Artikel top billede

Tegning: Lene Sekjær.

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget

Igen forsøger kommune sig med e-valg, efter den for to år siden fik afslag på at lade sine borgere sætte deres kryds i elektroniske stemmebokse.

Valgknappen kan få en helt konkret betydning om små to ugers tid.

For i forbindelse med folketingsvalget 15. september forsøger Frederiksberg Kommune sig med elektroniske stemmeafgivelser.
 
De elektroniske stemmer bliver afgivet af et repræsentativt udsnit af kommunens borgere umiddelbart efter, at de har sat krydset ved deres statsministerkandidat eller favorit-parti. 

Har før fået afslag

Den elektroniske stemme tæller dog ikke til valget.   
 
Håbet til det elektroniske e-prøvevalg på Frederiksberg er dog, at der kan afholdes deciderede e-valg i Danmark ved kommunalvalget i 2013.
 
Frederiksberg forsøgte allerede ved det forrige kommunalvalg i 2009 at få tilladelse til e-valg, men fik dengang afslag på ansøgningen

Flere kommuner tester

Også København og Århus barsler med e-valgsinitiativer op til folketingsvalget den 15. september, hvor folk med brevstemmer kan teste valgmaskineriet. 

I København foregår det 'under uret' på Hovedbanegården fra klokken 12 til 18 onsdag den 7. september og torsdag den 8 

I Århus kan brevstemme-vælgerne afprøve e-valgs-mekanismen fredag den 9. september og lørdagen efter. Det foregår på Rådhuset i Smilets By fra klokken 9 til 15 om fredagen, og fra 9 til 12 om lørdagen.    
 
'Sofavælger' får ny betydning
E-valgs-debatten har flere gange været oppe og vende i Danmark, hvor argumenterne for og imod har bølget frem og tilbage. Og ikke mindst metoden, som skal bruges til afholdelse af e-valg, har været diskuteret.
 
Metodevalget har gået på, om stemmerne skal afgives i en elektronisk stemmeboks i den lokale skoles gymnastiksal, eller om vælgerne kan stemme over nettet hjemme fra sofaen, som man kender det fra eksempelvis Norge. 
 
Oppe hos Danmarks brodernation lader man i denne måned, efter flere forsøg med elektroniske stemmebokse, borgerne i 10 kommuner stemme over nettet til kommunalvalg ved brug af sikkerhedsnøgler.
 
Nemt, bekvemt, billigt
På tilhængersiden af e-valget har argumenterne været prisen for selve afholdelsen af valget, hurtig og præcis stemmeoptælling samt komfort for vælgerne, hvis valget afholdes over internettet. 

Modstanderne af e-valg har derimod blandt andet hævdet, at hvis et valg foregår elektronisk, vil selve it-systemets driftsikkerhed være lidt af en udfordring, og at stemmeafgivelsen ikke kan efterkontrolleres.
 
Derudover har modstanderne peget på, at der er store demokratiske udfordringer i internet-valg, da ingen kan kontrollere, om den enkelte vælger har afgivet sin stemme under pres fra andre. 
 
Lang, sej kamp
Helt tilbage i 2007 sendte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) IT- og Telestyrelsen i marken for at finde ud af, om der kan afholdes e-valg i Danmark.

Men indtil videre må vi altså stadig sætte krydset den 15. september ved hjælp af papir og blyant og vente til ud på de tidlige nattetimer med at få svaret på, hvem der skal styre og regere vort lille land.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere