Artikel top billede

It-direktør: Sådan får du mest ud af de offentlige opgaver

Du kan godt droppe alt om den gammeldags samarbejdsform mellem it-leverandør og offentlig kunde, mener it-direktør, der giver bud på en helt ny.

Læs også:
Dansk Industri om stort it-udbud: "Makværk"

I fremtiden vil vi se en helt ny type samarbejde mellem leverandører og offentlige kunder.

Det vurderer vicedirektør Steffen Ørnemark, der arbejder med strategi og innovation i den offentlig sektor hos Steria.

Imidlertid han han også en fortid i det offentlige som både kontorchef i it-afdelingen i Region Midtjylland og CIO i Herning Kommune.

Steffen Ørnemark og Steria har selv gang i et utraditionelt samarbejde, som han ikke vil gå meget i detaljer med, da projektet lige nu har medført, at selskabet forhandler med to sydeuropæiske kunder.

"Men setup er, at det vi har lavet i tæt samarbejde med den danske kunde, har vi lavet for en lavere omkostning, end man ellers ville skulle give. Til gengæld vil kunden gerne hjælpe os med demo overfor andre kunder (der er kun én for hvert land, red.)," siger Steffen Ørnemark.

Hvis Steria sælger ydelsen igen, eller noget som bygger
på løsningen til den danske kunde, så får den danske kunde penge retur - i hård valuta.

"I teorien kunne store dele af den oprindelige danske kundes omkostninger tjenes hjem igen," forklarer han.

Pointen er, at Steria har fået en masse viden, som selskabet ikke havde kunnet få uden det tætte samarbejde. Derfor står selskabet stærkt overfor udenlandske kunder, forklarer Steffen Ørnemark.

"Vores offentlige samarbejdspartner kan få elementer retur fra udenlandske kunde,r når de bestiller. Noget, der er smart."

"Denne type vidensoverførsel fra kunde til kunde gennem en leverandør sker jo meget hyppigt, og de bedste
leverandører sørger for, at det sker løbende og med minimale omkostninger for kunden," siger Steffen Ørnemark.

Han peger på, at det er den slags samarbejder vil vi se meget mere af i fremtiden.

Ægrer sig over kritik
Derfor ærgrer han sig også den kritik, der er blevet anført imod ESDH-samarbejdet, SBSYS.

"Der er flere samarbejder, som kan minde om SBSYS. Region Midtjylland og Systematic om EPJ, EG og en brugerklub om et økonomisystem (ØS), kommuner og flere leverandører (Drupal) om internet/ intranet, kommuner om en CPR-broker, og sikkert flere," peger han på.

"Det er så et par eksempler på endnu succesfulde samarbejder, som ikke kun bygger på simpel kontrakt-relation med kunde-leverandør," fortæller han.

Steffen Ørnemark kritiserer derfor også ITEK's Tom Togsverd, der har været ude med denne kritik.

"Den store baggrund er jo, at vi befinder os i en global konkurrence, hvor vi har stort behov for at bringe dygtige offentlige ansattes kompetencer i spil."

"Det vil være til gavn for alle andre end forstokkede aktører," siger han.

Gammeldags opfattelse

Win win

"Der er mange yderst kompetente medarbejdere i den offentlige sektor, og hvis deres viden kan forbedre produkter, er det jo en win-win."

"Det sker ikke i tilstrækkeligt omfang, hvis vi opfatter hinanden som aktører i traditionel kunde-leverandør relationer," fortæller Steffen Ørnemark.

Han peger igen på, at der er stor gevinst for det offentlige, fordi it er afgørende for den offentlige sektor.

Der er således  mange steder god logik i at lave mere strategiske samarbejdsrelationer, hvor myndighed og leverandør kan gå meget tæt i et samarbejde over en årrække.

"Det er jo samtidigt vigtigt at prøve markedet af fra tid til anden - men samarbejde handler om meget mere end kold, umiddelbar bundlinje," understreger han.

Gammeldags opfattelse

Det betyder, at der er behov for at udvikle samarbejdsformerne mellem den offentlige sektor og private firmaer, lyder budskabet.

"Jeg er ked at se Togsverd sidde fast i en meget gammeldags opfattelse af samarbejde som en klassisk leverandør-kunde-relation."

"Den moderne virkelighed er meget mere avanceret."

"Tom Togsverd går helt galt i byen med sin kritik, og jeg tror det skyldes manglende indsigt i både det konkrete projekt og de mange andre samarbejdsformer i snitfladen mellem den offentlige sektor og de private leverandører," slutter Steffen Ørnemark.

"Søg over i den private sektor"

Hos ITEK understreger direktør Tom Togsvered, at man er "varme tilhængere af tæt samarbejde mellem kunde og leverandør".

"Og vi har brugt rigtigt mange kræfter på, at der iværksættes udviklingssamarbejder. For eksempel har vi været rundt hos alle regioner for at åbne døre for nye sundhedsteknologiske løsninger," forklarer Tom Togsverd

Men DI er "kede af", at det offentlige udvikler systemer på områder, hvor der i forvejen findes løsninger på markedet og eller rigtigt dygtige private leverandører.

"Det vi kritiserede i SBSYS-sagen var, at man vælger en leverandør uden at konkurrenceudsætte opgaven og byder andre ind til at deltage i dette samarbejde."

"Derved gør man det meget svært for andre leverandører at komme i betragtning," forklarer han videre.

ITEK er enige i, at der er mange dygtige medarbejdere i den offentlige sektor.

"Men de bør da bruges til at sikre gode, effektive indkøb og gode udviklingsprojekter i samarbejde med private. De bør ikke udkonkurrere private virksomheder. Så søg hellere over i den private sektor," lyder det fra ITEK-direktøren.
IT-JOB
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.