig over, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved modstanden mod en brevmodel i nabolandene. 

"Det er vist et spørgsmål om, hvad man forstår med politisk behandlet. Vi forsøger bare at sige, at diskussion i Norge og Sverige er stoppet langt tidligere end den er nået til i Danmark," siger afdelingschef Vagn Jelsøe i Forbrugerrådet, der mener, kritikken kan kategoriseres som ordkløveri.

Forbrugerrådet tilføjer, at den norske søsterorganisation har lavet et høringssvar om brevmodellen, hvilket ifølge rådet er endnu en indikation på, at nordmændene har behandlet og indtil videre fundet brevmodellen uegnet.

Drop brevmodellen - lad os få et fælles brev

For at slippe for den omdiskuterede brevmodel med datalogning og udsendelse af breve til dem, der opdages i at hente ophavsretsbeskyttet materiale på nettet, foreslår Forbrugerrådet, at man erstatter den med et fællesbrev. En husstandsomdelt informationskampagne.

I stedet for de advarselsbreve, som rettighedshavere gerne vil have, foreslår Forbrugerrådet en landsdækkende kampagne med info om kunstneres situation, reglerne, vigtigheden af kryptering af trådløst WiFi og henvisninger til lovlige musik- og filmtjenester og muligvis rådets egen oplysningsside Dindownload.dk.

Men det forslag skyder RettighedsAlliancen også ned.

Det vil blive lige så dyrt som en brevmodel, og en informationskampagne i den stil vil ikke have en adfærdsændrende effekt, mener RettighedsAlliancen.
En påstand som afvises af Forbrugerrådet:

"Jeg har svært ved at tro, at den ville blive lige så dyr. En kampagne vil jo typisk være en tidsafgrænset indsats. Hvorimod en brevmodel kræver en vedblivende indsats i årene, der kommer," siger Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet.

"Man kan heller ikke skille tingene ad på den måde. Vi siger først og fremmest, at der skal fokus på nye digitale tjenester, og at forbrugerne bliver oplyst om at de muligheder eksisterer. En informationskampagne giver selvfølgelig ikke mening for sig selv, hvis den ikke følges op med, at der rent faktisk kommer nye tjenester, som så skulle blive en væsentlig del af informationskampagnen".
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere