Artikel top billede

Ekspert: Derfor giver omstridt fiber-udbud god mening

Selv om TDC kalder Ringkøbing-Skjerns udbud ulovligt, giver EU's retningslinjer masser af rationale til det omdiskuterede fiber-udbud. Det fortæller ekspert i udbudsret.

Læs også:
TDC raser: Dristigt fiber-udbud er ulovligt

Minister: Grønt lys til kontroversielt fiber-udbud

EnergiMidt og TDC er de to eneste spillere, der har valgt at byde ind på Ringkøbing-Skjerns fiber-udbud, der dog får vrede ord med på vejen fra TDC.

For selv om TDC selv har budt, kalder teleoperatøren udbuddet for ulovligt og planlægger at sende sagen videre til Klagenævnet for Udbud og til de kommunale tilsynsmyndigheder.

Spørger man Grith Ølykke, der er ekspert i udbudsret på Copenhagen Business School, er der fra et EU-perspektiv intet overordnet problem i udbuddet.

"Fra den EU-retlige vinkel ser jeg ikke som sådan noget problem med, at man køber højhastighedsinternet til hele kommunens befolkning, idet der er et velidentificeret behov, som kommunen rent politisk er pålagt at indfri, og som markedet indtil nu ikke har formået at levere af sig selv," lyder det fra Grith Ølykke, ekspert i udbudsret fra CBS.

Hun hentyder til regeringens målsætning om, at alle borgere og virksomheder i 2020 skal have adgang til 100 mbit download på bredbåndsforbindelser. En målsætning, Ringkøbing-Skjern kommune halter bagefter med at nå.

EU har dagsorden på området

Hun tilføjer, at EU faktisk selv har en dagsorden på området, hvilket blandt andet fremgår af en EU-skrivelse om "retningslinjer for statsstøttereglernes anvendelse i forbindelse med hurtig etablering af bredbåndsnet."

Her står der for eksempel, at bredbåndsstrategien er en vigtig del af genopretningsplanen fra 2008, der skal få Europa ud af den økonomiske krise.

"Kommissionen støtter aktivt, at bredbåndstjenester gøres bredt tilgængelige for alle europæiske borgere," står der i dokumentet.

Her fremgår det også, at EU-Kommissionen i forbindelse med genopretningsplanen afsatte 1,02 milliarder euro  "med henblik på at opnå en 100 procent dækning med højhastighedsinternet for alle borgere inden 2010."

Grith Ølykke gør dog opmærksom på, at EU, i lighed med den danske telelovgivning, lægger stor vægt på teknologineutralitet.

"Min samlede vurdering på denne baggrund er, at man godt som kommune kan købe bredbåndsadgang til sine borgere, men at der skal være teknologineutralitet, således at forskellige teknologiske løsninger sidestilles, det vil sige, der skal være funktionskrav," siger hun.

Hun tilføjer dog, at hun i sin vurdering ikke tager højde for særlige danske regler, som for eksempel kommunalfuldmagtsreglerne, der udover problemet med manglende teknologineutralitet også bliver nævnt som et af problemerne i udbuddet af TDC.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere