Artikel top billede

Michael Steen Hansen blev kåret som Årets CIO i 2009, da han var ansat i Region Sjælland. Nu er han CIO i rigspolitiet. Foto: Mikael Rieck

Rigspolitiets CIO: Sådan får vi de bedste mobile løsninger

Interview: For Michael Steen Hansen, CIO i rigspolitiet, bliver mobilitet et helt afgørende tema i 2013. Her fortæller han om mulighederne og udfordringerne med mobile løsninger i politiet.

Læs også:

Mobile løsninger: Disse ting vil dominere i 2013

Interview: "En mere moderne og fleksibel tilgang til mobilitet." 

Sådan lyder det primære mål for 2013 for Michael Steen Hansen, CIO i rigspolitiet.

"Vi er i en verden, hvor tingene går mere mobilt, og det gælder også hos os. Der er et fokus på, hvordan man kan få dels infrastruktur men også system-komponenter til at spille ind i en mere fleksibel tilgang til verden."

"Vi har meget mobilitet i dag ude i bilerne og på personerne, så på den måde er det ikke noget nyt. For os handler det nu om mere og smartere," fortæller han til Computerworld.

Michael Steen Hansen tiltrådte som CIO i rigspolitiet den 1. september. Han kom fra en stilling som CIO i Region Sjælland og er tidligere kåret som Danmarks bedste it-chef for sit arbejde der.

Store it-ambitioner

I det nye job er han og it-organisationen en afgørende brik i den modernisering af politiet, der finder sted i disse år.

"Det er et fantastisk sted. Der er et stort commitment til at ville mere med teknologi."

"Når der er en næsten én-til-én i forhold til udviklingen af forretning og teknologi, så har du både attention men også muligheder og forpligtelser til at gøre en forskel."

"Det, at man har placeret it-direktøren i direktionen, siger også alt. Det betyder, at det er vigtigt. Hele DNA'et er bygget på den måde, at der skal ske forandringer," siger Michael Steen Hansen.

Derfor er mobilitet så afgørende

Rigspolitiet er måske ikke en helt traditionel organisation, men at mobilitet kommer ind øverst på listen over opgaver i det kommende år er ikke unikt.

I analysehuset IDC's 2013-forudsigelser er mobile enheder atter den primære drivkraft for vækst på it-markedet.

På Gartners liste over de 10 vigtigste it-trends for it-cheferne i det kommende år, er mobilitet også nummer et på listen.

Og det er slet ikke så underligt, at mobile løsninger fortsætter med at være så centralt et investeringsområde for it-chefer og virksomheder.

"Man er nødt til at følge med device-udviklingen, og den går kun én vej. Det er et afgørende konkurrence-parameter i dag," har Per Andersen, principal consultant hos Capgemini, forklaret.

Michael Steen Hansen ser en række muligheder og udfordringer ved at arbejde med en øget grad af mobilitet i politiet.

Politiets brug af mobile løsninger

Læs også:

Mobile løsninger: Disse ting vil dominere i 2013

"Set ud fra et teknologi-perspektiv er det vildt spændende," siger Michael Steen Hansen om det øgede fokus på mobilitet.

"Det, vi så skal magte, er at få det omsat til noget, som brugerne også synes virker og hjælper. Det siger sig selv, at det giver nogle udfordringer."

Han nævner som et eksempel, at færdselspolitiet i dag skriver bøder ned på en blanket, som borgeren skriver under.

"Så kommer den ind i vores system, og du får et girokort. Hvorfor er det, at vi ikke taster det ind derude? Du kan lave en 'straks-afgørelse' på bødens størrelse, trække dankortet igennem, og så er den ged barberet. Vi får pengene, og du er fri for at kigge på det der girokort."

"Det er et klassisk eksempel, hvor vi kan gøre det bedre," siger Michael Steen Hansen.

"Hvis vi introducerer noget, der er smartere, vil det helt sikkert gøre hverdagen lettere. Det er ikke sikkert, at du kan kapitalisere på det i forhold til, at man så bruger 10 minutter mindre, men det kan være, at du kan bidrage til en mindre fejlrate eller måske en større volumen," lyder det fra rigspolitiets CIO.

Den grundlæggende udfordring for CIO'erne

Før politiet kan realisere det fulde potentiale i mobilitet, skal både det teknologiske og organisatoriske setup dog kunne understøtte det.

På den måde går der et lige linje fra Michael Steen Hansens tidligere job i Region Sjælland til den nye stilling i rigspolitiet.

"I sundhedssektoren har man samme udfordring i forhold til at have de rette data på det rette sted i den rette kvalitet og i den rette kontekst."

"Det er i virkeligheden det, det drejer sig om, og så er det ligegyldigt, hvilken business, du er i. Du har nogle forskellige data og forskellige arbejdsprocesser - men det er det, det drejer sig om."

Michael Steen Hansen forventer da heller ikke, at den komplette mobilitet bliver realiseret henover natten i politiet.

Sådan håndteres sikkerheden

Læs også:

Mobile løsninger: Disse ting vil dominere i 2013

"Det er ligesom ringe i vandet," siger Michael Steen Hansen om arbejdet med at modernisere, så it-løsningerne kan understøtte en øget grad af mobilitet blandt brugerne. 

"Du starter ét sted, og så kommer der mere og mere på. Udfordringen er, om man er i stand til at bevare dels den indre forretningslogik, sikkerhedsmodel og arkitekturmodel."

"Vores udfordring er, om vi er i stand til at tænke en agil og stadigvæk stabil og skalerbar arkitektur."

"Det handler om, at man skal kunne levere noget via nogle nye platforme. Den logik, der er, kører jo bag ved, upåagtet. Men du skal kunne pakke nogle ting ind og kunne levere det på en sikker måde."

Sådan håndteres sikkerheden

Netop det med sikkerheden er et af de steder, hvor rigspolitiet har nogle særlige udfordringer i forhold til mobile løsninger.

Michael Steen Hansen mener dog ikke, at det er en hæmsko i forhold til at tænke innovativt. 

"Man skal skelne mellem det, der er fortroligt, og det, der ikke er."

"I virkeligheden er der mange ting, som ikke er fortrolige, og der kan vi gøre, ligesom alle andre kan. Vi har selvfølgelig sikkerhedsregler som alle andre, men på det punkt er vi ikke forskellige." 

"Det er klart, at vi har en del klassificeret data, som kræver noget ekstra."

"Mobilitet giver den udfordring, at det som regel ikke foregår inden for hegnet i en traditionel forstand, men der findes jo teknologiske løsninger, som kan være med til at gøre både transportveje og både afsender- og modtagerpunktet sikkert."

Alle skal lære at tænke på en ny måde

Læs også:

Mobile løsninger: Disse ting vil dominere i 2013

Michael Steen Hansen ser mobilitet som en af nøglerne til, hvordan man kan it-understøtte hele den forandringsproces, politiet gennemgår i disse år. Hans egen it-organisation skal dog også tilpasse sig de nye tider. 

"Politiet er i gang med en forandring i de her år, og derfor skal den teknologi-organisation, der skal understøtte det, også forandre sig."

"Vi kigger på vores egen rolle og især på, om vi er organiseret rigtigt i forhold til at kunne møde en organisation med krav til fleksibilitet og agilitet," fortæller Michael Steen Hansen til Computerworld.

"Men vi er på en rejse. Der skal være en balance, for det nytter ikke noget, at it-afdelingen bare skal være super dygtig til at levere drift, udviklingsprojekter og rådgivning, hvis organisationen, der skal have det, ikke er vant til at bruge det. Den rejse er vi på sammen."

Samtidig er han, som de fleste andre CIO'er, optaget af hele tiden af optimere og effektivisere.

Forandringsbehov gælder også it-afdelingen

Det indebærer blandt andet klassiske forandringer som en centralisering af serviceorganisationen og en standardisering af platforme.

"Og så er et økonomisk pres heller ikke noget nyt i staten, så vi arbejder også med optimeringstiltag som benchmarking af kontrakter og benchmarking af os selv. I det hele taget en gennemgang af, hvad ting koster, og hvad der skal til for at ændre det."

"Nogle kontrakter er jo gamle, og det betyder, at hvis de ikke har været under en konkurrence-udsættelse og forandring, så er de ikke skræddersyet præcis til den virkelighed, vi er i nu, og slet ikke til den virkelighed, vi står i senere."

Mange steder taler man i dag om, at it-afdelingerne ikke længere bare skal klare driften, men også skal levere reel værdi til forretningen. Den udvikling mærker Michael Steen Hansen også.

"Der er nogle voldsomme visioner for politiet, og vi er allerede i forandring. Det kræver så, at vi (it, red.) også forandrer os, så vi er i stand til at imødegå de behov, der måtte være."

Læs også:

Mobile løsninger: Disse ting vil dominere i 2013
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
EU forbereder stor satsning: Disse banebrydende teknologier skal gøre Europa til verdens første CO2-neutrale kontinent
Rene teknologier er nøgleordet i EUs nye grønne klimapagt. Se her hvilke teknologier, der konkret skal redde os ud af CO2-overforbruget inden 2050.
Computerworld
Ny skærmteknologi kan være på vej til iPhone: I fremtiden vil din skærm altid være tændt
Apple har store forventninger til den næste iPhone, der muligvis vil blive udstyret med en helt ny skærmteknologi. Selskabets leverandører har derfor fået at vide, at de skal øge produktionskapaciteten med 20 procent.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
White paper
Sådan får du maksimal værdi af serverudskiftning i SMV-organisationen
I denne analyse får du viden om, hvornår du udskifter hardware i den mellemstore virksomhed, så du optimerer værdien af både den eksisterende og kommeunde investering.