It-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune ser frem til, at der ligger en professionalisering af it-driften lige rundt om hjørnet. Foto: Torben Klint.

Derfor går tre kommuner sammen om fælles it-drift

Et kommunalt it-driftsfælleskab med tre kommuner ser snart dagens lys. Men stordriftsfordelene kan blive langt større, mener formanden for kommunernes it-chefer.

Om godt et års tid indgår tre kommuner Furesø, Egedal og Ballerup et fællesskab omkring it-driften af deres data og infrastruktur.

De første spadestik til it-driftsfællesskabet med påbegyndelse i begyndelsen af 2014 blev allerede sidste år taget på borgmesterplan, og det skal efter den politiske godkendelse virke som et shared it-servicecenter.

Nu er de tre kommunale digitaliserings-chefer sammen med deres respektive direktioner så i gang med at finde ud af, hvordan it-fælleskabet skal sammensættes og drives på det mere praktiske niveau.

Store fordele
Formålet med driftsfællesskabet nordvest for København er i første omgang at høste fordele som økonomiske besparelser på forventeligt to millioner kroner i hver kommune og opnå en højere grad af professionalisering af it-driften.

"Vi benytter i dag forskellige teknologier, men vi har også en høj grad af sammenfald på it-driften med leverandører som eksempelvis KMD og Microsoft," siger Jørgen Kristensen Rasch, der sidder som digitaliseringschef i Egedal Kommune og som formand for de kommunale it-chefer i organisationen KITA.

Han fortæller samtidig, at sådan et samarbejde starter et helt andet sted end i kommunernes datacentre.

"Den vigtigste forudsætning for et it-driftsfællesskab er, at man som kommune har den politiske vilje og tillid til de samarbejdspartnere, som man indgår et fælleskab med," forklarer Jørgen Kristensen Rasch.

Et regionalt samarbejde på sigt
Formanden for de kommunale it-chefer siger, at andre kommuner har udtrykt interesse for driftsfælleskabet, men aktørerne indtil videre er afgrænset til Ballerup, Egedal og Furesø kommuner.

"Om to år kan vi fortælle om vores erfaringer, og det kan jo være vanskeligt nok for blot tre kommuner at indgå i et fællesskab, hvor politikerne skal blive enige," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han nævner, at der eksempelvis har været overvejelser fra både administrativ og politisk side omkring, hvordan man sikrer servicenærhed og forsyningsligeværdighed med ét fælles it-selskab for de tre kommuner.

Også jordnære diskussioner såsom placering af datacentre til kritisk it-forsyning og systemunderstøttelse af nu i alt 6.600 kommunale medarbejdere og 128.000 borgere har været oppe og vende hos politikerne.

Artiklen fortsætter på næste side...
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Gratis whitepaper: Hvad er EDI, og hvordan kan det styrke min forretning?
Overvejer du EDI, og ønsker du at undersøge, om EDI er den rette investering for din virksomhed? Har en af dine kunder eller leverandører for nyligt bedt dig om at udveksle elektroniske dokumenter (EDI)? Så hent dette whitepaper og få et overblik over, hvad EDI er, og hvilke fordele producenter og grossister som dig kan se frem til, når du investerer i EDI til din forretning.