Tegning: Lene Sekjær.

Sådan testes e-stemmer ved folketingsvalget

Igen forsøger kommune sig med e-valg, efter den for to år siden fik afslag på at lade sine borgere sætte deres kryds i elektroniske stemmebokse.

Valgknappen kan få en helt konkret betydning om små to ugers tid.

For i forbindelse med folketingsvalget 15. september forsøger Frederiksberg Kommune sig med elektroniske stemmeafgivelser.
 
De elektroniske stemmer bliver afgivet af et repræsentativt udsnit af kommunens borgere umiddelbart efter, at de har sat krydset ved deres statsministerkandidat eller favorit-parti. 

Har før fået afslag
Den elektroniske stemme tæller dog ikke til valget.   
 
Håbet til det elektroniske e-prøvevalg på Frederiksberg er dog, at der kan afholdes deciderede e-valg i Danmark ved kommunalvalget i 2013.
 
Frederiksberg forsøgte allerede ved det forrige kommunalvalg i 2009 at få tilladelse til e-valg, men fik dengang afslag på ansøgningen

Flere kommuner tester
Også København og Århus barsler med e-valgsinitiativer op til folketingsvalget den 15. september, hvor folk med brevstemmer kan teste valgmaskineriet. 

I København foregår det 'under uret' på Hovedbanegården fra klokken 12 til 18 onsdag den 7. september og torsdag den 8 

I Århus kan brevstemme-vælgerne afprøve e-valgs-mekanismen fredag den 9. september og lørdagen efter. Det foregår på Rådhuset i Smilets By fra klokken 9 til 15 om fredagen, og fra 9 til 12 om lørdagen.    
 
'Sofavælger' får ny betydning
E-valgs-debatten har flere gange været oppe og vende i Danmark, hvor argumenterne for og imod har bølget frem og tilbage. Og ikke mindst metoden, som skal bruges til afholdelse af e-valg, har været diskuteret.
 
Metodevalget har gået på, om stemmerne skal afgives i en elektronisk stemmeboks i den lokale skoles gymnastiksal, eller om vælgerne kan stemme over nettet hjemme fra sofaen, som man kender det fra eksempelvis Norge. 
 
Oppe hos Danmarks brodernation lader man i denne måned, efter flere forsøg med elektroniske stemmebokse, borgerne i 10 kommuner stemme over nettet til kommunalvalg ved brug af sikkerhedsnøgler.
 
Nemt, bekvemt, billigt
På tilhængersiden af e-valget har argumenterne været prisen for selve afholdelsen af valget, hurtig og præcis stemmeoptælling samt komfort for vælgerne, hvis valget afholdes over internettet. 

Modstanderne af e-valg har derimod blandt andet hævdet, at hvis et valg foregår elektronisk, vil selve it-systemets driftsikkerhed være lidt af en udfordring, og at stemmeafgivelsen ikke kan efterkontrolleres.
 
Derudover har modstanderne peget på, at der er store demokratiske udfordringer i internet-valg, da ingen kan kontrollere, om den enkelte vælger har afgivet sin stemme under pres fra andre. 
 
Lang, sej kamp
Helt tilbage i 2007 sendte daværende videnskabsminister Helge Sander (V) IT- og Telestyrelsen i marken for at finde ud af, om der kan afholdes e-valg i Danmark.

Men indtil videre må vi altså stadig sætte krydset den 15. september ved hjælp af papir og blyant og vente til ud på de tidlige nattetimer med at få svaret på, hvem der skal styre og regere vort lille land.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Vælg den rigtige løsning til produktion af forretningsdokumenter
ERP-løsninger er fremragende til at give overblik og holde rede på forretningskritiske data – men omvendt notorisk ufleksible og svære at anvende til udformning og tilpasning af rapporter og forretningsdokumenter. I denne hvidbog kan du læse en grundig gennemgang af fordele og ulemper ved de tre dominerende løsninger på markedet, der bygger bro mellem ERP og dokumenthåndtering.