Artikel top billede

TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt

Ringkøbing-Skjerns kontroversielle fiber-udbud overtræder flere love, raser TDC, der alligevel har valgt at sende et bud af sted.

Læs også:

Nyt fiberudbud kan blive en bombe under TDC

Minister: Grønt lys til kontroversielt fiber-udbud

Disse firmaer kigger sultent på banebrydende fiber-ordre

I takt med at fristen for at byde på Ringkøbing-Skjerns fiber-udbud netop er udløbet, er TDC villig til at åbne mere op for deres holdning til det opsigtsvækkende udbud.

Et udbud, som udover levering af fiberbredbånd til kommunen, også pålægger vinderen at rulle fiber ud til samtlige borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern kommune.

Kommunen selv har kaldt udbuddet dristigt, og det er TDC helt enig i. Problemet er bare, at det i TDCs øjne er lidt for dristigt. Nærmere sagt ulovligt.

"Vi byder, men vi gør opmærksomme på, at vi ikke mener, optionen i udbuddet er lovlig. Desuden gør vi opmærksom på, at man faktisk kan opnå det samme til en langt billigere pris ved at vælge andre teknologiske løsninger end den fiberløsning, kommunen har besluttet sig for," lyder det fra Miriam Hvidt, TDC's juridiske direktør, som uddyber, at hun her tænker på en kombination af fiber, kobber og mobile løsninger.

Udbuddet har skabt en del debat, blandt andet fordi det forhindrer TDC i at byde ind med en kobberløsning og derfor, ifølge kritikere, blandt andet bryder med princippet om teknologineutralitet.

Udbud bryder med flere regler

Ifølge TDC er der flere problemer med udbuddet.

"Efter vores opfattelse må man slet ikke udbyde på den her måde som kommune. Vi mener blandt andet, at det er i strid med reglerne om kommunalfuldmagten," siger Miriam Hvidt.

Hun tilføjer, at det for eksempel står i skærende kontrast til en tekst på Erhvervsstyrelsens hjemmeside om myndigheders indkøb af bredbånd.

Her står der følgende:

"Kommunen vil dog ikke i forbindelse med sit indkøb kunne lægge vægt på, at løsningen også er hensigtsmæssig for borgere og virksomheder i kommunen, og kommunen vil heller ikke i et udbud kunne stille vilkår om, at leverandøren tillige skal varetage hensynet til, at andre end kommunen får bredbånd."

Læs hele teksten hos Erhvervsstyrelsen her.

TDC: Derfor har vi en god sag

Selv om den tidligere Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohns svar om udbuddet umiddelbart kan ligne et grønt lys til kommunen, finder TDC også her tegn på, at udbuddet bryder med udbudsreglerne.

"Han skriver, at en udbudsgivende myndighed gerne selv må definere, hvad der er nødvendigt i forbindelse med deres udbud. Men man kan jo ikke påstå, at fiberforbindelser ud til alle borgere har nogen som helst forbindelse med kommunens egen telefoniløsning," siger Miriam Hvidt.

"Det svarer til at sige, at for at byde på kommunens telefoniløsning skal du også byde på at plante træer i byens parker. Det har intet med kommunens egen løsning at gøre," siger hun.

Sidst, men ikke mindst, tilføjer hun, at kommunens forsøg på at fastsætte, hvad prisen på en bredbåndsforbindelse til en borger skal koste, heller ikke stemmer med den øvrige regulering af priser i Danmark.

TDC: Vi har en god sag
TDC har derfor både tænkt sig at tage sagen videre både til Klagenævnet for Udbud og til de kommunale tilsynsmyndigheder.

Her mener hun, at TDC har en ganske god sag.

"Vi er ret fortrøstningsfulde, og kommunen kalder det selv i gråzonen, så jeg tror ikke, det kommer bag på kommunen, at det bliver prøvet," slutter Miriam Hvidt.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere