Artikel top billede

Hovsa! Kommune gættede 68 millioner forkert i fiberudbud

Fiberselskab skød et tocifret millionbeløb over kommunens forventninger til omkostningerne i omdiskuteret fiberudbud.

Læs også: Kommune trækker omstridt fiber-udbud tilbage

68 millioner kroner.

Så meget skilte EnergiMidts beregninger med Ringkøbing-Skjern kommunes forventninger, på bare et af punkterne i det meget omdiskuterede og nu skrottede fiberudbud i kommunen.

Så selv om skrotningen af udbuddet vakte stor ærgrelse hos fiberselskabet EnergiMidt, var der formentlig lang vej, inden de to ender kunne mødes.

Det viser aktindsigt, Computerworld har fået hos kommunen.

Eneste deltagere i udbuddet

Udover TDC, der mente udbuddet var ulovligt, var EnergiMidt de eneste deltagere i udbuddet, der udover levering af fiberinfrastruktur til kommunen stillede et kontroversielt krav om, at vinderen af udbuddet skulle levere fiber til samtlige borgere og virksomheder i kommunen.

Udbuddet blev dog aldrig til noget, da de to modtagne bud fra henholdsvis TDC og EnergiMidt, økonomisk sprængte kommunens budgetter.

Computerworld søge derfor om aktindsigt for at finde ud af buddenes størrelse og for at finde ud af, hvordan kommunens forventninger til økonomien i udbuddet så ud på forhånd.

Kommunen har dog valgt at holde budpriserne tæt ind til kroppen.

Alt for optimistisk

Kun en enkelt pris vil de offentliggøre. Den viser til gengæld, at kommunen tilsyneladende har været alt for optimistisk i sit økonomiske scenarie.

"Der gives afslag på akter vedrørende tilbudte priser mv. med undtagelse af prisen på option 7 fra EnergiMidt. Denne pris lyder på 68 millioner kroner," skriver kommunen til Computerworld.

Prisen på 68 millioner kroner er med andre ord EnergiMidts budte pris på den kontroversielle del af udbuddet - option 7 - altså prisen for at rulle fiber ud til samtlige kommunens borgere og virksomheder.

Sådan så kommunen økonomien i udbuddet
Mens TDC's bud stadig bliver holdt hemmeligt, løfter kommunen til gengæld lidt af sløret for de forventninger, som kommunen på forhånd havde til økonomien i udbuddet.

Et udbud, som kommunen fik hjælp til af konsulentfirmaet Netplan.

I aktindsigten tyder det nemlig på, at kommunen havde forventet, at netop den option, ville være udgiftsneutral for kommunen.

Planen var nemlig, at borgerne selv skulle betale. (se mail på næste side)

Her er mailen

I en mail fra Netplan-partner Thomas Dall-Arnesen til Ringkøbing-Skjern sendt d. 9. maj kan læses følgende.

"Hermed tal og lidt tekst vedr. scenarierne. Vi er i dialog med Bender von Haller Dragsted (it-advokat red.) om kontrakt og udbudsform, og det ser positivt ud mht. at lave en længere rammeaftale."

"Vi opererer med følgende scenarier ved en aftale på min 5 års løbetid og 3 års uopsigelig pr. forbindelse. Alle nedenstående priser er anslået, da det afhænger meget af businesscasen for leverandørerne:

1. 124 netværksforbindelser til kommunens lokationer samt en option på enkelte ekstra forbindelser
a. Anslået anlægspris: kr. 0,-
b. Anslået årlig driftspris: kr.1.370.000,-

2. ad 1 + 125 hjemmearbejdspladser leveret som internet 30/30 Mb/s + 100 fiberforbindelser til telemedicin ol. som option
a. Anslået anlægspris: kr. 187.500, - (+150.000 hvis option benyttes)
b.Anslået årlig driftspris: kr.: 1.670.000,- (+960.000,-hvis option benyttes)

3. ad 1 + ad 2 + 4500 hjemmearbejdspladser
a. Anslået anlægspris: kr. 6.937.500,- (+ kr. 150.00 hvis option fra ad 2 benyttes)
b. Anslået årlig driftspris: 12.470.000,- (+ kr. 960.000,- hvis option fra ad 2 benyttes)

4. Borgere/erhverv på aftalen.
a. Ingen ekstra omkostninger da borger/erhverv selv betaler. Juridisk skal det dog afstemmes.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
iPaaS-webinar: Take advantage of key trends in a billion dollar-market

According to Gartner, by 2023, the iPaaS market is expected to grow well above $6 billion in revenue, thus becoming the largest segment in the integration platform technology market. To illustrate what iPaaS can do for your business, Flügger will outline how to overcome their integration challenges. Do not miss the opportunity to learn how a successful iPaaS implementation can improve your business outcomes.

07. maj 2021 | Læs mere


Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft: Slut med at overføre data til USA - garanterer at al data fra EU-kunder fra næste år kan blive i Europa
Det er slut med at sende data over Atlanten for Microsoft, der nu over for alle sine bekymrede kunder med et nyt 'pledge' garanterer, at al europæisk data kan blive i europæiske datacentre og ikke vil blive sendt til USA. Se Microsofts løfte her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan prioriterer IT-sikkerhedschefernes indsatsen i 2021
I denne undersøgelse fra F-Secure giver knap 2.000 ledende personer på tværs af hele Europa deres bud på, hvor de vil prioritere indsatsen i år – og hvad de opfatter som virksomhedernes mest presserende udfordringer på cybersikkerhedsfronten.