BREAKING:IT Relation køber mægtige Itadel

Artikel top billede

Elektronikfirmaer får gigantbøde for prisfusk

En række skærmproducenter delte markedet imellem sig og aftalte priser. Det er nu takseret til en kæmpebøde.

Computerworld News Service: Syv internationale elektronikproducenter er blevet idømt bøder på i alt 10,97 milliarder kroner af Europa-Kommissionen for at fastsætte priserne for katodestrålerør (billedrør) i kraft af to forskellige karteller mellem 1996 og 2006.

EU's konkurrencemyndigheder har fastslået, at katodestrålerøret udgjorde mellem 50 og 70 procent af prisen på en skærm, og at LG Electronics, Philips, Samsung Electronics, Toshiba, Technicolor, Panasonic og MT Picture Display (MTPD) samarbejdede om at dele markedet for katodestrålerør mellem sig, allokere kunder, fastsætte priserne, styre deres produktion og udveksle følsomme forretningsoplysninger. Det var alt sammen medvirkende til at begrænse den frie konkurrence.

Nogle af selskaberne, der er blevet pålagt bøde i sagen, deltog i begge karteller, mens andre kun deltog i et af dem, oplyser kommissionen. Det ene kartel drejede sig om billedrør anvendt i tv, mens det andet drejede sig om billedrør anvendt i computerskærme (såkaldte CRT-skærme efter den engelske term cathode-ray tube).

En taiwansk elektronikproducent ved navn Chunghwa, som deltog i begge karteller, blev indrømmet fuld bødefritagelse, fordi selskabet var først til at stå frem med oplysninger om karteldannelsen. Nogle af de andre selskaber opnåede bødenedsættelse, fordi de samarbejdede i undersøgelsen.

Den franske elektronikproducent og medieudbyder Technicolor, der tidligere hed Thomson, samt de japanske elektronikproducenter Toshiba, Panasonic og MTPD, der på nuværende tidspunkt er datterselskab af Panasonic, deltog kun i kartellet om billedrør til tv. Chunghwa, LG Electronics, Philips og Samsung SDI deltog i begge.

Technicolor, Philips og Samsung SDI opnåede bødenedsættelse på henholdsvis 10, 30 og 40 procent.

Selskaberne var klar over, at de brød loven, og tog forholdsregler for at hemmeligholde deres praksis, fremhæver kommissionen. Dokumenter, fundet under efterforskningen, indeholdt klare instruktioner om, at de skulle destrueres efter at være blevet læst, og et af dokumenterne indeholdt følgende advarsel: "Alle anmodes om at holde dette hemmeligt, da det ville være til alvorlig skade, hvis det blev røbet til kunder eller Europa-Kommissionen."

"Disse to karteller er skoleeksempler på alle de værste former for ulovlig karteldannelse," kommenterer Joaquin Almunia, der er vicepræsident for Europa-Kommissionen med ansvar for konkurrencepolitik under et pressemøde onsdag. "De valgte at konspirere om kunstigt at holde afkastet oppe i et faldende marked."

Denne form for adfærd er fuldstændig uacceptabel, da den fratager borgere og erhvervsliv fordelene ved konkurrenceprægede og dynamiske markeder, understreger Almunia.

De to karteller var nogle af de mest velorganiserede, kommissionen nogensinde har efterforsket, oplyser han. Topchefer fra de pågældende selskaber mødtes i Asien og Europa for at lægge hemmelige planer, hvilket ofte foregik på golfbaner. Deres planer blev herefter implementeret under møder på lavere niveauer, der foregik på ugentlig, månedlig eller kvartårlig basis.

"I dag pålægges disse karteller, de sanktioner de fortjener," lyder det fra Almunia. Bødernes samlede størrelse, som er højere end nogen tidligere samlet bøde for karteldannelse, er ifølge Almunia proportional med og afspejler alvoren og varigheden af de ulovlige aktiviteter.

I en pressemeddelelse, udgivet efter kommissærens udtalelse, oplyser Technicolor, at muligheden for, at selskabet pålægges bøde som resultat af denne undersøgelse, er nævnt i selskabets årsrapporter siden 2009.

Technicolor oplyser desuden, at selskabet vil anmode Europa-Kommisionen om en betalingsplan og vil sætte 287,9 millioner kroner af til betaling af selskabets bøde. Denne udgift vil optræde som ekstraordinær post på selskabets resultatopgørelse for andet halvår 2012.

Thomson S.A., der nu hedder Technicolor, solgte sin billedrørs-forretning i 2005.

Samsung Electronics, LG Display, Chungwha og tre andre skærmproducenter deltog også i karteldannelse med hensyn til ulovlig fastsættelse af prisen på fladskærme mellem 2001 og 2006. Europa-Kommisionen pålagde i 2010 LG Display og Chungwha bøder for deres medvirken, mens Samsung fik fuld bødefritagelse for at give kommissionen afgørende oplysninger om de ulovlige aftaler.

Samsung har ikke svaret på en henvendelse om at kommentere de nye sanktioner som resultat af den seneste undersøgelse. LG bemærker, at selskabet på grund af tidszoneforskellene ikke var i stand til at kommentere onsdag, men at selskabet vil kommentere i løbet af i dag, torsdag.

Oversat af Thomas Bøndergaard
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere


Internationale dataoverførsler: Bananrepublikker og spionage

Det er nu lovpligtigt at dokumentere beskyttelsesniveauet af persondata, når de overføres til tredjelande. Vi sætter derfor fokus på, hvordan virksomhederne styrer deres internationale dataoverførsler fri af tredjelandes overvågning. Vi dykker samtidig ned i hele det spegede kompleks omkring Schrems II, FISA 702 og EO 12.333, og hvordan det spiller sammen med dansk fortolkning og praksis.

25. maj 2021 | Læs mere


Premium
IT Relation på opkøbstogt: Itadel er femte opkøb på blot seks måneder: Nærmer sig nu omsætning på halvanden milliard kroner
Itadel med mere end 300 medarbejdere bliver IT Relation femte opkøb siden december. Med købet nærmer IT Relations sig en omsætning på halvanden milliarder kroner og runder nu 1.000 medarbejdere.
Computerworld
Apple pumper milliarder ind i optisk laser-selskab - rygterne tager til om nye planer
Apple smider nu 2,5 millarder kroner efter Apple-partneren II-VI der fremstiller optiske lasere. Og det kunne sætte skub i en VR-udvikling.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Udnyt ressourcerne bedre og skru op for overskuddet
Spildt arbejde, ineffektive processer og ringe forretningsindsigt er blot tre tegn på ringe ressourceudnyttelse. I dette whitepaper får du viden om, hvordan du måler ressourceudnyttelsen – og bruger indsigten operationelt, taktisk og strategisk.