Artikel top billede

Elektronikfirmaer får gigantbøde for prisfusk

En række skærmproducenter delte markedet imellem sig og aftalte priser. Det er nu takseret til en kæmpebøde.

Computerworld News Service: Syv internationale elektronikproducenter er blevet idømt bøder på i alt 10,97 milliarder kroner af Europa-Kommissionen for at fastsætte priserne for katodestrålerør (billedrør) i kraft af to forskellige karteller mellem 1996 og 2006.

EU's konkurrencemyndigheder har fastslået, at katodestrålerøret udgjorde mellem 50 og 70 procent af prisen på en skærm, og at LG Electronics, Philips, Samsung Electronics, Toshiba, Technicolor, Panasonic og MT Picture Display (MTPD) samarbejdede om at dele markedet for katodestrålerør mellem sig, allokere kunder, fastsætte priserne, styre deres produktion og udveksle følsomme forretningsoplysninger. Det var alt sammen medvirkende til at begrænse den frie konkurrence.

Nogle af selskaberne, der er blevet pålagt bøde i sagen, deltog i begge karteller, mens andre kun deltog i et af dem, oplyser kommissionen. Det ene kartel drejede sig om billedrør anvendt i tv, mens det andet drejede sig om billedrør anvendt i computerskærme (såkaldte CRT-skærme efter den engelske term cathode-ray tube).

En taiwansk elektronikproducent ved navn Chunghwa, som deltog i begge karteller, blev indrømmet fuld bødefritagelse, fordi selskabet var først til at stå frem med oplysninger om karteldannelsen. Nogle af de andre selskaber opnåede bødenedsættelse, fordi de samarbejdede i undersøgelsen.

Den franske elektronikproducent og medieudbyder Technicolor, der tidligere hed Thomson, samt de japanske elektronikproducenter Toshiba, Panasonic og MTPD, der på nuværende tidspunkt er datterselskab af Panasonic, deltog kun i kartellet om billedrør til tv. Chunghwa, LG Electronics, Philips og Samsung SDI deltog i begge.

Technicolor, Philips og Samsung SDI opnåede bødenedsættelse på henholdsvis 10, 30 og 40 procent.

Selskaberne var klar over, at de brød loven, og tog forholdsregler for at hemmeligholde deres praksis, fremhæver kommissionen. Dokumenter, fundet under efterforskningen, indeholdt klare instruktioner om, at de skulle destrueres efter at være blevet læst, og et af dokumenterne indeholdt følgende advarsel: "Alle anmodes om at holde dette hemmeligt, da det ville være til alvorlig skade, hvis det blev røbet til kunder eller Europa-Kommissionen."

"Disse to karteller er skoleeksempler på alle de værste former for ulovlig karteldannelse," kommenterer Joaquin Almunia, der er vicepræsident for Europa-Kommissionen med ansvar for konkurrencepolitik under et pressemøde onsdag. "De valgte at konspirere om kunstigt at holde afkastet oppe i et faldende marked."

Denne form for adfærd er fuldstændig uacceptabel, da den fratager borgere og erhvervsliv fordelene ved konkurrenceprægede og dynamiske markeder, understreger Almunia.

De to karteller var nogle af de mest velorganiserede, kommissionen nogensinde har efterforsket, oplyser han. Topchefer fra de pågældende selskaber mødtes i Asien og Europa for at lægge hemmelige planer, hvilket ofte foregik på golfbaner. Deres planer blev herefter implementeret under møder på lavere niveauer, der foregik på ugentlig, månedlig eller kvartårlig basis.

"I dag pålægges disse karteller, de sanktioner de fortjener," lyder det fra Almunia. Bødernes samlede størrelse, som er højere end nogen tidligere samlet bøde for karteldannelse, er ifølge Almunia proportional med og afspejler alvoren og varigheden af de ulovlige aktiviteter.

I en pressemeddelelse, udgivet efter kommissærens udtalelse, oplyser Technicolor, at muligheden for, at selskabet pålægges bøde som resultat af denne undersøgelse, er nævnt i selskabets årsrapporter siden 2009.

Technicolor oplyser desuden, at selskabet vil anmode Europa-Kommisionen om en betalingsplan og vil sætte 287,9 millioner kroner af til betaling af selskabets bøde. Denne udgift vil optræde som ekstraordinær post på selskabets resultatopgørelse for andet halvår 2012.

Thomson S.A., der nu hedder Technicolor, solgte sin billedrørs-forretning i 2005.

Samsung Electronics, LG Display, Chungwha og tre andre skærmproducenter deltog også i karteldannelse med hensyn til ulovlig fastsættelse af prisen på fladskærme mellem 2001 og 2006. Europa-Kommisionen pålagde i 2010 LG Display og Chungwha bøder for deres medvirken, mens Samsung fik fuld bødefritagelse for at give kommissionen afgørende oplysninger om de ulovlige aftaler.

Samsung har ikke svaret på en henvendelse om at kommentere de nye sanktioner som resultat af den seneste undersøgelse. LG bemærker, at selskabet på grund af tidszoneforskellene ikke var i stand til at kommentere onsdag, men at selskabet vil kommentere i løbet af i dag, torsdag.

Oversat af Thomas Bøndergaard




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere