Løftet pegefinger fra it-folk: Statens it-beregninger holder ikke

Staten kan hente mellem 200-300 millioner kroner på bedre styring af it-drift, viser ny analyse. Men it-virksomhedernes organisation, IT-Branchen, advarer.

Læs også: 
Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift

Prisen på en tilsyneladende ens it-driftsydelse kan sagtens variere.

Kontrakterne er nemlig komplekse størrelser, og det giver ikke et retmæssigt billede, hvis man trækker delelementer ud og sammenligner dem.

Sådan lyder det fra it-brancheorganisationen IT-Branchen.

"Vi opfordrer til stor varsomhed med forsimplede benchmarks," siger Bjørn Borre, chefkonsulent i IT-Branchen, i forbindelse med en ny analyse fra Digitaliseringsstyrelsen

"Man skal være varsom med at drage tværgående konklusioner. Prisen på enkeltydelser afhænger af en række ting, eksempelvis hvordan udbuddet har været designet, og hvordan kravene er til oppetider, bodsstørrelse og lignede," forklarer Bjørn Borre. 

Desuden pointerer han, at det ikke altid giver mening at sammenligne kontrakter, der er indgået på forskellige tidspunkter, for eksempel med års mellemrum med forskellige parametre.

Det viser den nye analyse
En ny analyse af statens outsourcede it-drift viser ellers, at forskellige tiltag vil kunne medføre besparelser på 200 millioner til 300 millioner kroner årligt. 

Samtidig erkender Digitaliseringsstyrelsen, der står bag analysen, at staten bliver nødt til at forholde sig til, at samme ydelser tilsyndeladende har vidt forskelligt prisniveau.

I starten af 2013 vil et nyt rådgivningscenter derfor sætte forkus på styringen af statens it-drift. Et af tiltagene vil i denne sammenhæng være at få gjort kontrakterne mere gennemsigtige i forhold til it-driften, så de bliver nemmere at sammenligne.

Centeret vil dog kun være rådgivende - det vil stadig være ministeriernes ansvar at forhandle og indgå kontrakterne. 

Idéen er god nok
Overordnet set mener brancheforeningen IT-Branchen dog, at det er en god idé, at staten sætter fokus på området.

"Det er positivt, at staten systematisk gennemgår sine it-indkøb og gør dem endnu mere professionelle," siger Bjørn Borre og tilføjer:

"Men besparelserne kan i lige så høj grad hentes hjem ved, at staten bliver endnu skarpere på sine egne krav," siger han.

Det vil være en fordel både for leverandørerne og kunderne.

"Det er kun positivt for markedet, at kunderne bliver skarpere på krav og behov. Det vil også være en gevinst for leverandørerne," siger han.

Derfor er det en fordel for leverandørerne
Gevinsten består helt konkret i, at det bliver lettere for leverandørerne at samarbejde og afgive tilbud, der rammer behovet i det offentlige.

"Vi er principielt tilhængere af standardkontrakter og skabeloner for servicekontrakter," siger Bjørn Borre og fortsætter:  

"Det er kun positivt, for det gør det lettere at forstå kundernes krav og dermed også afgive matchende tilbud."

Staten bruger årligt omkring syv milliarder kroner på it, hvoraf den outsourcede it-drift udgør cirka 1,5 milliarder kroner. 

Læs også: 

Betaler alt for meget: Staten kan spare 300 mio på sin it-drift
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


Dell Talk: Cybersikkerhed skal gentænkes for at kunne imødegå fremtidige avancerede cybertrusler

Danske virksomheder er nødt til at gentænke cybersikkerheden for at kunne imødegå fremtidige cybertrusler, som vi hele tiden gøres opmærksomme på. I denne talk får du et indspark i, hvordan du som virksomhed kan gentænke cybersikkerheden ud fra både et operationelt og sikkerhedsmæssigt perspektiv.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Lars Engbork klar til at komme i gang som ny topchef for Visma E-conomic: "Vi har allerede lagt en plan for fremtiden"
Interview: Den nye direktør for Visma e-conomic havde for få måneder siden ikke regnet med, at han skulle overtage posten som CEO efter Mads Rebsdorf, der efter 10 år hos Visma er skiftet til en toppost hos norske Kahoot.
Computerworld
TDC ruller gratis fiber ud til 5.100 danske husstande - se adresserne her
TDC går i gang med at udruller fiber til tusindvis af danske husstande i Odens, Nordsjælland og Storkøbenhavn. Se hvor TDC’s gravemaskiner kommer forbi med tilbud om gratis fiber-opkobling.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.