Artikel top billede

It-chef Jørgen Kristensen Rasch fra Egedal Kommune ser frem til, at der ligger en professionalisering af it-driften lige rundt om hjørnet. Foto: Torben Klint. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Derfor går tre kommuner sammen om fælles it-drift

Et kommunalt it-driftsfælleskab med tre kommuner ser snart dagens lys. Men stordriftsfordelene kan blive langt større, mener formanden for kommunernes it-chefer.

Om godt et års tid indgår tre kommuner Furesø, Egedal og Ballerup et fællesskab omkring it-driften af deres data og infrastruktur.

De første spadestik til it-driftsfællesskabet med påbegyndelse i begyndelsen af 2014 blev allerede sidste år taget på borgmesterplan, og det skal efter den politiske godkendelse virke som et shared it-servicecenter.

Nu er de tre kommunale digitaliserings-chefer sammen med deres respektive direktioner så i gang med at finde ud af, hvordan it-fælleskabet skal sammensættes og drives på det mere praktiske niveau.

Store fordele

Formålet med driftsfællesskabet nordvest for København er i første omgang at høste fordele som økonomiske besparelser på forventeligt to millioner kroner i hver kommune og opnå en højere grad af professionalisering af it-driften.

"Vi benytter i dag forskellige teknologier, men vi har også en høj grad af sammenfald på it-driften med leverandører som eksempelvis KMD og Microsoft," siger Jørgen Kristensen Rasch, der sidder som digitaliseringschef i Egedal Kommune og som formand for de kommunale it-chefer i organisationen KITA.

Han fortæller samtidig, at sådan et samarbejde starter et helt andet sted end i kommunernes datacentre.

"Den vigtigste forudsætning for et it-driftsfællesskab er, at man som kommune har den politiske vilje og tillid til de samarbejdspartnere, som man indgår et fælleskab med," forklarer Jørgen Kristensen Rasch.

Et regionalt samarbejde på sigt

Formanden for de kommunale it-chefer siger, at andre kommuner har udtrykt interesse for driftsfælleskabet, men aktørerne indtil videre er afgrænset til Ballerup, Egedal og Furesø kommuner.

"Om to år kan vi fortælle om vores erfaringer, og det kan jo være vanskeligt nok for blot tre kommuner at indgå i et fællesskab, hvor politikerne skal blive enige," siger Jørgen Kristensen Rasch.

Han nævner, at der eksempelvis har været overvejelser fra både administrativ og politisk side omkring, hvordan man sikrer servicenærhed og forsyningsligeværdighed med ét fælles it-selskab for de tre kommuner.

Også jordnære diskussioner såsom placering af datacentre til kritisk it-forsyning og systemunderstøttelse af nu i alt 6.600 kommunale medarbejdere og 128.000 borgere har været oppe og vende hos politikerne.

Den store private cloud i Danmark?

Derfor tror han heller ikke på ét stort kommunalt it-setup a la Statens IT eller en slags Udbetaling Danmark for data lige med det samme.

"Når 179 politikere på Christiansborg ikke kan enes, så bliver det altså vanskeligt for 98 kommuner at blive enige om teknologi og organisation," siger Jørgen Kristensen Rasch og fortsætter i et mere optimistisk spor:

"Jeg tror dog, at et regionalt samarbejde i eksempelvis Region Sjælland med 17 kommuner er inden for rækkevidde. Når vi har afskrevet vores blinkende lamper i kælderen og virtualiseret alle servere, så kan vi jo begynde at udlåne eller sælge kapacitet hos hinanden i en mere fleksibel infrastruktur," lyder visionen.

Den offentlige private cloud

En del af formanden for de kommunale it-chefers visioner for fremtiden er en private cloud til alle offentlige organisationer, som kan hive data ud og lægge data ind via deres egne applikationer i den store fællesoffentlige cloud.

Da det kræver politisk velvilje og handling, så lægger en realisering af den vision dog nok et par år ude i fremtiden.

"En fælles cloud kunne ellers facilitere vores udfordringer med kapacitet, og der kunne opstå interne driftsfælleskaber med offentlige myndigheder, som har de samme leverandører. På den måde vil man uden tvivl kunne opnå betydelige stordriftsfordele og mere stabile og kvalitetssikrede driftsmiljøer," lyder drømmen fra Jørgen Kristensen Rasch. 

Han siger samtidigt, at et sådan fællesoffentligt datacenter potentielt kunne ses som en udfordring af de politiske agendaer omkring konkurrenceudsættelse og udbudsregler samt den kommunale selvforståelse med en høj grad af selvstyring. 

Alligevel fastholder Jørgen Kristensen Rasch, at det ikke burde være en absolut umulighed at få plads til en sådan cloud i et velsmurt fremtidsscenario.

"Kommunesammenlægningen blev gennemført på under et år, så det kan godt lade sig gøre at rykke på de store linjer," siger Egedals digitaliseringschef.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere