Artikel top billede

Sidste udkald: E-bogslæseren er ved at dø

Det går hastigt ned ad bakke for e-bogslæseren. Det er der en god forklaring på. Se den her.

Læs også:

E-bogslæsere rasler ned i pris - og det er ikke slut

Ny idé løser e-bogslæserens måske største problem

Fire grunde til at vælge en e-bogslæser og ikke en tablet-pc

Det er kun få år siden, at e-bogslæseren buldrede ind som den der nye smarte gadget, der var den perfekte gave under juletræet.

I dag er det i stigende grad tablet-pc'erne, der står på forbrugerens ønskeseddel.

En ny opgørelse fra iSuppli dokumenterer, hvor hårdt tablet-invasionen rammer markedet for e-bogslæsere.

Antallet af e-bogslæsere, der sendes afsted fra fabrikkerne, vil nå 14,9 millioner i år, hvilket er et fald på 36 procent i forhold til 2011, skriver iSuppli.

"Endnu en drastisk 27 procents sammentrækning vil finde sted næste år, når antallet falder til 10,9 millioner enheder," skriver hardware-analysehuset.

Når vi når frem til 2016 vil to-tredjedele af markedet for e-bogslæserne i 2011 være forsvundet ifølge iSuppli.

"Den hurtige vækst - efterfulgt af det øjeblikkelige kollaps - er stort set uhørt, selv med den notorisk korte livscyklus, som produkterne har på det flygtige forbruger-marked."

"Men den fantastiske vækst og derefter det voldsomme fald sammenfatter fuldstændig det, der er blevet en indlysende sandhed i industrien: Enheder til en enkelt opgave, som e-bogslæseren, bliver uden samvittighedskvaler erstattet i forbrugernes liv af mere multifunktionelle modstykker, i dette tilfælde af tablets," skriver iSuppli.

Alle elsker tablets

Analysehuset Gartner har også vurderet, at e-bogslæseren snart har toppet som produkt. Tallene er lidt anderledes, men tendensen er den samme.

Gartner vurderer, at salget af e-bogslæsere vil toppe i 2013 med 26,9 millioner enheder.

Til sammenligning venter Gartner, at der bliver solgt 182 millioner tablet-pc'er på verdensplan næste år.

Det høje tal skyldes ikke mindst, at tablet-pc'erne nu findes i alle prisklasser, og at der er rigtig godt gang i udviklingen både inden for iPad/iOS og de mange nye produkter med Android og Windows 8/RT.

Her er e-bogslæserens fremtid

Læs også:

E-bogslæsere rasler ned i pris - og det er ikke slut

Ny idé løser e-bogslæserens måske største problem

Fire grunde til at vælge en e-bogslæser og ikke en tablet-pc

Selv producenterne af e-bogslæsere har for længst spottet, at det er på tablet-markedet, der for alvor er vækst i disse år. 

Selskaber som Amazon, Barnes & Noble og Sony, der alle producerer e-bogslæsere, har nu også tablet-produkter på hylderne.

Blandt de tiltag, der kan fastholde interessen for dedikerede e-bogslæsere, er ifølge Gartner "eksklusivt indhold, biblioteks-tjenester og fleksible økosystemer."

Her vinder e-bogslæseren fortsat

Men selvom e-bogslæseren altså nu for alvor mærker konsekvenserne af det boomende tablet-marked, og selvom tablet-pc'erne rent teknologisk overtrumfer e-bogslæserne med de mange multimedie-funktioner, så er e-bogslæseren stadig førende på en række områder.

Dels er de såkaldte e-ink-skærme stadig langt mere velegnede til langtidslæsning, dels skal batteritiden på en e-bogslæser tælles i uger eller måneder, mens en helt almindelig tablet-pc typisk kan klare et sted mellem seks og 10 timer.

Det sidste skyldes blandt andet, at e-bogslæseren primært suger strøm, når man bladrer, mens tablet-pc'er dræner batteriet, bare man ser på skærmen.

Endelig er e-bogslæserne raslet ned i pris i de seneste år, og selvom tablet-pc'erne i dag også findes i billigere udgaver, kan de trods alt ikke følge med på den front.

Ikke desto har e-bogslæseren nok snart toppet som markeds-fænomen og må for fremtiden finde sig i at skulle arbejde med langt mere beskedne salgstal, end det hidtil har været tilfældet.

Læs også:

E-bogslæsere rasler ned i pris - og det er ikke slut

Ny idé løser e-bogslæserens måske største problem

Fire grunde til at vælge en e-bogslæser og ikke en tablet-pc
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere