Artikel top billede

Mobilmastesag: Telebranchen kræver politisk handling nu

Efter at have set, hvordan Statens ejendomsselskab nåede frem til millionstor pris på mobilmastegrund, kræver telebranchen handling fra ministeren.

Læs også:
Afsløring: Derfor skulle Telenor betale millionbeløb for mobilmast

Et tydeligt eksempel på, at staten tog Telenor som gidsel og spekulerede i, at der allerede stod en mobilmast på grunden.

Sådan lyder meldingen fra telebranchen, efter at Computerworld har kunnet løfte sløret for, hvordan staten nåede frem til en pris på en million kroner for en mobilmastegrund i Assens.

"Det er det, vi har formodet hele tiden, at staten har prissat efter, hvad grunden skulle bruges til og efter, at der allerede stod en mast. Man har derved udnyttet den situation, at den, man opsiger, ikke kan gøre andet end at forlade grunden eller acceptere urimelige vilkår," siger Jakob Willer og fortsætter:

"Når man prissætter et areal tyve gange højere end den offentlige vurdering, så er der noget helt galt. Det er et klokkeklart bevis på, at der er behov for, at ministeren griber ind med initiativer, der kan sikre rimelige priser og vilkår på det her område. Det er et tydeligt bevis på markedsfejl, når en udlejer eller sælger kan udnytte en situation, hvor der allerede er en mast placeret, til at fastsætte nogle helt urimelige priser, siger han."

Kort fortalt mener han ikke, at grunde til tele-formål skal prissættes anderledes end grunde til andre erhvervsformål. Han tilføjer, at det typisk koster 1-1,5 million kroner at pille en mast ned og placere den et nyt sted.

"Man kan vel sige, at staten havde et de facto monopol på udlejning og salg af arealet til den pågældende mast, og det forsøgte man at udnytte til at kræve en helt urimelig høj pris fra teleselskabet."

Barriere for udbygning af mobilnet

Assens-masten er langt fra det eneste sted, hvor landets teleselskaber lige nu kæmper en kamp om lejepriser på mastegrunde.

For nylig valgte TDC at pille en mast ned i Guldborgssund i protest mod, at kommunen skruede lejeprisen i vejret, og Bagmandspolitiet undersøger lige nu en sag, hvor flere af landets kommuner mistænkes for ulovligt at have koordineret og opskruet lejepriserne.

Samtidig råber landets yderkommuner højt om behovet for bedre mobildækning. Men ifølge telebranchen er de opskruede lejepriser en reel forhindring for bedre mobildækning.

 "Sagen i Assens blev løst ved, at den kom i pressen, men det kan vi ikke gøre hver gang. Jeg håber meget, at ministeren i den handlingsplan, som branchen er stillet i udsigt på området vil have et initiativ, der sikrer dette. Prissætningen er en reel barriere for udbygningen af mobilnet i Danmark," lyder det fra Jakob Willer.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Ryk SAP-workloads i skyen – og tag alle de kendte fordele med
SAP-kunder verden over har gennem de seneste 15 år draget fordel af løsninger baseret på NetApps ONTAP-data management-platform. Herunder en mere sikker og stabil drift samt forenklet administration, hvilket er afgørende for at gennemføre projekter effektivt og for at reducere deres risikoprofil. Gennem de seneste år er det i høj grad også blevet muligt at rykke SAP-workloads i skyen, og det ønsker mange virksomheder rimeligvis at drage fordel af – men uden at sige farvel til mulighederne med NetApp ONTAP. I dette whitepaper stiller vi skarpt på mulighederne for at indarbejde NetApp Cloud Volumes ONTAP and Azure NetApp Files som del af en SAP-strategi baseret på Microsoft Azure.