Artikel top billede

Illu: Lene Sekjær

Her er den helt store risiko ved at indføre e-valg

Et klik foran skærmen og så er køen ved stemmeboksen sendt på evig pension. E-valg er en fristende tanke. Men der er en alvorlig side af sagen, som står i vejen for e-valg.

Læs også:
E-valg bliver en realitet i Danmark

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg

Tanken om at have mulighed for at sætte sit kryds til næste folketingsvalg hjemme foran skærmen kan være tillokkende for mange.

Det er nemt, bekvemt og man kunne måske lokke sofavælgerne op af sofaen.

Og der er masser af politisk pres og vilje til at gennemføre de digitale afspemninger.

Men sporene fra forsøg i andre lande skræmmer.

Og hvis tilliden til fundamentet i den demokratiske proces smuldrer, kan det være katastrofalt, lyder analysen fra en it-forsker.

"Hvis det går galt, vil det blive svært at gøre skaden god igen ved at afholde et nyt valg. Tilliden til valgprocessen vil formentlig være svær at genoprette, og hvis vælgerne ikke har tillid til en fair valgproces, kunne man frygte, at det eksempelvis går ud over Danmarks høje valgdeltagelse," siger lektor ved IT-Universitetet, Carsten Schürmann til Mandag Morgen.

Carsten Schürmann er chef for Demtech, der undersøger, hvordan man kan afholde e-valg uden at gå på kompromis med sikkerheden og tilliden til demokratiet.

Valg-computer spiller skak

Og der er flere eksempler på, at der kan opstå problemer.

I Holland lykkedes det hackere at skaffe sig adgang til en stemmecomputer og få den til at spille skak, og i Tyskland er e-valg ligefrem blevet erklæret forfatningsstridige.

"En fællesnævner for de mere negative udenlandske erfaringer er, at introduktionen af e-valg ofte har været et anliggende mellem politikerne, administrationen, interesseorganisationerne og producenterne af teknologien. Alle har haft interesse i at introducere e-valg. De uafhængige eksperter, som kan stille de virkelig kritiske spørgsmål, har kun spillet en begrænset rolle i processen," siger Carsten Schürmann.

Norge viser (måske) vejen

Forsøg i Norge har dog vist, at der kan findes en vej til den digitale stemme.

Ved lokalvalgene i 2011 fik 10 norske kommuner lov til at gennemføre forsøg med valg over internettet.

En efterfølgende evaluering af det projekt har vist, at det ikke har kostet tillid til valgsystemet, fortæller forsker på den uafhængige forskningsinstitution Institutt for samfunnsforskning i Oslo, Signe Bock Segaard.

"90 procent af befolkningen i forsøgskommunerne mener i hvert fald, at internetvalg bør være muligt i fremtiden," siger hun til Mandag Morgen.

På IT-Universitetet i København er Carsten Schürmann dog stadig skeptisk.

Han vurderer, at der mangler flere undersøgelser, før han vil legitimere folkeafstemninger over nettet.

"Her hos Demtech har vi nu downloadet den computerkode, der ligger til grund for den norske løsning. Vi vil gerne analysere, hvor sikker den er," siger han.

Læs også:
E-valg bliver en realitet i Danmark

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget

Sådan kan du stemme digitalt til næste valg
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere