Artikel top billede

It-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune ser frem til, at der ligger en professionalisering af it-driften lige rundt om hjørnet. Foto: Torben Klint.

Derfor går tre kommuner sammen om fælles it-drift

Et kommunalt it-driftsfælleskab med tre kommuner ser snart dagens lys. Men stordriftsfordelene kan blive langt større, mener formanden for kommunernes it-chefer.

Om godt et års tid indgår tre kommuner Furesø, Egedal og Ballerup et fællesskab omkring it-driften af deres data og infrastruktur.

De første spadestik til it-driftsfællesskabet med påbegyndelse i begyndelsen af 2014 blev allerede sidste år taget på borgmesterplan, og det skal efter den politiske godkendelse virke som et shared it-servicecenter.

Nu er de tre kommunale digitaliserings-chefer sammen med deres respektive direktioner så i gang med at finde ud af, hvordan it-fælleskabet skal sammensættes og drives på det mere praktiske niveau.

Store fordele

Formålet med driftsfællesskabet nordvest for København er i første omgang at høste fordele som økonomiske besparelser på forventeligt to millioner kroner i hver kommune og opnå en højere grad af professionalisering af it-driften.

"Vi benytter i dag forskellige teknologier, men vi har også en høj grad af sammenfald på it-driften med leverandører som eksempelvis KMD og Microsoft," siger Jørgen Kristensen Rasch, der sidder som digitaliseringschef i Egedal Kommune og som formand for de kommunale it-chefer i organisationen KITA.

Han fortæller samtidig, at sådan et samarbejde starter et helt andet sted end i kommunernes datacentre.

"Den vigtigste forudsætning for et it-driftsfællesskab er, at man som kommune har den politiske vilje og tillid til de samarbejdspartnere, som man indgår et fælleskab med," forklarer Jørgen Kristensen Rasch.

Et regionalt samarbejde på sigt

Formanden for de kommunale it-chefer siger, at andre kommuner har udtrykt interesse for driftsfælleskabet, men aktørerne indtil videre er afgrænset til Ballerup, Egedal og Furesø kommuner.

"Om to år kan vi fortælle om vores erfaringer, og det kan jo være vanskeligt nok for blot tre kommuner at indgå i et fællesskab, hvor politikerne skal blive enige," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han nævner, at der eksempelvis har været overvejelser fra både administrativ og politisk side omkring, hvordan man sikrer servicenærhed og forsyningsligeværdighed med ét fælles it-selskab for de tre kommuner.

Også jordnære diskussioner såsom placering af datacentre til kritisk it-forsyning og systemunderstøttelse af nu i alt 6.600 kommunale medarbejdere og 128.000 borgere har været oppe og vende hos politikerne.

Den store private cloud i Danmark?

Derfor tror han heller ikke på ét stort kommunalt it-setup a la Statens IT eller en slags Udbetaling Danmark for data lige med det samme.

"Når 179 politikere på Christiansborg ikke kan enes, så bliver det altså vanskeligt for 98 kommuner at blive enige om teknologi og organisation," siger Jørgen Kristensen Rasch og fortsætter i et mere optimistisk spor:

"Jeg tror dog, at et regionalt samarbejde i eksempelvis Region Sjælland med 17 kommuner er inden for rækkevidde. Når vi har afskrevet vores blinkende lamper i kælderen og virtualiseret alle servere, så kan vi jo begynde at udlåne eller sælge kapacitet hos hinanden i en mere fleksibel infrastruktur," lyder visionen.

Den offentlige private cloud

En del af formanden for de kommunale it-chefers visioner for fremtiden er en private cloud til alle offentlige organisationer, som kan hive data ud og lægge data ind via deres egne applikationer i den store fællesoffentlige cloud.

Da det kræver politisk velvilje og handling, så lægger en realisering af den vision dog nok et par år ude i fremtiden.

"En fælles cloud kunne ellers facilitere vores udfordringer med kapacitet, og der kunne opstå interne driftsfælleskaber med offentlige myndigheder, som har de samme leverandører. På den måde vil man uden tvivl kunne opnå betydelige stordriftsfordele og mere stabile og kvalitetssikrede driftsmiljøer," lyder drømmen fra Jørgen Kristensen Rasch. 

Han siger samtidigt, at et sådan fællesoffentligt datacenter potentielt kunne ses som en udfordring af de politiske agendaer omkring konkurrenceudsættelse og udbudsregler samt den kommunale selvforståelse med en høj grad af selvstyring. 

Alligevel fastholder Jørgen Kristensen Rasch, at det ikke burde være en absolut umulighed at få plads til en sådan cloud i et velsmurt fremtidsscenario.

"Kommunesammenlægningen blev gennemført på under et år, så det kan godt lade sig gøre at rykke på de store linjer," siger Egedals digitaliseringschef.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere