Artikel top billede

TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt

Ringkøbing-Skjerns kontroversielle fiber-udbud overtræder flere love, raser TDC, der alligevel har valgt at sende et bud af sted.

Læs også:

Nyt fiberudbud kan blive en bombe under TDC

Minister: Grønt lys til kontroversielt fiber-udbud

Disse firmaer kigger sultent på banebrydende fiber-ordre

I takt med at fristen for at byde på Ringkøbing-Skjerns fiber-udbud netop er udløbet, er TDC villig til at åbne mere op for deres holdning til det opsigtsvækkende udbud.

Et udbud, som udover levering af fiberbredbånd til kommunen, også pålægger vinderen at rulle fiber ud til samtlige borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern kommune.

Kommunen selv har kaldt udbuddet dristigt, og det er TDC helt enig i. Problemet er bare, at det i TDCs øjne er lidt for dristigt. Nærmere sagt ulovligt.

"Vi byder, men vi gør opmærksomme på, at vi ikke mener, optionen i udbuddet er lovlig. Desuden gør vi opmærksom på, at man faktisk kan opnå det samme til en langt billigere pris ved at vælge andre teknologiske løsninger end den fiberløsning, kommunen har besluttet sig for," lyder det fra Miriam Hvidt, TDC's juridiske direktør, som uddyber, at hun her tænker på en kombination af fiber, kobber og mobile løsninger.

Udbuddet har skabt en del debat, blandt andet fordi det forhindrer TDC i at byde ind med en kobberløsning og derfor, ifølge kritikere, blandt andet bryder med princippet om teknologineutralitet.

Udbud bryder med flere regler

Ifølge TDC er der flere problemer med udbuddet.

"Efter vores opfattelse må man slet ikke udbyde på den her måde som kommune. Vi mener blandt andet, at det er i strid med reglerne om kommunalfuldmagten," siger Miriam Hvidt.

Hun tilføjer, at det for eksempel står i skærende kontrast til en tekst på Erhvervsstyrelsens hjemmeside om myndigheders indkøb af bredbånd.

Her står der følgende:

"Kommunen vil dog ikke i forbindelse med sit indkøb kunne lægge vægt på, at løsningen også er hensigtsmæssig for borgere og virksomheder i kommunen, og kommunen vil heller ikke i et udbud kunne stille vilkår om, at leverandøren tillige skal varetage hensynet til, at andre end kommunen får bredbånd."

Læs hele teksten hos Erhvervsstyrelsen her.

TDC: Derfor har vi en god sag

Selv om den tidligere Erhvervs- og Vækstminister Ole Sohns svar om udbuddet umiddelbart kan ligne et grønt lys til kommunen, finder TDC også her tegn på, at udbuddet bryder med udbudsreglerne.

"Han skriver, at en udbudsgivende myndighed gerne selv må definere, hvad der er nødvendigt i forbindelse med deres udbud. Men man kan jo ikke påstå, at fiberforbindelser ud til alle borgere har nogen som helst forbindelse med kommunens egen telefoniløsning," siger Miriam Hvidt.

"Det svarer til at sige, at for at byde på kommunens telefoniløsning skal du også byde på at plante træer i byens parker. Det har intet med kommunens egen løsning at gøre," siger hun.

Sidst, men ikke mindst, tilføjer hun, at kommunens forsøg på at fastsætte, hvad prisen på en bredbåndsforbindelse til en borger skal koste, heller ikke stemmer med den øvrige regulering af priser i Danmark.

TDC: Vi har en god sag
TDC har derfor både tænkt sig at tage sagen videre både til Klagenævnet for Udbud og til de kommunale tilsynsmyndigheder.

Her mener hun, at TDC har en ganske god sag.

"Vi er ret fortrøstningsfulde, og kommunen kalder det selv i gråzonen, så jeg tror ikke, det kommer bag på kommunen, at det bliver prøvet," slutter Miriam Hvidt.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere