Artikel top billede

To regioner investerer milliard-beløb i nye it-løsninger

To danske regioner barsler med et udbud til et kæmpestort it-system. Samtidig fandt den ene region en ordentlig stak millioner i sit budget, hvoraf en del skal bruges på indkøb af nye pc'er.

Læs også:

Region vil låse ansattes telefoner og pc'er

Så mange offentlige it-systemer har Danmark

Region Hovedstaden har fået it-spenderbukserne på.

For allerede inden udgangen af 2012 satser Region Hovedstaden (Region H) på, at den skal indkøbe for knap 100 millioner kroner miljørigtige og højtydende pc'er.

På den anden side af årsskiftet ligger der en endnu større it-investering og venter, da regionen skal splejse med Region Sjælland om en ny it-sundhedsplatform til en værdi af helt op mod en milliard kroner, som skal fordeles ud over årene 2013 til 2016.

Det fremgår af regionens budgetaftale for 2013.

Fandt lige 400 millioner kroner

Den heftige opgradering af Region H's omkring 35.000 nuværende pc'er sker helt efter planen, men opgraderingen bliver større end først ventet.

Ekstrabevillingen skyldes, at Region H i sin budgetgennemgang fandt ikke færre end 400 millioner kroner i sit samlede budget på 38,5 milliarder kroner.

Ud af de 400 fundne millioner kroner bliver 33 millioner kroner tilsammen med de oprindeligt budgetterede 65 millioner kroner afsat til indkøb af nye pc'er.

"At der bliver fundet penge ved en budgetgennemgang til pc'er er vi naturligvis glade for, så vi kan få udfaset vores gamle pc'er, der fremadrettet helst ikke må være mere end fire år gamle," fortæller direktør for Region H's IMT (It, Medico og Telefoni), Mikael Skov Mikkelsen.

Han fortæller, at den nye aftale til en værdi af små 100 millioner kroner, hvor der altså skal købes en del pc'er ind, forventes at blive afsluttet med kontraktunderskrivelse med flere leverandører inden udgangen af 2012.

Ét system til at styre det hele

Det stort anlagte sundhedssystem, som Region H går sammen med Region Sjælland om at anskaffe, har længere udsigter.

Så meget koster det store sundhedssystem

Udbuddet bliver sparket i gang i år, mens leverandør-underskrifterne forventes først at blive sat på papiret i 2013.

Systemet er planlagt til at stå helt færdigt i 2016 som afløser til en hel række af kliniske systemer, som regionen operer med i dag.

De samlede omkostninger forbundet med implementeringen af den nye it-sundhedsplatform forventes samlet at ligge på op mod en milliard kroner, hvor Region H formentlig skyder et sted mellem 600 millioner og 700 millioner kroner i projektet, mens Region Sjælland forventes at spæde til med 242 millioner kroner over en treårig periode.  

"Med vores kommende sundhedssystem forventer vi at få en samlet løsning, der blandt andet kan håndtere patientadministration, planlægning og dokumentation af medicinering samt bestilling af undersøgelser og prøver," forklarer Mikael Skov Mikkelsen fra Region H til Computerworld.

I dag er lignende systemer under implementering i Region Nordjylland, Region Midtjylland og Region Syddanmark ligesom lande som Holland, Spanien, Tyskland, Sverige og Norge har udrullet eller er i gang med udrulninger af store, fælles sundhedssystemer.

Yder hjælp til NemSMS

Udover de store investeringer i pc'er og den kommende it-sundhedsplatform, så afsætter Region H fem millioner til styrkelsen af telemedicin.

Det skal blandt andet ske ved et projekt med fokus på medicinindsamlinger i borgernes hjem, så alle relevante offentlige systemer kan kortlægge den enkelte borgers præcise medicinforbrug med henblik på sikker medicinering af en borger, der måske ikke er klar over, hvilken medicin vedkommende er på.

Region H har også søsat et projekt med videreudviklingen NemSMS, der skal hjælpe borgerne med at huske deres aftaler med sundhedsvæsenet.

Der er afsat to millioner kroner til ansættelse af studerende med it-kompetencerne i orden.

De studerende kan eksempelvis sidde på hospitalet og hjælpe patienter med at tilmelde sig NemSMS via Borger.dk, så patienterne kan blive påmindet om hospitalsaftaler via deres mobiltelefoner.

Læs også:

Region vil låse ansattes telefoner og pc'er

Så mange offentlige it-systemer har Danmark




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere