Artikel top billede

RettighedsAlliancen beskylder Forbrugerrådet for at lyve om brevmodel

De to interesseorganisationer sender modstridende oplysninger til folketingets kulturordførere.

Kulturminister Uffe Elbæk grubler i øjeblikket over, om den omdiskuterede brevmodel skal ligges i graven - eller om den kan holdes i live i en eller anden form.

Men det må være svært at beslutte sig, for ministerens eksperter siger modstridende ting.

Forbrugerrådet har sendt et brev til medlemmerne i kulturudvalget (pdf), hvor forbrugerorganisationen udbygger sine argumenter mod en brevmodel.
Brevet har fået RettighedsAlliancen, den tidligere Antipiratgruppe, til at fare i blækhuset, fordi RettighedsAlliancen mener, at Forbrugerrådet taler usandt.

Parternes debat kan få betydning for udfaldet af politikernes beslutning, fordi de er uenige om et punkt, der har fået flere politikere til at tøve med opbakningen til brevmodellen.

I lyver

Tidligere på måneden var både Forbrugerrådet og RettighedsAlliancen blandt de inviterede, da Kulturudvalget søgte hjælp og information ved en eksperthøring på Christiansborg.

En af de ting, som gjorde indtryk på flere politikere under mødet, var, at vores broderfolk i Sverige og Norge stiller sig tvivlende ved værdien af en brevmodel.
En påstand som Forbrugerrådet gentager og uddyber i sit efterfølgende brev til kulturudførerne:

"Forbrugerrådet er blevet opmærksom på - efter høringen om brevmodellen - at både Norge og Sverige har droppet en tilsvarende løsning og at musikindustrien i begge lande påpeger, at nye digitale tjenester er løsningen på ulovlig fildeling".

Men det passer ikke, skriver RettighedsAlliancens talsmand Maria Fredenslund i et efterfølgende brev til kulturudvalget, som fagmediet Bogmarkedet.dk har set.

"Det er ikke rigtigt. Hverken i Sverige eller Norge har man droppet en brevmodel. Forslaget har slet ikke været behandlet politisk," skriver hun.

Hun siger, at rettighedshaverne og internetudbyderne i Sverige ikke er blevet enige en frivillig brevmodel, og derfor er den heller ikke blevet behandlet politisk. I Norge har man valgt at vente med modellen og først se virkningerne af andre ændringer. For eksempel blokering af hjemmesider.
Hos Forbrugerrådet undrer man sig over, at der bliver stillet spørgsmålstegn ved modstanden mod en brevmodel i nabolandene. 

"Det er vist et spørgsmål om, hvad man forstår med politisk behandlet. Vi forsøger bare at sige, at diskussion i Norge og Sverige er stoppet langt tidligere end den er nået til i Danmark," siger afdelingschef Vagn Jelsøe i Forbrugerrådet, der mener, kritikken kan kategoriseres som ordkløveri.

Forbrugerrådet tilføjer, at den norske søsterorganisation har lavet et høringssvar om brevmodellen, hvilket ifølge rådet er endnu en indikation på, at nordmændene har behandlet og indtil videre fundet brevmodellen uegnet.

Drop brevmodellen - lad os få et fælles brev

For at slippe for den omdiskuterede brevmodel med datalogning og udsendelse af breve til dem, der opdages i at hente ophavsretsbeskyttet materiale på nettet, foreslår Forbrugerrådet, at man erstatter den med et fællesbrev. En husstandsomdelt informationskampagne.

I stedet for de advarselsbreve, som rettighedshavere gerne vil have, foreslår Forbrugerrådet en landsdækkende kampagne med info om kunstneres situation, reglerne, vigtigheden af kryptering af trådløst WiFi og henvisninger til lovlige musik- og filmtjenester og muligvis rådets egen oplysningsside Dindownload.dk.

Men det forslag skyder RettighedsAlliancen også ned.

Det vil blive lige så dyrt som en brevmodel, og en informationskampagne i den stil vil ikke have en adfærdsændrende effekt, mener RettighedsAlliancen.
En påstand som afvises af Forbrugerrådet:

"Jeg har svært ved at tro, at den ville blive lige så dyr. En kampagne vil jo typisk være en tidsafgrænset indsats. Hvorimod en brevmodel kræver en vedblivende indsats i årene, der kommer," siger Vagn Jelsøe fra Forbrugerrådet.

"Man kan heller ikke skille tingene ad på den måde. Vi siger først og fremmest, at der skal fokus på nye digitale tjenester, og at forbrugerne bliver oplyst om at de muligheder eksisterer. En informationskampagne giver selvfølgelig ikke mening for sig selv, hvis den ikke følges op med, at der rent faktisk kommer nye tjenester, som så skulle blive en væsentlig del af informationskampagnen".




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere