Artikel top billede

Så lidt ved kommunerne om deres egen it-drift

Alle ønsker en optimal it-drift ude i kommunerne, men ingen har det store overblik over, hvordan det går.

Læs også:

Så digitalt inkompetente er offentlige chefer

Det er ikke noget nyt, at der alle steder er fokus på at optimere it-driften - og dermed spare store summer.

Danske kommuner mærker også de økonomiske krav og teknologiske landevindinger som cloud og virtualisering. Men hvor godt de tilpasser sig til den økonomiske og teknologiske nutid, er der til gengæld ikke noget samlet overblik over.

Det fortæller Kommunernes Landsforening (KL) til Computerworld.

"Vi har ikke en stor analyse af det kommunale it-marked, der siger noget om, hvor godt vi gør det, eller hvorvidt vi kunne gøre det bedre," fortæller konsulent Michael Hald fra KL's kontor for digitalisering og borgerbetjening.

"Det sidste er der selvfølgelig altid potentiale for, men jeg tror ikke, det står lige så slemt til som det gjorde i den analyse, staten lavede for nogle år siden, og som førte til oprettelse af Statens IT," fortsætter KL-konsulenten.

Driftsfællesskaber kunne være en idé

På den københavnske nordvestegn har Egedal Kommune sammen med Ballerup og Furesø besluttet sig for at indgå i et driftsfælleskab fra 2014.

Det skal skabe økonomiske besparelser i hver kommune på forventeligt to millioner kroner samt en øget professionalisering af it-driften.

KL fortæller, at den lille Samsø-kommune driftes i Aarhus, mens Høje Taastrup køber sig ind hos en ekstern leverandør - KMD i dette tilfælde.

Den udvikling hilser KL velkommen.

"Om data har det bedst og billigst ved at være 98 steder er nok tvivlsomt, men de fleste kommunale data findes i de centrale systemer (KMD), og mange af de øvrige spiller sammen med data i KMD," forklarer KL-konsulent Michael Hald.

"Men den analyse, der fortæller, hvordan det ideelt burde/kunne være, er ikke lavet endnu. Men jeg håber, den kommer, så vi ved, om det er den optimale måde, vi driver it på i kommunerne, eller det kunne gøres bedre og/eller billigere," udtaler han.

KL har ellers tidligere været meget aktiv omkring at forsøge sig med at få driftet kommunernes data i cloud-løsninger.

Den slags initiativer er dog stillet lidt i bero, efter sidste års udtalelse fra Datatilsynet omkring Odense Kommunes brug af Google Apps, selvom Datatilsynet i Norge siden har sagt god for anvendelsen af Google Apps i norsk kommune

"Datatilsynet er ikke begejstrede for følsomme data i en cloud, og der er også EU-regler om privacy, der spiller ind. Der er nogle overvejelser om noget fællesnordisk offentlig cloud til den offentlige sektor, men så vidt jeg ved, er det ikke længere end overvejelser. Datareglerne ligner hinanden, så det kunne være en ide," siger Michael Hald.

KL har tidligere selv forsøgt sig med et system til køreprøve-bookingsystem i skyen, men også her røg foreningen i kløerne på Datatilsynet, som sendte systemet tilbage på NNIT's servere.

Læs også:

Så digitalt inkompetente er offentlige chefer
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere