Artikel top billede

It-direktør: Sådan får du mest ud af de offentlige opgaver

Du kan godt droppe alt om den gammeldags samarbejdsform mellem it-leverandør og offentlig kunde, mener it-direktør, der giver bud på en helt ny.

Læs også:
Dansk Industri om stort it-udbud: "Makværk"

I fremtiden vil vi se en helt ny type samarbejde mellem leverandører og offentlige kunder.

Det vurderer vicedirektør Steffen Ørnemark, der arbejder med strategi og innovation i den offentlig sektor hos Steria.

Imidlertid han han også en fortid i det offentlige som både kontorchef i it-afdelingen i Region Midtjylland og CIO i Herning Kommune.

Steffen Ørnemark og Steria har selv gang i et utraditionelt samarbejde, som han ikke vil gå meget i detaljer med, da projektet lige nu har medført, at selskabet forhandler med to sydeuropæiske kunder.

"Men setup er, at det vi har lavet i tæt samarbejde med den danske kunde, har vi lavet for en lavere omkostning, end man ellers ville skulle give. Til gengæld vil kunden gerne hjælpe os med demo overfor andre kunder (der er kun én for hvert land, red.)," siger Steffen Ørnemark.

Hvis Steria sælger ydelsen igen, eller noget som bygger
på løsningen til den danske kunde, så får den danske kunde penge retur - i hård valuta.

"I teorien kunne store dele af den oprindelige danske kundes omkostninger tjenes hjem igen," forklarer han.

Pointen er, at Steria har fået en masse viden, som selskabet ikke havde kunnet få uden det tætte samarbejde. Derfor står selskabet stærkt overfor udenlandske kunder, forklarer Steffen Ørnemark.

"Vores offentlige samarbejdspartner kan få elementer retur fra udenlandske kunde,r når de bestiller. Noget, der er smart."

"Denne type vidensoverførsel fra kunde til kunde gennem en leverandør sker jo meget hyppigt, og de bedste
leverandører sørger for, at det sker løbende og med minimale omkostninger for kunden," siger Steffen Ørnemark.

Han peger på, at det er den slags samarbejder vil vi se meget mere af i fremtiden.

Ægrer sig over kritik
Derfor ærgrer han sig også den kritik, der er blevet anført imod ESDH-samarbejdet, SBSYS.

"Der er flere samarbejder, som kan minde om SBSYS. Region Midtjylland og Systematic om EPJ, EG og en brugerklub om et økonomisystem (ØS), kommuner og flere leverandører (Drupal) om internet/ intranet, kommuner om en CPR-broker, og sikkert flere," peger han på.

"Det er så et par eksempler på endnu succesfulde samarbejder, som ikke kun bygger på simpel kontrakt-relation med kunde-leverandør," fortæller han.

Steffen Ørnemark kritiserer derfor også ITEK's Tom Togsverd, der har været ude med denne kritik.

"Den store baggrund er jo, at vi befinder os i en global konkurrence, hvor vi har stort behov for at bringe dygtige offentlige ansattes kompetencer i spil."

"Det vil være til gavn for alle andre end forstokkede aktører," siger han.

Gammeldags opfattelse

Win win

"Der er mange yderst kompetente medarbejdere i den offentlige sektor, og hvis deres viden kan forbedre produkter, er det jo en win-win."

"Det sker ikke i tilstrækkeligt omfang, hvis vi opfatter hinanden som aktører i traditionel kunde-leverandør relationer," fortæller Steffen Ørnemark.

Han peger igen på, at der er stor gevinst for det offentlige, fordi it er afgørende for den offentlige sektor.

Der er således  mange steder god logik i at lave mere strategiske samarbejdsrelationer, hvor myndighed og leverandør kan gå meget tæt i et samarbejde over en årrække.

"Det er jo samtidigt vigtigt at prøve markedet af fra tid til anden - men samarbejde handler om meget mere end kold, umiddelbar bundlinje," understreger han.

Gammeldags opfattelse

Det betyder, at der er behov for at udvikle samarbejdsformerne mellem den offentlige sektor og private firmaer, lyder budskabet.

"Jeg er ked at se Togsverd sidde fast i en meget gammeldags opfattelse af samarbejde som en klassisk leverandør-kunde-relation."

"Den moderne virkelighed er meget mere avanceret."

"Tom Togsverd går helt galt i byen med sin kritik, og jeg tror det skyldes manglende indsigt i både det konkrete projekt og de mange andre samarbejdsformer i snitfladen mellem den offentlige sektor og de private leverandører," slutter Steffen Ørnemark.

"Søg over i den private sektor"

Hos ITEK understreger direktør Tom Togsvered, at man er "varme tilhængere af tæt samarbejde mellem kunde og leverandør".

"Og vi har brugt rigtigt mange kræfter på, at der iværksættes udviklingssamarbejder. For eksempel har vi været rundt hos alle regioner for at åbne døre for nye sundhedsteknologiske løsninger," forklarer Tom Togsverd

Men DI er "kede af", at det offentlige udvikler systemer på områder, hvor der i forvejen findes løsninger på markedet og eller rigtigt dygtige private leverandører.

"Det vi kritiserede i SBSYS-sagen var, at man vælger en leverandør uden at konkurrenceudsætte opgaven og byder andre ind til at deltage i dette samarbejde."

"Derved gør man det meget svært for andre leverandører at komme i betragtning," forklarer han videre.

ITEK er enige i, at der er mange dygtige medarbejdere i den offentlige sektor.

"Men de bør da bruges til at sikre gode, effektive indkøb og gode udviklingsprojekter i samarbejde med private. De bør ikke udkonkurrere private virksomheder. Så søg hellere over i den private sektor," lyder det fra ITEK-direktøren.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere