Artikel top billede

Dansk CIO ramt af to store nedbrud på 48 timer

I løbet af 48 timer oplevede it-direktøren hos Berlingske Media både at miste al strøm i timevis og hele DNS-konfigurationen til de største websites.

Læs også:

It-direktør fra Berlingske får international toppost

Google: Angribere forsøger at overtage din konto 

"Det må selvfølgelig ikke ske."

Det siger Morten Viktor, der er it-direktør hos Berlingske Media, om et stort nedbrud i slutningen af sidste uge. 

Her oplevede mediekoncernen, at nogle af dens aviser på nettet, business.dk og b.dk, var helt i sort i halvanden time fredag eftermiddag. Det største medie, BT, var dog ikke ramt af miseren. 

Årsagen til nedbruddet var en menneskelig fejl, som skete i Holland hos Berlingskes outsourcing-leverandør, den indiske it-servicekæmpe HCL.

Slettede hele DNS'en

"Der skete en menneskelig fejl, hvor hele DNS'en blev overskrevet. Og når man overskriver hele DNS'en, så kan vi ikke engang reetablere ved at pege på en 'teknisk uheld - vi beklager'-side," siger Morten Viktor.

Det skyldes, at hele DNS-opsætningen ifølge it-direktøren er nødt til at blive re-konfigureret.

Han fortæller, at Berlingske Media trods outsourcing af ansvar og drift af firmaets it-services har folk, som hurtigt fandt årsagen til fejlen og bød ind på en løsning.

Løsningen var at rulle tilbage ved hjælp af backup, så den rigtige konfiguration igen kom i drift, så firmaets nedbrudsramte sites igen dukkede op på nettet.

"De to sites var nede i halvanden time. Og det må jo ikke ske sådan noget, siger Morten Viktor.

Omgik procedure manuelt

Han fortæller, at den menneskelige fejl i form af total-overskrivningen skete, fordi en medarbejder omgik en af de ellers mange procedurer, som skal forhindre utilsigtede ændringer.

"Vi har mange procedurer, og de bliver også overholdt. Men når et menneske går ind og manuelt overskriver DNS'en ved en fejl, er det svært at gardere sig 100 procent imod," siger han.

Uheldet skete ifølge it-direktøren i forbindelse med en anden ændring, som skulle udføres omkring en ny opdatering.

Morten Viktor oplyser, at firmaet hver uge får udført masser af ændringer, uden der plejer at ske uheld.

Han fortæller også, at Berlingske gennem firmaets Service Level Agreement (SLA) regner med at få lidt ud af leverandøren efter det kedelige DNS-uheld. 

"Det er manglende performance. Vores site er nede i for lang tid. Det duer ikke, at vores site er nede i halvanden time. Det er ikke godt," siger Morten Viktor, der også dagen før var ramt af uheld, som påvirkede it-driften.

Uden strøm i halvt døgn

Torsdag kunne alle medarbejdere i Pilestræde i København nemlig intet foretage sig før langt opad dagen. 

Det skyldtes, at strømmen fra el-forsyningsselskabet Dong røg i løbet af natten. Strømafbrydelsen varede så længe, at alt, hvad der hedder nødstrømsforsyning, for længst var brugt op, da Dong fiksede problemet. 

"Det er ikke første gang, det sker, og det havde faktisk ikke noget med it at gøre. Vi forsøgte desperat at gøre noget ved det, men uden strøm var der ikke så meget, vi kunne gøre," Morten Viktor. 

Heldig outsourcing

Berlingske Media har som tidligere fortalt outsourcet langt det meste it til forskellige leverandører. 

Derfor blev serverne med mediefirmaets netaviser ikke berørt, ligesom ansatte med strøm på den bærbare og en telefon med internetforbindelse kunne koble op til firmaets cloud-baserede arbejdsværktøjer. 

"Netværket virkede ikke, men vores sites og produktionsmiljøer kørte fortsat," siger Morten Viktor. 

Men de ansatte skulle nok beholde jakken på, for ifølge Morten Viktor stod pumperne til centralvarmen også stille i de mange timer hvor strømafbrydelsen stod på. 

"Der var ingenting som virkede i huset," siger it-direktøren, som tilføjer, at strømmen kom tilbage omkring frokosttid torsdag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Er din forretning og jeres Dynamics 365 klar til løbende opdateringer?
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.