Tegning: Lene Sekjær.

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget

Igen forsøger kommune sig med e-valg, efter den for to år siden fik afslag på at lade sine borgere sætte deres kryds i elektroniske stemmebokse.

Valgknappen kan få en helt konkret betydning om små to ugers tid.

For i forbindelse med folketingsvalget 15. september forsøger Frederiksberg Kommune sig med elektroniske stemmeafgivelser.
 
De elektroniske stemmer bliver afgivet af et repræsentativt udsnit af kommunens borgere umiddelbart efter, at de har sat krydset ved deres statsministerkandidat eller favorit-parti. 

Har før fået afslag
Den elektroniske stemme tæller dog ikke til valget.   
 
Håbet til det elektroniske e-prøvevalg på Frederiksberg er dog, at der kan afholdes deciderede e-valg i Danmark ved kommunalvalget i 2013.
 
Frederiksberg forsøgte allerede ved det forrige kommunalvalg i 2009 at få tilladelse til e-valg, men fik dengang afslag på ansøgningen

Flere kommuner tester
Også København og Århus barsler med e-valgsinitiativer op til folketingsvalget den 15. september, hvor folk med brevstemmer kan teste valgmaskineriet. 

I København foregår det 'under uret' på Hovedbanegården fra klokken 12 til 18 onsdag den 7. september og torsdag den 8 

I Århus kan brevstemme-vælgerne afprøve e-valgs-mekanismen fredag den 9. september og lørdagen efter. Det foregår på Rådhuset i Smilets By fra klokken 9 til 15 om fredagen, og fra 9 til 12 om lørdagen.    
 
'Sofavælger' får ny betydning
E-valgs-debatten har flere gange været oppe og vende i Danmark, hvor argumenterne for og imod har bølget frem og tilbage. Og ikke mindst metoden, som skal bruges til afholdelse af e-valg, har været diskuteret.
 
Metodevalget har gået på, om stemmerne skal afgives i en elektronisk stemmeboks i den lokale skoles gymnastiksal, eller om vælgerne kan stemme over nettet hjemme fra sofaen, som man kender det fra eksempelvis Norge. 
 
Oppe hos Danmarks brodernation lader man i denne måned, efter flere forsøg med elektroniske stemmebokse, borgerne i 10 kommuner stemme over nettet til kommunalvalg ved brug af sikkerhedsnøgler.
 
Nemt, bekvemt, billigt
På tilhængersiden af e-valget har argumenterne været prisen for selve afholdelsen af valget, hurtig og præcis stemmeoptælling samt komfort for vælgerne, hvis valget afholdes over internettet. 

Modstanderne af e-valg har derimod blandt andet hævdet, at hvis et valg foregår elektronisk, vil selve it-systemets driftsikkerhed være lidt af en udfordring, og at stemmeafgivelsen ikke kan efterkontrolleres.
 
Derudover har modstanderne peget på, at der er store demokratiske udfordringer i internet-valg, da ingen kan kontrollere, om den enkelte vælger har afgivet sin stemme under pres fra andre. 
 
Lang, sej kamp
Helt tilbage i 2007 sendte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) IT- og Telestyrelsen i marken for at finde ud af, om der kan afholdes e-valg i Danmark.

Men indtil videre må vi altså stadig sætte krydset den 15. september ved hjælp af papir og blyant og vente til ud på de tidlige nattetimer med at få svaret på, hvem der skal styre og regere vort lille land.


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Business intelligence: Selvbetjening og automatisering styrker din BI-løsning

En ny generation af løsninger inden for business intelligence og analytics skaber helt nye muligheder for, at man kan anvende analyserne mere aktivt i dagligdagen til at styrke forretningen.

21. august 2018 | Læs mere


Content management: Optimér din digitale tilstedeværelse på tværs af platforme

Et velfungerende CMS-system er fundamentet under enhver organisations digitale tilstedeværelse. Med det rigtige CMS kan du øge effektiviteten, få bedre kontakt til dine kunder og medarbejdere og optimere mange processer. På dette formiddagsseminar får du præsenteret nogle af de bedste CMS-løsninger i markedet lige nu.

22. august 2018 | Læs mere


Infrastruktur – on premise, outsourcing eller cloud?

Det er vigtigere end nogensinde at have et stabilt, effektivt og sikkert it-driftsmiljø. Hør om de nyeste teknologier og løsninger. Hør også om de nyeste cloudløsninger der muliggør Infrastruktur as a Service (IaaS), samt mulighederne for outsourcing. På det gratis formiddagsseminar bliver du klædt på til at træffe de afgørende beslutninger om fremtidens infrastruktur i din virksomhed.

23. august 2018 | Læs mere


Premium
Sådan vil Udbetaling Danmark løse problemerne med nyt boligstøttesystem fra Netcompany: Se planen her
Interview: Når Udbetaling Danmark blåstempler lanceringen af det nye boligssystem skyldes det, at der spares mere end 20 millioner kroner hver måned i forhold til det gamle system. Selskabet erkender dog, at it-systemet har en række udfordringer. Læs her, hvordan de skal løses.
Computerworld
Ny-opdaget malware blokerer programmer som forsøger at slette den: Særligt windows 10 er ramt
En ny type malware er blevet opfanget, der både overvåger din computer og generer falske reklameindtægter til bagmændende. Og så har den en forkærlighed for Windows 10.
CIO
Henrik Jeberg om at arbejde i Silicon Valley: "Er du dygtig nok får du tilbud der får en til at falde ned af stolen."
Henrik Jeberg bor i San Francisco og er direktør i Hampleton Partners, der rådgiver om opkøb med særligt fokus på teknologi. Hør ham fortælle om forskellen på Danmark og Silicon Valley - og om nogle af de vilde forhold der hersker i verdens ubestridte tech-hovedstad.
Job & Karriere
KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM
KMD har i løbet af foråret opsagt to såkaldte tryghedsaftaler med en del af selskabets medarbejdere. Når aftalerne stopper ved udgangen af 2018, er de pågældende medarbejdere ikke længere berettiget til særlig godtgørelse. Det kan få konsekvenser, hvis IBM som forventet skærer i antallet af de 300 KMD-medarbejdere, som selskabet overtager.