Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

It-nedskæringer: Sådan kommer du videre

Interview: Det er ikke sundt for din virksomhed, hvis du bliver ved med at have fokus på at beskære dine omkostninger. Du bør i stedet ændre hele dit syn. Se her hvordan.

Læs også:

It-budgetterne barberet helt ned - nu kommer problemerne

Sådan sparer man 70 procent på it-budgettet

Her kommer it-chefen til at bruge penge i 2012

Sådan skærer TDC's CIO alt fedtet væk

CIO'erne og it-afdelingerne har over de seneste 10 år haft travlt med at skære i omkostningerne og samtidig klemme mere forretningsværdi ud af det, der var tilbage.

Men det kan få negative konsekvenser for it'en i din virksomhed, hvis du bare lader kniven falde gang på gang. 

"Fokus på konstant at skære i dine omkostninger kan være meget skadeligt for it-funktionens virke," siger Thierry Mennesson, der er øverste ansvarlige for Accentures rådgivningsenhed inden for teknologi i Europa, Latin Amerika og Afrika.

Det handler helt overordnet om at få gjort spareøvelserne til en iboende egenskab i it-afdelingen. 

"It-omkostningseffektivitet og de dertil hørende omkostningsreduktioner bør i stedet være en naturlig del af it-funktionens mindset," siger Thierry Mennesson.

Han kommer her med en række bud på, hvordan du kommer videre og ændrer dit billede på sparekniven. 

Sådan løser du udfordringerne med stramme it-budgetter 

Thierry Mennesson har taget turen fra Frankrig for at tale for en række it-chefer fra nogle af Danmarks største virksomheder på et internt Accenture-arrangement.

Overskriften for arrangementet er, hvordan man løser udfordringerne ved at imødekomme stramme it-budgetter.

Det er ifølge ham ikke nogen nem øvelse. 

"Det er bestemt ikke nemt, for det går jo ud på at udvikle, optimere og modernisere organisationen med færre penge. Jeg ser tit, at der er en træghed i virksomheder, hvor der har været store og mange besparelser, og det er CIO'en og medarbejderne ved at være godt trætte af," siger han.

Thierry Mennesson ser fokuseringen på omkostningsreducering og optimering som en første bølge, der er skyllet ind over danske som internationale virksomheder i kølvandet på finanskrisen.

Den første bølge

Den første bølge går ud på at reducere omkostninger og optimere, det der i forvejen er i virksomheden.

Denne bølge er de fleste egentlig kommet igennem, eller også er de godt i gang med det, mener Thierry Mennesson.

Men hvis du bliver ved med at være i denne fase, kan det gå hen og blive en begrænsning for din virksomheds evne til at udvikle sig fremadrettet.

"Hvis du bliver ved med at fokusere på at optimere det eksisterende landskab og skære omkostninger væk, ender du i sidste ende med at udhulde den værdi, it leverer til forretningen, hvilket er direkte skadeligt for din virksomhed," siger Thierry Mennesson.

Det handler derimod om at føre virksomheden og it-organisationen fremad og i stedet fokusere på innovation.

"Du bliver nødt til at skabe en atmosfære, hvor din organisation begynder at se lyset og fremtiden. Ved at re-designe it-arkitekture, den operationelle del og tilgange til sourcing er det muligt at fortsætte med at reducere omkostninger, mens man på samme tid giver interessante projekter og nye områder for sine medarbejdere," siger Thierry Mennesson.

Derfor skal it-organisationen ændres markant

Først skal du lige finde pengene

Du skal skære omkostninger væk, men missionen og agendaen bag bør være et helt andet end bare at trimme organisationen fuldstændig. 

"Innovation og nye projekter koster tid og penge, og det er netop derfor, du skal reducere dine omkostninger. I korte træk bliver du nødt til at finde pengene i første bølge, så du senere hen kan finansiere markante ændringer i virksomheden," siger han. 

Det er derfor vigtigt, at du får skabt en situation, hvor du har plads og ressourcer til at gå i gang med alle de projekter, du har i tankerne. 

"Hvis du misser muligheden, så løber du i sidste ende panden mod en mur. Du har en masse ting, du gerne vil gøre - du vil konsolidere dit datacenter, re-designe dine applikationer, transformere dit netværk eller putte alt på en agil desktop - men du har bare ikke financieringen til at udføre det. Dette holistiske syn giver dig virkelig muligheden for at re-designe it-arkitekturen uden, at du skal spørge om flere penge, og det er her værdien er," siger Thierry Mennesson. 

Anden bølge begynder

Nu begynder anden bølge.

Du har nu skabt dig et råderum, hvori du kan begynde at ændre it-organisationen markant. Og her handler det først om at få ryddet op i organisationen. 

"Du skal slippe af med fortiden og i stedet simplificere, industrialisere, rationalisere og optimere din it-organisation så meget som mulig. Kort sagt skal du tænke anderledes, re-designe it'en i organisationen og begynde at få forretningen som en partner i forhold til at reducere it-omkostningerne," siger han. 

Thierry Mennesson pointerer, at bølgerne ikke nødvendigvis skal ses som afsluttede faser, men på sin vis kan køre parrallelt, sålede at første bølge løbende financierer de investeringer, der foretages i anden bølge. 

Hav en klar strategi

Men det er klart, at du skal have en klar strategi med den anden bølge, for ellers ender det bare op i en kompleks suppedas fyldt med ledninger, som ingen har styr på. 

"Hvis du for eksempel vil implementere omfattende kommunikationsværktøjer på arbejdspladsen, så er du nødt til at foretage en større transformation. Hvis du ikke gør det, vil du bare tilføje flere lag på dit netværk, og så risikerer det at blive endnu mere komplekst," siger han.  

I stedet handler det om at kunne håndtere de processer, der følger med, når ny teknologi skal implementeres. 

"Den bedste måde er at transformere flere aspekter parallelt. I tilfældet med kommunikationsværktøjer er du også nødt til at se på netværket bagved og på de mennesker, der skal anvende den nye teknologi, for ellers er det, at det bare bliver endnu mere komplekst," siger Thierry Mennesson. 

Alene i elfensbentårnet

Thierry Mennession mener, at CIO'en skal undgå at ende alene i elfenbenstårnet med hænderne i håret uden at vide, hvor han skal begynde - derfor skal de selvfølgelig meget hellere søge en relevant og god partner.    

"Der er ikke noget værre end at være en isoleret CIO i sin egen verden, der kigger på alt den kompleksitet, it'en har medført, og undrer sig over, hvor han skal starte. Jeg tror det at have en partner, der udfordrer dig, kan komme med eksempler fra andre virksomheder og få en til at reflektere over tingene i mange sammenhænge kan udglatte og hjælpe på situationen."

Læs også:

It-budgetterne barberet helt ned - nu kommer problemerne

Sådan sparer man 70 procent på it-budgettet

Her kommer it-chefen til at bruge penge i 2012

Sådan skærer TDC's CIO alt fedtet væk




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere