Inde i maskinen podcast:Microsoft har store planer for Windows 10 efter sommeren

Artikel top billede

Apples nye iPhone sprænger Europas telemarked

Den lave udbredelse i Europa af LTE ved 1.800 MHz betyder, at visse teleselskaber vinder på grund af iPhone 5, mens andre taber.

Læs også:

Ny iPhone 5 virker ikke på dansk 4G-netværk.

Det bedste og det værste ved den nye iPhone 5.

Så vild kan fremtidens iPhone blive.

Computerworld News Service: Deutsche Telekom i Tyskland og EE i Storbritannien står til at høste store gevinster fra Apples beslutning om at lade iPhone 5 understøtte kun et enkelt europæisk LTE-bånd, 1.800 megahertz, mens eksempelvis Vodafone har trukket det korteste strå i begge lande.

Sammen med en større skærm og en hurtigere processor er understøttelsen af LTE en af de vigtigste hardwareforbedringer i Apples iPhone 5, som blev introduceret onsdag aften dansk tid ved en pressebegivenhed i San Francisco.

Men som altid gør Apple tingene på sin egen måde.

I Europa anvendes der hovedsageligt tre frekvensbånd til LTE: 800 MHz, 1.800 MHz og 2.600 MHz.

Selvom Samsung har introduceret en Europa-venlig udgave af sin Galaxy S III - den nye iPhones stærkeste aktuelle konkurrent - som understøtter alle tre bånd, så har Apple besluttet kun at implementere 1.800 MHz og i stedet fokusere indsatsen på at understøtte adskillige af de bånd, der anvendes i USA og Asien.

Her rammes man hårdt

Den beslutning vil i hvert fald på kort sigt påvirke teleoperatørerne i hele Europa, især i Tyskland og Storbritannien.

I Tyskland er Deutsche Telekom den eneste operatør med et eksisterende LTE-netværk i 1.800 MHz-båndet.

Det er på nuværende tidspunkt udrullet i 50 byer, hvilket efter planen vil være udvidet til 100 ved årets afslutning, oplyser investeringsbanken J.P. Morgan Cazenove.

I Storbritannien vil EE - der er et joint venture mellem teleselskaberne Orange og T-Mobile, der tidligere hed Everything Everywhere - udrulle et LTE-netværk i 1.800 MHz-båndet i 16 byer før jul, oplyser operatøren tirsdag.

Andre teleoperatører i disse to lande heriblandt Vodafone og Telefonica O2 må nøjes med deres 3G-netværk, når de skal til at sælge den nye iPhone, som heldigvis for dem også understøtter HSPA+ med en hastighed på op til 42 megabit per sekund.

"Lad os nu ikke overdrive problemet. Alle disse operatører får adgang til iPhone 5, men EE og Deutsche Telekom i Storbritannien og Tyskland får mulighed for at markedsføre deres iPhone som den hurtigste iPhone på markedet," forklarer Ben Wood, der er analysechef hos CCS Insight.

Det er ikke lige så godt som at have eksklusiv adgang til iPhone, men det vil hjælpe dem til at skille sig ud i et ellers meget homogent marked, understreger Wood.

Her er den største udfordring

En udfordring for EE og Deutsche Telekom bliver dog at forklare brugerne om 4G og LTE og overbevise dem om, at det er noget, de har brug for.

46 procent af brugerne af iPhone 4 tror, de allerede har 4G, viser en undersøgelse fra markedsanalysefirmaet Analysys Mason.

Spørgsmålet er, hvordan man overbeviser disse kunder om at købe en LTE-kontrakt, fremhæver dette firma.

Når nu Apple har valgt kun at understøtte et enkelt bånd til de europæiske netværk, så skal det siges, at 1.800 MHz - i hvert fald teoretisk set - er et godt valg fra et ydelsesmæssigt perspektiv.

Væsentligt bedre dækning

Dette bånd giver væsentlig bedre dækning i forhold til vanskelige landskabsmæssige forhold og i bygninger end 2.600 MHz-båndet.

LTE ved 1.800 MHz giver dobbelt så stor dækning per basestation som LTE ved 2.600 MHz, viser test udført af den finske operatør Elisa, der refereres i en rapport af GSM Association.

Det er dog ikke alle LTE-netværk i 1.800 MHz-båndet, der er lige gode i praksis. Den reelle hastighed i et trådløst netværk afhænger af mange forskellige faktorer, men mest grundlæggende er spørgsmålet om, hvor stor en del af spektrummet der udnyttes.

Den nuværende version af LTE har brug for 20 MHz til download-trafik og 20 MHz til upload-trafik for at yde maksimalt.

EE og operatører i USA såsom Verizon Wireless udnytter dog kun halvt så stort et spektrum, så iPhone 5-brugerne på disse netværk får kun halvdelen af den aktuelle teknologis potentielle båndbredde. Det er sammenligneligt med 2.600 MHz-båndet, som godt nok ikke har den samme dækning indendørs, men som har spektrum nok til, at operatørerne virkelig kan lade LTE få luft under vingerne.

Der skal nok komme løsninger på disse båndbredde-problemer, vurderer Wood, som regner med, at den næste version af iPhone vil understøtte flere LTE-bånd.

Læs også:

Ny iPhone 5 virker ikke på dansk 4G-netværk.

Det bedste og det værste ved den nye iPhone 5.

Så vild kan fremtidens iPhone blive.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Erhvervsakademiet Lillebælt
Udvikling og salg af klassebaseret undervisning, blandt andet inden for multimedie og it.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Efter Microsofts løfte om at holde data i Europa: "Der falder et stengærde af bekymring fra hjerterne hos alle europæiske dataansvarlige"
Rådet for Digital Sikkerheds Henning Mortensen har haft armene oppe over hovedet siden igår. Micrsoft har lovet at holde alle europæiske brugeres cloud-placerede data i EU. Dog vil formanden gerne se hele udrulningens betingelser på skrift før festen.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.